Gosti N1: Srpsko-rusko prijateljstvo postoji u propagandi i porukama političara

Vesti 27. apr. 202210:38 > 11:1946 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

"Kako da Srbija uvede sankcije ruskom bratskom i prijateljskom narodu, koji je bio uz nas kada je bio teško", pitanje je koje se čuje u polemikama o stavu Srbije prema Rusiji posle invazije na Ukrajinu. Istoričar Nikola Samardžić naglašava da se termini prijateljstva i bratskih veza koriste u "kremaljskoj propagandi", dok Milan Igrutinović sa Instituta za evropske studije kaže da kada neki političari pričaju o bratstvu i prijateljstvu treba da zastanemo i razmislimo šta time žele da nam kažu.

Upitan da li se odnosi između Srbije i Rusije u poslednjih 30 godina zaista mogu opisati kao prijateljski, gost Novog dana Milan Igrutinović kaže da je u pitanju „neto pozitivan odnos“.

„Uglavnom je bilo prijateljstvo. Srećom nemamo dramatično negativno iskustvo sa Rusijom i prethodno Sovjetskim savezom. To su neto pozitivni odnosi koji su danas narušeni. Rusija se sama izmakla kao jedan od ona famozna četiri stuba spoljne politike“, kaže Igrutinović.

On dodaje da u odnosima Srbije i Rusije ne postoji moralna i prijateljska konzistencija, ali da su nam se interesi poklapali u proteklih 30 godina. On kaže da je Putin desetak godina imao vanrednu pažnju naše javnosti, da je idealizovan kao državnik i prijatelj, što je ostavilo direktne posledice na percepcije stanovništva.

Istoričar Nikola Samardžić, pak, smatra da se termin prijateljstva koristi u kremaljskoj propagandi.

"To su probni baloni i Vučićevi trikovi jer se nalazi između Rusije i zapada od svog dolaska na vlast... Žalosno stanje u kom se nalazimo potvrđuje u kojoj meri je bliskost sa Rusijom išla nama na štetu", ocenjuje Samardžić i dodaje da se Srbija ponovo nalazi na pogrešnoj strani sukoba.

Odgovarajući na pitanje koliko ima osnova u ljubavi prema Rusiji, Samardžić navodi da su građani Srbije žrtve sumanute propagande,a da se o prijateljstvu sa velikom silom ne može govoriti.

"Naše društvo je potpuno zatrovano svim tim glupostima... Spasili su Slobodana Miloševića, uvećali svoj udeo u NIS-u, sprovode propagandu u Srbiji na taj način da nas odvajaju od civilizovanog sveta. Srbija je zona od strateškog uticaja gde koriste Srbiju kao činioca regionalnog nereda. Mi smo regionalna država, tako da govoriti o prijateljstvu sa velikom silom nema nikakvog smisla, ali u regionalnim okvirima možemo da napravimo probleme i drugima i samima sebi", ocenjuje istoričar.

Igrutinović dodaje da političari nekada retorički koriste termine kao što su bratska ili prijateljskva država kako bi se dopali svojoj ili javnosti države o kojoj govore.

"Građani će pratiti signale koje dobijaju od svoje vlasti. Naša vlada vodila je politiku snažnog oslonca na Rusiju, pitanje je da li su u ovom trenutku spremni i moralno sposobni da izvrše zaokret", kaže Igrutinović.

Prema njegovim rečima, moguće je da postoje neke forme prijateljstva među državama, ali "kada začeprkamo, nisu samo prijateljstva, to su i interesi".

"Kada neki političari pričaju o bratstvu, prijateljstvu, treba da zastanemo i razmislimo šta time žele da nam poruče", naglašava Igrutinović.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji Samardžić objašnjava da nije u pitanju samo svrstavanje prema Rusiji, već i odgovornost prema sebi i sopstvenoj prošlosti. Dodaje da su ličnosti koje su za uvođenje sankcija medijski vrlo izolovane i nemaju dovoljno prostora i šanse da iskažu osnov svog stava.

"To je zbog stanja u kojem su mediji, potčinjeni toj proputinovskoj politici. Sve i da drukčije mislimo teško možemo da se izvučemo iz ove situacije", navodi Samardžić.

Komentari

Vaš komentar