Gosti N1: Što Milenijum tim nije tužio sve medije koji su preneli, već određene

Vesti 12. apr 202111:22 > 11:49 3 komentara

Predsednik NUNS Željko Bodrožić, urednica portala Jugpress Ljiljana Stojanović i Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, govoreći o tužbama Milenijum tima protiv medija i te inicijative, ističu da ta kompanija nije demantovala nijedan tekst u kome je dosledno preneseno ono što je tvrdila Narodna stranka, niti tvrdnje inicijative Ne davimo Beograd, već su posegli za tužbom. Zato su NUNS i koalicija za medije to okarakterisali kao pritisak na medije, kaže Bodrožić. Vidi se, dodaje on, da je namera da se targetiraju određeni mediji, jer nisu tuženi svi koji su prenosili konferenciju Narodne stranke i ispričao slučaj jednog portala iz Vranja. To navodi i urednica Jugpressa. Predstavnik Milenijum tima nije želeo da učestvuje u ovom razgovoru, prosledivši samo saopštenje, koje prenosimo na kraju teksta u celini.

Kompanija „Milenijum tim“, koja radi na nekim od najvažnijih građevinskih projekata u zemlji, tužila je lokalne portale Info Vranjske, Jug Press, dnevni list Danas, ali i N1, portal Nova.rs i Njuzmaks adriju. Mediji su tuženi jer su preneli izjave opozicionih političara sa konferencija za novinare, ili njihova saopštenja o poslovima Milenijum tima. TV N1 je u goste ovog Novog dana pozvala i Ivana Bošnjaka iz Milenijum tima, ali on je odgovorio da je van zemlje, ali i da nije zainteresovan da ga uključimo u emisiju putem Skajpa ili Vajbera, već je poslao saopštenje. U saopštenju, koje integralno prenosimo na kraju teksta, kompanija se ogradila od optužbi da iza postupaka za naknadu štete stoji namera da se napravi pritisak na medije.
Motiv je, kako ističu, da „na zakonom predviđen način zaštite svoje poslovne interese“.

Povezano:

Od medija se, podsetimo, traži po 100 hiljada evra po tužbi. Komentarišući ovaj slučaj, Bodrožić kaže da to pokazuje da ovde nešto nije u redu sa tužbama i podseća da su NUNS i medijska koalicija okvalifikovali to kao pritisak na medije. „Ti veliki odštetni zahtevi za nadoknadu materijalne štete su namerno stavljeni u tom iznosu, jer se time ta druga, tužena strana na neki način – i u prvom koraku već sprečava jer je ogromna cifra i za odgovor na tužbu, naročito za male, lokalne medije kojima je to mesečni obrt, prihod. Najvažnije je da su svi tuženi mediji prenosili sa terena izveštaje sa konferencija za medije opozicionih političara, a pri tom Milenijum tim ni od koga nije zahtevao demanti ili da je odgovorio na njihova pitanja, već je posegao za tužbom“, ističe Bodrožić.

Cilj ovakvih tužbi je da unese nemir u redakciju, ocenjuje Bodrožić, koji konstatuje da je ovo na neki način pretnja i pokazatelj drugima šta će im se desiti ako budu prenosili izveštaj sa konferencije za novinare. Ni u jednom tekstu nema komentara, već samo prenošenje informacija sa javnog događaja i u javnom interesu, naglašava. Bodrožić podseća da druga strana, ako ima nešto protiv, ima pravo da se isto tako obrati javnosti.

Bodrožić ističe i to što Milenijum tim ne tuži Narodnu stranku (čije su konferencije i saopštenja preneseni) i ne traži tu satisfakciju od njih za neki svoj gubitak profita. U startu taj postupak izaziva sumnju – da je jedini cilj da se mediji zastraše, da im se, naročito malim medijima, onemogući rad, a poruka drugim medijima je – pazite šta radite, kad odete na konferenciju opozicionih stranaka, da treba da se cenzurišete, navodi predsednik NUNS-a.

Na konstataciju da mediji redovno prenose i konferencije predsednika Vučića i ono šta on kaže, Bodrožić navodi da „tu naročito ima neprovernih informacija, gde nam predsednik države pre suda kaže da niko nije kriv, pre suda kaže nam da na naplatnoj rampi u Doljevcu nije bilo ništa itd“. „To je sve sumnjivo, naročito jer je Milenijum tim usko povezan sa strankom na vlasti“, dodaje.

Milenijum tim je tužio i inicijativu Ne davimo Beograd, za jednak iznos  – 100.000 evra. „Nas su tužili da smo izjavama povredili vrednost žiga kompanije. Neposredni povod za to je bila naša reakcija na plan za rušenje Instituta Goša koji se nalazi na Zvezdari i izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na tom mestu. Kao što znate, mi pratimo gradske politike,  obaveštavamo stanare o javnim uvidima i ovo je bio jedan takav slučaj. Javni uvid je bio objavljen za Plan regulacije za taj deo, kojim se ruši Institut Goša koji je privatizovan od strane Milenijum tima“, kaže Dobrica Veselinović iz te inicijative. On navodi i da Milenijum tim nije demantovao te informacije. Veselinović kaže da sa Milenijum timom imaju „dugotrajan odnos koji je počeo od početka projekta Beograd na vodi“. Inicijativa Ne davimo Beograd je, kaže gost N1, prvi put reagovala povodom isteka dozvole za „Sava novu“, koja je bila, kako podseća,  „reklamirana kao izložbeni štand i dobila sve dozvole za mesec dana, a to nije bio, već je bila kafana“. „Mi smo povodom isteka dozvole organizovali jedan protest i tada su tu bili predstavnici Milenijum tima, baš gospodin Bošnjak, bio je tu i Andrej Kesić, koji je sada funkcioner u opštini Stari grad, i bilo je tu neprijatnih situacija, oni su hteli da se biju. Nije došlo do fizičkih obračuna, ali su nas pozivali da se bijemo“, rekao je Veselinović, koji kaže da su se tada obratili i policiji, koja im je rekla, kako tvrdi – bolje da se vi sklonite.

Na pitanje da li je Milenijum tim naveo neke dokaze o šteti, Veselinović kaže da nisu i da ostaje da se to dokaže na sudu. Milenijum tim je kompanija koja intenzivno raste i povezana je sa brojnim „velikim, infrastrukturnim projektima koji su povezani sa vrhom vlasti“, kaže Veselinović. „Nije samo spekulacija, brat Siniše Malog je vozio automobil koji je u vlasništvu Milenijum tima… Ovo je samo ono otkriveno, ko zna koliko toga ima, portal KRIK je o tome pisao“, kaže Veselinović. Upitan na kojim još projektima radi Milenijum tim, Veselinović kaže: „Najviše Beograd na vodi, zatim gasifikacija povodom Južnog toka inekoliko projekata po Gradu, infrastrukture i slično“.

Bodrožić dodaje da je interesantno da su se Milan Jovanović i Žig info bavili gasifikacijom Grocke koja nikad nije završena, a pažnja javnosti je, kaže, bila usmerena ka bivšem predsedniku opštine i da je tu Milenijum tim malo skrajnut. „A naš kolega Milan Jovanović i danas podseća da je tu angažovan Milenijum tim i da ta gasifikacija vredna 60-70 miliona evra nikad nije završena“, ističe Bodrožić.

Veselinović je podsetio i na mašine tokom rušenja Savamale.

Moramo i mi i lokalni mediji da pokažemo solidarnost i hrabrost i to da se ne plašimo zato što nas tuže i – da ne podležemo autocenzuri, da treba da kažemo ono što mislimo jer to je sloboda i ono za šta ste borimo, dodaje Veselinović.

N1

Urednica portala Jugpress Ljiljana Stojanović navodi da su oni dobili dve tužbe, dakle zahtev za 200.000 evra.

„Želim da kažem nešto povodom saopštenja Milenijum tima – ako žele da zaštite svoju firmu na zakonit način, mogli su da upute demanti, da se žale Savetu za štampu, a čudno je da nisu tužili političare koji su to izjavljivali – već medije i najčudnije jeste da nisu tužili sve medije, bar na lokalu – od onih koji su prenosili konferenciju za novinare u Leskovcu, jedino su tužili Jugpress. Da li to što su prenosili ostali mediji ne utiče na vrednost njihovog žiga? Preneli smo samo ono što je rečeno, imamo i TV snimak konferencije, tako da je lako da se utvrdi“, ističe gošća N1.

Prokomentarisala je i slučaj Vranjske banje.

„Kad je u pitanju Vranjska banja i taj hotel, zapravo, u izveštaju DRI se pominje da je ta privatizacija u najmanju ruku sumnjiva“, rekla je. Dodala je da su dobili za tu banju „10 miliona bespovratnih sredstava“. „Vrednost tog objekta je smanjena u vreme prodaje. I o tome je izveštavao DRI. Da smo radili autorski tekst o tome mi bismo se bavili time kao što ćemo i da radimo, a ovom prilikom smo samo prenosili što je lider Narodne stranke rekao u Vranjskoj banji. I malo je čudno da Milenijum tim ne tuži političare koji će i dalje na konferencijama za novinare da se bave njima, sigurno, ili bar očekujemo, ali zato tuže samo medije. Zašto? Pa valjda ti političari utiču na smanjenje, ako je to tako. A nismo ni dobili dokaze za smanjenje vrednosti žiga“, kaže urednica Jugpressa.

Na pitanje da li je ovim tužbama ugrožen Jugpress, kaže da jeste, ali da to ne znači da oni neće da nastave da rade svoj posao kao što su ga i radili do sada. Imamo u redakciji ljude koji su preživeli devedesete i znaju kako to izgleda i kakvi su bili pritisci, ističe. „Osim poslova koje radi u Beogradu Milenijum tim, kod Leskovca je zanimljivo više stotina hektara nekadašnje plantaže koje je kupio ili zakupio… Jugpress je izveštavao tome i pažljivo pratimo šta se dešava“, istakla je Ljiljana Stojanović.

Bodrožić je rekao da su za isto tužena dva portala u Vranju, ali da je urednik jednog rekao da ih Koalicija medija i NUNS ne pominju u saopštenju. Konstatuje da je verovatno reč o greškom tuženom „pošto je njihov“ i verovatno će, smatra, ta tužba biti povučena. Vidi se, kaže Bodrožić, da je namera da se targetiraju određeni mediji. „Kao što je Ljilja rekla, i u Leskovcu su mnogi mediji prenosili, ali su izabrani ovi mediji koji su očigledno na lokalu i na nacionalnom nivou „trn u oku“. Naša medijska scena na lokalu je u velikoj meri oštećena poslednjih godina – veliki broj medija je ili ugašen ili pripitomljen“, rekao je Bodrožić, navodeći da je to ono drugačije u odnosu na devedesete. I pre ovoga, kaže Bodrožić, svi ti mediji su isključeni su sa konkursa za sufinansiranje, iz oglasa o dostupnosti reklama… Ovo može da bude „kap koja preliva čašu“, jer nema niko da ih zaštiti na lokalu, strahuje Bodrožić.

Veselinović kaže da je u svemu tome važna solidarnost, i da svi oni mogu da kažu – nas je deset. Ne povlačimo se i mislim da im to neće proći, naglašava Veselinović.

Bodrožić kaže da bi Radna grupa trebalo da reaguje na ovo, ali i na mnoge druge stvari koje se novinarima dešavaju svakog dana. Pitanje je koliko i ovi ljudi iz medija poput Jugpressa imaju snage i da objašnjavaju svojim ukućanima da to rade za bolje sutra, dok ukućani vide da ta misija traje 30 godina i to „bolje“ – nikad ne dolazi, navodi predsednik NUNS-a. Pa te pita  dete zašto to radiš, sve te neprijatnosti utiču na nas i deca imaju teret koji ne bi trebalo da imaju, kaže Bodrožić. „Možemo da budemo hrabri koliko hoćete, ali ne možemo naterati našu decu i roditelje da budu pošto-poto isto hrabri i da trpe i da sve to traje decenijama“, zaključuje.

Veselinović je rekao da do sada nisu podneli nikakvu tužbu protiv Milenijum tima, ali navodi da je video neke druge koji jesu. „Milenijum tim je imao sedišta u Centru Sava i tu neka dva duga od po četiri miliona evra za koje ih Sava centar tuži“, rekao je Veselinović.

Saopštenje Milenijum tima prenosimo u celosti:

„Kompanija Millennium Team najoštrije se ograđuje od optužbi da iza postupaka za naknadu štete, koje je pokrenula, stoji namera da se napravi pritisak na medije.

Motiv za pokretanje jednog broja postupaka protiv medija je samo jedan: kompaniji koja zapošljava skoro 1000 ljudi i koja u naredne 4 godine planira investicije vredne više od 95 miliona evra, ne preostaje ništa drugo nego da na zakonom predviđen način zaštiti svoje poslovne interese, ugrožene objavljivanjem neistinitih informacija, koje grubo vređaju ugled kompanije i umanjuju njenu imovinu.

Očigledno je da već neko vreme postoji sistematska i organizovana praksa iznošenja neistina na račun kompanije i njenih vlasnika, koje prete da unište reputaciju i pričine nenadoknadivu štetu kompaniji. Razumemo, ali ne opravdavamo što to čine predstavnici stranaka, iz svog političkog interesa, ali ne možemo da prihvatimo da to prihvataju i šire mediji, od kojih prema zakonu i prema pravilima profesije očekujemo da štite javni, a ne politički interes.

Ovakva praksa izlazi iz okvira prava na slobodu izražavanja i interesa javnosti da bude informisana o poslovanju kompanije. Podsećamo vas da Zakon o informisanju propisuje da novinar mora da pokaže „pažnju primerenu okolnostima“ i da „pre informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost“. Kompanija Millennium Team od medija ne očekuje ništa više nego da se ovog zakonskog i etičkog pravila pridržavaju.

Za sve koji u skladu sa novinarskim kodeksom i Zakonom o informisanju budu želeli da provere istinitost i potpunost informacija koje pripremaju za objavu, Millennium Team će biti dostupan sagovornik za sve aspekte svog poslovanja koje su od javnog interesa za građane Srbije. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg smo kao kompanija želeli da pravimo pritisak na medije, naprotiv, važno nam je mišljenje javnosti i u tom smislu korektna saradnja sa medijima koji mišljenje javnosti formiraju.

Sa druge strane, očekujemo razumevanje svih, pa i novinarskih profesionalaca i udruženja, što ćemo od onih koji generišu ili prenose neistine o poslovanju kompanije tražiti da pred nadležnim institucijama dokažu opravdanost svojih tvrdnji“.

Još jednom podsećamo da predstavnik Milenijum tima nije želeo da se uključi u ovaj razgovor u Novom danu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare