Gosti N1: Stranke ne treba da učestvuju u uređivanju medija

Vesti 12. jul. 202110:31 > 12:224 komentara
Podeli:

Konstantin Samofalov iz Socijaldemoratske stranke i potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović izjavili su povodom različitih predloga za sređivanje medijske scene u Srbiji da političke stranke ne treba da uređuju medije.

Povezane vesti:

Manojlović, koja je i novinarka RTS-a, kaže da je neophodno obezbediti ravnopravno učešće političkih aktera na medijskoj sceni, ali da ona nije pristalica „paralelnog uredništva“.

„Kao novinarki RTS-a meni ne deluje realno, ja nisam zagovornik tog modela“, rekla je ona u Novom danu na N1.

Kaže da je predlog grupacije stranaka u kojoj je i DS da u uređivanju javnog servisa ne učestvuje opozicija, već udruženja novinara – UNS, NUNS i NDNV.

Manojlović je istakla da platforma koju je sastavilo šest organizacija, uključujući DS, sadrži niz elemenata kako bi se medijski prostor oslobodio, ne za opoziciju, nego za građane srbije, kako bi bili objektivno blagovrem i istinito informisani.

Na pitanje da li je sloboda medija kada ih uređuju političke stranke, Konstantin Samofalov odgovara odrečno.

„U našoj platformi se ne nalaze takvi predlozi“, rekao je on i dodao da su razlike „minimalne“ između platforme koju je podnela grupa organizacija u kojoj je SDS i one koju je podnela grupa oko DS.

Samofalov je dodao da platforma SDS predlaže koordinaciono telo za medijsko praćenje izbora, koje bi imalo nadležnosti da se obezbedi ravnopravnost političkih stranaka, ravnopravnost i besplatno oglašavanje u predizbornoj kampanji i da se obezbedi pluralizam mišljenja.

Razdvojiti beogradske izbore od nacionalnih

Sagovornici N1 se slažu da je potrebno razdvojiti lokalne izbore u glavnom gradu od parlamentarnih i predsedničkih.

Manojlović i Samofalov kažu i da treba onemogućiti da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude nosilac izbornih lista u svakom gradu i opštini.

„To je brutalna zloupotreba od strane ovog režima koji pokušava da sve što je u Beogradu katastrofalno urađeno od dolaska SNS na vlast, sve ono što Vesić sa svojim saradnicima devastira zamaskira imenom Aleksandra Vučića“, kaže Samofalov.

Manojlović kaže da Demokratska stranka takođe insistira na razdvajanju izbora i na tome da nosilac liste mora biti i učesnik na njoj.

„Ne može se lista zvati ‚Aleksandar Vučić‘ a da njega nema na toj listi“, rekla je ona.

Sastav delegacije SNS – lažna tema

U nedavno završenoj rundi međustranačkog dijaloga uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta Srpsku naprednu stranku predstavljali su poslanici Marijan Rističević, Sandra Božić i Vladimir Orlić, u čemu su pojedinci iz opozicije videli poruku ili problem.

Međutim, Konstantin Samofalov i Tatjana Manojlović smatraju da se radi o „lažnoj temi“.

„Za nas iz DS to čak nije bilo ni iznenađenje, mislimo da je to bila čista provokacija kako bismo se u javnosti bavili time a ne suštinskim stvarima“, rekla je Manojlović.

Samofalov kaže da je dijalog protekao u konstruktivnoj atmosferi, ali dodaje da je bilo i „elemenata skupštinskog ponašanja, malo primitivizma koji nije primeren sastanku koji je zatvoren za javnost“.

„Predstavnici EP unose minimum normalnosti u ovaj dijalog i predstavljaju kakvu-takvu garanciju da bi dogovori mogli da se sprovedu“, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar