Gosti N1: Pod pitanjem 200 miliona evra godišnje od EU, moramo da se opredelimo

Vesti 23. nov 202210:45 35 komentara
N1

Profesor emeritus na FEFA fakultetu Mihailo Crnobrnja kaže da su pod znakom pitanja davanja EU za zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu i kulturu u Srbiji ukoliko Evropski parlament usvoji dokument koji je predložio poslanik Tonino Picula. Novinar Nova.rs Vojislav Milovančević procenjuje da se radi o najmanje 200 miliona evra godišnje, i pretpostavlja da je prava cifra i veća.

Pročitajte još:

On očekuje da će u medijima biti naslova o tome kako Srbija vodi samostalnu politiku, kako je Tonino Picula Hrvat a Viola fon Kramon “lobistkinja za Kosovo”.

“Ali rešenja kako da izađemo iz ovoga nećemo čuti”, rekao je Milovačević u emisiji Novi dan na televiziji N1.

Crnobrnja kaže da je Srbija od EU decenijama dobijala velike iznose donacija, i da nije još decidno rečeno da bi se sa njima prestalo, ali da ima nagoveštaja da može da se desi.

“Verujem i da bi se desilo ako nastavimo sa ovim putem rusofilstva”, rekao je Crnobrnja.

EP će danas glasati o usvajanju Preporuke u vezi sa novom strategijom EU za proširenje.

U dokumentu se ističe da bi EU trebalo da da prioritet usklađivanju zemalja u procesu pristupanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a pristupni pregovori sa Srbijom trebalo bi da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU.

U tom svetlu, kako se dodaje, trebalo bi ponovo razmotriti sve fondove EU za Srbiju, kako bi se osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU.

Milovančević smatra da postoji velika verovatnoća da će i amadmani biti usvojeni i da će EP poslati poruku da je neophodno preispitati fondove i put Srbije ka EU.

“Ono što je važno reći je da je ovo ozbiljna poruka, poslanici EP predstavljaju stranke koje su većinom na vlasti u svojim zemljama”, rekao je on.

Crnobrnja smatra da je ovo “za nas odsudan trenutak izbora istoka ili zapada”.

“Moramo da se opredelimo. Pokušaj našeg predsednika da sedi na dve stolice neće da se realizuje, a mi ćemo biti u situaciji da biramo manje loš put”, kazao je.

Upitan koliko često Evropska komisija, izvršno telo EU, posluša predloge Evropskog parlamenta, profesor kaže da to radi često.

Milovančević podseća da se u dokumentu ne govori samo o sankcijama Rusiji, nego i o vladavini prava i korupciji, što je “čitav jedan paket reformi koji se zahteva i koji mi uporno ignorišemo”.

Navodi i da je izvestilac EP-a za Srbiju Vladimir Bilčik, član Evropske narodne partije kojoj pripada i SNS, bio blag prema Srbiji u početku, ali se sada situacija menja.

“Kako je izbio rat u Ukrajini menja se odnos EPP-a prema SNS”, rekao je on i dodao da je Bilčik
oštriji u ocenama napretka Srbije od početka invazije Rusije na Ukrajinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare