Gosti N1: U našem mentalitetu ideja „klaćenja“, neutralni smo na ruskoj strani

Vesti 03. mar 202210:44 > 10:4612 komentara
Podeli:
Izvor: FoNet/Ministarstvo odbrane Rusije

Politički analitičar Mirko Dautović rekao je za N1 da ga nije iznenadila odluka Srbije da podrži rezoluciju Ujedinjenih nacija, jer su pritici bili preveliki. "Bilo je napeto, Srbija se odlučila. Sve vreme smo hodali po paukovoj niti, mislim da je Srbija uspešno hodala, ali je morala da stane na stranu Zapada, mislim da ćemo nastaviti da hodamo po stazi neutralnosti. Vrhu naše države stavljane su posledice ostanka ni na jednoj ni na drugoj strani. Srbija je 200 godina razapeta kome se prikloniti, osciliramo. Postojale su decenije kada smo bili na Zapadu i kada smo bili okrenuti Rusiji, odnedavno i Kini. U našem mentalitetu je ideja nesvrstanosti i klaćenja između strana. Siguran sam da ćemo ostati na toj putanji neodređenosti", rekao je Dautović. Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da nije posebno iznenađen što je Srbija glasala za Rezoluciju, jer da je Vučić priznao količinu i jačinu pritisaka sa kojima je suočen. "Posle odbijanja da se Srbija pridruži osudi ruske invazije, ovo je ublažavanje tog odbijanja, neka vrsta diplomatkog korektora. Nije preterano iznenađenje, vlasti su shvatile da je stepen izolacije kojem su sebe izložili veoma štetan i preti na planu evrointegracija. Ponovio bih omiljenu izreku, 'nije važno da li je neka zemlja neutralna, važno je na čijoj je strani neutralna'. Ako bismo to primenili, mogli bismo da kažemo da se smo neutralni na ruskoj strani", kazao je Jakšić.

Posle izjave predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da njegova zemlja podržava i da će se zalagati za ulazak Kosova u NATO, Dautović kaže da velike sile nemaju prijatelje, nego partnere i da je Turska bila druga zemlja koja je priznala nezavisno Kosovo.

„Imaju svoju računicu, Erdogan može da uradi šta god hoće, Turska blokira prolaz ruskih brodova, opomenuo je Evropsku uniju da se ne ponaša prema njoj bez dostojanstva. Možda je to neki unutrašnji dogovor među NATO članicama. Srbija se dosta isticala u privrženosti Kremlju, da nije bila ova rezolucija to bi bio orgoman argument da se Kosovo primi u NATO“, rekao je Dautović.

Jakšić navodi da Rusija nije u poziciji da se suprotstavlja zemljama koje su bile za rezoluciju, a bila je 141.

„Rusiju bi trebalo da brine što je Kina uzdržana, mada je i to očekivano. To bi trebalo da izazove veće brige u Moskvi od stava Beograda, Atine ili Kuala Lumpura. Ne mislim da Rusija može da se bavi kaznenim merama i time sama sebe gura još dublje u izolaciju. Potrebni su im saveznici, Lavrov je našao vremena da razgovara sa Dodikom, za unutrašnju javnost da se pokaže da ipak postoje saveznici Rusije u Evropi, a istovremeno da se pokaže da je Rusija prisutna u ovom regionu“, ocenio je Jakšić.

Povezane vesti:

Jakšić kaže da je teško komentarisati izjavu predsednika Aleksandra Vučića o navodnom izbacivanju Rusije iz UN, dodajući da nema dovoljno informacija o tome.

„Mislio sam i da je priča da Kosovo planira da uđe u NATO jedno strašilo, a ispostavilo se da je tačno, mozda Vučić ima neki višak informacija. Izbacivanje Rusije iz UN bi bio ozbiljan udarac organizaciji stvorenoj posle Drugog svetskog rata, ona u svom statavu ima razne zemlje koje imaju međusobne konflikte, despotije i diktature. UN su jedini forum za neke debate, da li su efikasne, to ostavimo po strani. Ti forumi imaju značaj, izbacivanjem Rusije, mogućnost debate se dramatično sužava i UN gube svoju svrsishodnost“, rekao je Boško Jakšić.

Sa druge strane, Dautović kaže da je to nemoguće.

„Generalna skupština mora da donese odluku, ali na predlog Saveta bezbednosti, uložiće veto, valjda. Začudio sam se kada sam čuo od Vučića, ne vidim kako ima prostora za to. Pritom, siguran sam da postoje racionalni ljudi i dalje, iako je ovo agresija, ovo i dalje nije do te mere došlo da neku zemlju izbacite iz UN“, smatra Dautović.

Jakšić je kazao da je ljubav prema Vladimiru Putinu u Srbiji nesumljivo veštačka tvorevina i da može da se odredi u kom trenutku je nastala rusofilija.

„Svakom istoričaru je jasno da ne možemo da govoriti o istorijskom prijateljstvu, bez obzira što se Vučić poziva na vekovno prijateljstvo. Poslednji vek je jedini period velike bliskosti, period posle Drugog svetskog rata i period od erupcije kosovske krize kada su se Rusi nametnuli kao spasioci u tom sukobu. Rusija je od tada sa malim investicijama dobila mnogo, i u konkretnom pogledu kako je dobila srpsku naftnu industriju, do meke moći, prisutna je u medijima da Rusija po Srbiji osniva NVO koje zabranjuju u Rusiji do manifestacija slavljenja Putinovog rođendana. To sve postoji od kosovske krize, Rusija naplaćuje pretnju da se iskoristi veto ako zatreba. Srbija nema manevarskog prostora, Kina nije spremna da se angažuje do te mere, Rusija je jedina poluga u SB koju Srbija ima“, rekao je Boško Jakšić.

Više o ratnim dešavanjima pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar