Gosti N1: Struka položila oružje pred laicima, Brnabić ne bi smela da se meša

Vesti 06. okt 202111:05 > 11:18 14 komentara
N1

Farmakolog Radan Stojanović i epidemiolog Radmilo Petrović rekli su gostujući u Novom danu N1 povodom sednice Kriznog štaba da su stručnjaci položili oružje i da premijerka Brnabić ne bi smela da se meša u odluke koje donosi struka. "Suština je da budu donete mere koje nalaže situacija. Čuli smo Brnabić da je vođena ljuta borba između stručnjaka i lajka, a i svedoci smo da su stručnjaci položili oružje pred laicima, plaća se cena za to i može se meriti ljudskim životima", kaže Stojanović. Radmilo Petrović ističe da se čudi premijerki i dodaje da je mislio da ona logičnije razmišlja. "Daje sebi slobodu da komentariše predlog stručnog dela Kriznog štaba, šta će tamo nestručni ljudi, a ima mnogo političara. Premijerka nije u pravu, ne bi smela da se meša u medicinu, a kamoli u epidemiologiju", rekao je Petrović.

Petrović kaže i da on bi podneo ostavku da je na mestu medicinskog dela Kriznog štaba.

„Divim se Konu, iako je čovek sa hroničnim bolestima, ima onoliko snage i energije da se bori, trebalo je zatvoriti. Ne znam da li je to politika nezameranja, ali to ne pije vodu. Ja ne znam da li se situacija smiruje, brojevi su nelogični, epidemiološki proces daje krivulju, silazni deo je sporiji i blaži, ona je išla ka gore, a umesto da ide dole, oscilira, dosta je montirano, ne verujem da su brojevi potpuno tačni“, smatra Petrović.

Stojanović je pojasnio razliku između buster i dodatne doze, kao i to kome se preporučuju.

Povezane vesti:

„Američka agencija za lekove (FDA) je dala dozvolu za hitnu primenu buster doze vakcine Fajzer, za određenu kategoriju, podneta je dokumentacija, za starije od 65 godina i za uzrast od 18-65 godina u povišenom riziku onih koji imaju hronična oboljenja ili zbog prirode posla. Evropska agencija za lekove (EMA) je uradila slično, treća doza može biti ili dodatna ili buster, dodatna će se davati ljudima sa slabim imunološkim sistemom i ona se može dati 4 nedelje po primanju druge doze, i može se daviti Fajzer ili Moderna. Buster doza se odnosi na ljude koji su imunokompetentni, koji imaju očuvan imuni sistem i stariji su od 18 godina. Problem sa buster dozom može biti što nemamo podatke o dugoročnoj bezbednosti, a imamo o kratkoročnoj“, rekao je Stojanović i dodao da Fajzer prilikom bustera ide sa istom dozom kao i prilikom prve dve, dok Moderna predlaže da bude polovina od prve dve doze.

Petrović kaže da je on za istog proizvođača i prilikom davanje treće doze.

„Neće napraviti problem, ali neće dati ni neke rezultate, treba davati vakcine istog proizvođača. Ako date drugu vakcinu to nije isto, teško je razlučiti posle ako je neko oboleo da li ta vakcina nije dala efekte, ja sam za istog proizvođača“, rekao je Petrović i dodao da se neželjene pojave javljaju najčešće posle prve doze, posle druge retko, a da posle treće neće biti neželjenih pojava.

U Velikoj Britaniji posle vakcinacije stanovništva uglavnom Astrazenekom, sada se planira Fajzer. Stojanović kaže da se to zasniva na verovanju da će kombinacija za posledicu imati jaču reakciju inumološkog sistema.

„Rađene su male studije i najčešće su kombinovane vakcine, zbog nedostatka vakcina koji je tada bio u svetu, reakcija na Astrazeneku i sumnja u Sinofarm vakcinu. Nemamo jasne podatke ni o efikasnosti ni o bezbednosti. FDA i EMA kažu da se kombinovanje i mešanje ne mogu preporučiti, neke zemlje to rade, ali stavovi su takvi. Evo i mi radimo, ne znam na osnovu čega“, kazao je Stojanović.

Stojanović je objasnio gde je „zapelo“ u procesu vakcinacije.

„Svedoci smo borbe virusa i coveka, a na rezultat će najviše uticati ponašanje čoveka, suština vakcinacije je da bude intenzivna, brza. To nije postignuto, borba se nastavlja, ne znamo šta će biti, svedoci smo da se virus menja, sada je delta aktuelna. Sigurno je da prve dve doze imaju efikasnost da spreče teške kliničke slike i spreče smrt. To su pokazale studije, trebalo je da krenu studije i kod nas, meni rezultati nisu poznati“, zaključio je profesor Radan Stojanović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare