Gosti N1: Sporna metodologija REM-a u nadzoru medija

Vesti 31. jan 202209:41 3 komentara
N1

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja i bivši član Regulatornog tela za elektronske medije i profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Cvejić ocenili su da metodologija koju je koristio REM u nadzoru medija u prvoj polovini januara ima "mnogo manjkavosti i nedoslednosti", kao i da ostavlja mnogo prostora za manipulaciju u prezentaciji rezultata. "Mešaju se u isti kazan televizije koje imaju raznovrstan program i televizije koje imaju samo informativan program", naglasio je Cvejić. Gavrilović je naveo da mu "čitava metodologija liči da treba da pokaže da N1 navija za opoziciju, a da je Pink neutralan".

Gavrilović je pojasnio da se nadzor medija radi da bi građani, odnosno potencijalni birači, imali relevantne informacije koje su balansirane, da imaju pozitivnu, neutralnu i negativnu stranu neke pojave ili pojedinca.

„REM je analizirao period koji se nikad ne meri, posle Nove godine, kada nemate političke aktivnosti. Vi prosto tada to ne radite. Radite kada imate punu političku aktivnost. Suština čitave priče je da smo ovde imali jedan monitoring koji je trebalo da pokaže da se nešto radi na izbornim uslovima. Ali, taj monitornig nije precizan. Mislim da REM treba da se obrati ODIHR-u, da od njih uzme metodologiju, da bi naši podaci bili uporedivi sa podacima iz drugih država“, naveo je Gavrilović.

Povezane vesti

Cvejić je kazao da je problem oko monitoringa u REM-u veliki, kao i daje imao primedbe na metodologiju ove organizacije još u vreme kada je bio njen član.

„Imao sam primedbe i u to vreme. I sad je način na koji je postavljena metodologija sličan, tako da će i prozvod biti sličan onom koji smo imali tad. Vi ćete dobiti neke informacije koje će biti zanimljive za prikazivanje, koje će biti tačne, ali ćete dobiti ukupnu interpretaciju koja će biti tendeciozna i pogrešna. Treba ukazati na to gde su faktičke greške, gde su osnove na kojima će te greške biti koncipirane kasnije. Jednostavno rečeno, mešaju se stvari koje ne mogu da stoje u istoj ravni“, napomenuo je Cvejić.

Pojašnjava da se mešaju u ukupnim zbirovima vremena televizija sa nacionalnom frekvencijom i vremena televizija čija kablovska pokriva 35 ili 40 odsto tela.

„Mešaju se u isti kazan televizije koje imaju raznovrstan program i televizije koje imaju samo informativan program“, naglasio je Cvejić.

Gavrilović je naveo da mu „čitava metodologija liči da treba da pokaže da N1 navija za opoziciju, a da je Pink neutralan“.

„Međutim, naš monitoring pokazuje vrolo prostu stvar, da je ključni problem što imate Pink, na kome je vlast reklamno predstavljena pozitivno, pre svega predsednik Republike. Polovinu od tog ukupnog vremena na televizijama sa nacionalnom pokrivanjem, a koja se odnose na predsednika Republike, emituje se sa Pinka. To znači da imamo jedno reklamno izveštavanje o predsedniku“, ističe Gavrilović.

On je za monitoring REM-a ocenio da se „radio samo da bi se radio, odnosno ‘skarabudžio’, ili sa tendencijom da to bude istraživanje koje treba da dokaže da ono što tvrdi vlast, kada su u pitanju mediji – u stvari bude tako“.

Cvejić je konstatovao da je posle toliko godina velika podeljenost na dve strane, politički i u medijima, i da je „teško iskoračiti iz jednog rova i ući u drugi“.

„Ali, to nije problem. Ključni problem su uređivačke politike pojedinih medija“, kazao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare