Gosti N1: Očekivane optužbe za paljenje deponije, vlast prešla sve granice

Vesti 11. avg 202110:45 > 12:1515 komentara

Analitičar Đorđe Vukadinović i politikolog Boban Stojanović ocenili su u Novom danu da su optužbe poslanika vlasti na račun predsednika Stranke Slobode i pravde Dragana Đilasa i inicijative Ne davimo Beograd u vezi požara na deponiji u Vinči očekivane, kao i da će se pooštravati kako se izbori budu približavali. Dok Stojanović misli da je granica političke pristojnosti pređena još 2013. ili 2014. godine, Vukadinović napominje da ga ne iznenađuje radikalizam vlasti, već "maštovitost i apsurdnost" optužbi.

Podsetimo, na deponiji u Vinči pre nekoliko dana izbio je požar, neprijatan miris i dim prekrio je Beograd. A političku scenu prekrio je talas predizborne retorike i optužbe predstavnika vladajuće većine na račun opozicije da su podmetnuli požar.

Povezane vesti

„Očekivao sam da će se to dešavati. Svako ko iole prati političku scenu znao je za to, ili je imao sumnje. Ako je ovako kad je ‘redovno’ stanje, može samo da se pretpostavi šta će biti kada se ulazi u kampanju i kada se primaknu izbori. U tom smislu, nisam iznenađen radikalizmom, ekstremizmom i onim što čujemo, ali jesam iznenađen konkretnim sadržajem. Ta maštovitost i apsurdnost tih optužbi zaista je nešto što nadilazi maštu svih nas koji to gledamo. Zaista se postavlja pitanje da li postoji granica ili dno, u tim optužbama? Ta retorika i te optužbe, da je Đilas zapalio deponiju, to je nešto posle čega nema dalje“, istakao je Vukadinović.

Stojanović dodaje da je kod nas „nažalost, sve politika“, pa i to kako će se odnositi smeće iz Beograda i odvoziti na deponuju, kao i to kako će se iscrtavati žute linije i kako će funkcionisati gradski prevoz.

„Ovo (deponija) više nije ekološka, sada je politička tema, na nivou izbora i političkih aktera. Za šest, sedam meseci su izbori u Beogradu, koji su sami po sebi, u ovakvim okolnostima, jedini neizvesni. I naravno da ovo odjednom pravi problem SNS, kada građani, čak i oni koji su otuđeni od ekologije, vide vazduh. Gde ćete veći alarm od toga? Osetite da taj vazduh smrdi, znate da to dolazi sa deponije i intuitivno zaključujete da to ne može da bude ništa dobro, i da to političarima na vlasti ne odgovara. Onda oni u svom prepoznatljivom maniru udaraju ispod pojasa, i to nije ništa novo, ne znam zašto se ljudi iščuđavaju. Ne čudi me što je to Bakarec napisao„, navodi Stojanović.

„Retorika vlasti eskalira iz godine u godinu“

Vukadinović smatra da retorika vlasti eskalira iz godine u godinu i da je jedno kada optužbe padaju u „žaru političke borbe“, a drugo kada se sve podigne na nivo „egzistencijalnog rata“. On podseća da je jedna stvar kada se suprotna politička strana optužuje da neka institucija sistema ne radi, odnosno da se ne vodi računa o deponiji, a druga kada se politički rival optuži da je direktno zapalio deponiju.

„Ovo prvo je politička borba, kampanja, a drugo direktna optužba za nešto, tako da ne bih ja potcenio razmere eskalacije, za koju se postavlja pitanje gde će se završiti“, kaže Vukadinović.

Stojanović podseća da se u našoj zemlji granica normalne političke komunikacije odavno prešla, kao i da kada god se približe izbori politički protivnici se targetiraju.

„Meni je najbolji primer za to Saša Janković. Napadali su ga kao Zaštitnika građana, ali umereno. Onog trenutka kada je postao opasnost u političkom smislu, on je postao ‘Sale Prangija’. Onog momenta kada su završeni izbori 2017. godine, niko ga nije ponovo spomenuo. Sada imamo neizbvesne izbore, i ponavljam, mene ne začuđuje to. Oni su davno prešli tu liniju, ne samo sa maltretiranjem političkih protivnika. Oni nemaju problem da prevezu penzionere iz Grocke u Busije na događaj“, ukazuje Stojanović.

Prema njegovim rečima, kako se izbori budu približavali, tako će se i retorika vlasti pojačavati, kao i mehanizmi prisile, i to ne samo prema političkim akterima, već i prema običnim građanima.

„Upozoravam da ovo ide samo u pravcu ka gorem. Ništa se nije popravilo… Izborni uslovi su možda gori nego prošle godine“, ocenio je Stojanović.

Komentari

Vaš komentar