Gosti N1: Obustava rada advokata jedini način da se izvrši pritisak na VKS

Vesti 05. nov 202110:39 20 komentara
N1

Advokati Mišo Dobrijević i Ivan Vukoje iz Advokatske komore Beograda, povodom sutrašnje Konferencije advokata Srbije na kojoj treba da se izjasne da li će obustaviti rad do ispunjenja zahteva - bezuslovnog povlačenja pravnog stava Visokog kasacionog suda (VKS) oko naknada za obradu bankarskih kredita, kažu da se svi advokati slažu da je promena stava VKS "skandalozna", ali se ne slažu o načinu borbe da ona bude povučena. Obojica se slažu da je obustava rada jedini način da se izvrši pritisak na VKS i ukazuju da to nije samo pitaje advokature, već pravosuđa. "Ovo je pitanje pravne sigurnosti i funkcionisanja pravosuđa celokupne države. Ako ovo postane praksa, ugrožena je pravna sigurnost ne samo u ovoj stvari nego i u drugim", upozorava Dobrijević i dodaje da je obustava rada jedini način da ih država shvati ozbiljno. Vukoje smatra da "pravna sigurnost ne postoji od 4.9. ove godine, ona je ukinuta takvim stavom VKS".

Dobrijević u Novom danu na TV N1 ukazuje da „prvi put imamo da se dešava da VKS promeni svoj stav“.

Povezane vesti

„Pokrenuto je oko 300.000 tužbi i imamo oko 30.000 donesenih presuda i više hiljada potvrđenih presuda u VKS. I zašto baš u ovom trenutku VKS menja stav? Ne možemo da kažemo da ova promena nije došla usled neke vrste lobiranja od strane banaka“, smatra on i dodaje da je potrebno da dođe što veći broj ljudi na sutrašnju konferenciju i da se izjasne o ovom pitanju.

Vukoje podseća da u Srbiji ima oko 11.000 advokata i da smatra da će biti izglasana obustava rada jer je u ovom trenutku to jedini način da se izvrši pritisak na VKS da ukine pravni stav prema kojem banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškove osiguranja stambenog zajma kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita NKOSK, pod uslovom da su u ugovoru jasno naznačeni. Eksplicitno je pojašnjeno da banke ne moraju ni da navode strukturu svojih troškova. To je dopuna stava VKS iz 2018. godine.

Vukoje ističe da je ova promena stava VKS „kap koja je prelila čašu advokatima, imajući u vidu niz zakona koji su doneti, „koji nama kao advokatima ograničavaju deo rada i posla. Problemi su vezani za katastar, notare, izvršitelje, porezi su ogromni“.

„Izmena Zakona o parničnom postupku je navodno povučena iz procedura, a zapravo nije povučena. On se menja na način na koji to ne sme da se radi, i same te izmene su neprihvatljive“, ističe Vukoje.

Dobrijević dodaje da je i metod na koji je promenjen stav VKS izazvao bes kod mnogih advokata i navodi da nosioci u Advokatskoj komori Srbije ne prihvataju nikakvu kritiku.

„Mi kažemo – imamo 11.000 advokata, a vi zakazujete salu od 1.300 ljudi, kako znate koliko će doći, ja nisam dobio poziv za tu konferenciju. Jednostavno oni kažu biće onako kako mi kažemo i tačka. Treba imati u vidu da su advokati nezavisni, ali isto tako mora se voditi računa i o ugledu AKS“, ukazuje on.

Na pitanje kako doživljava AKS i Advokatsku komoru Beograda (AKB), Vukoje kaže da oseća da unazad nekoliko godina komore nisu stajale iza advokata, „s obzirom da advokati na dnevnom nivou imaju raznorazne situacije, mnoge kolege imaju osećaj da samo plaćamo članarinu i overavamo legitimaciju i sa time se odnos advokata i komora završava. Zato postoji taj animozitet dobrog dela advokata prema komorama, nezadovoljstvo je produkt situacije godinama unazad“.

N1

Dobrijević ističe da je njihov stav da treba da se ide u obustavu, jer se ne sme dozvoliti ovakav način promene stavova.

Dodaje i da bez protesta, „gde nismo vidljivi javnosti, nemamo šanse za uspeh“.

Pozvao je sve advokate na jedinstvo i da se svi izjasne o ovom pitanju, navodeći da će svakako poštovati donesenu odluku kakva god ona bila.

Vukoje ističe da je odluka o obustavi rada za advokate najteža odluka koja može da se donese, „jer ako ne radimo nemamo prihode, da ne bude da ćemo mi to nešto olako odlučiti, ne znamo koliko će ta obustava trajati“.

Dobrijević kaže da će se sutra odlučiti i o tome koliko će, ako bude izglasana, obustava trajati, ali da smatra da ona treba da traje do ispunjenja zahteva, jer je obustava način da se ukaže da postoji problem.

Vukoje navodi da će se, ako dođe do obustave, ročišta odlagati.

Na pitanje koliko advokata očekuju na sutrašnjoj konferenciji, Dobrijević kaže između 1.500 i 2.000, ali se nada da bi taj broj mogao biti i veći, „da bi te preporuke bile donete od što više advokata“.

N1

A upitan ko su advokati koji se protive obustavi rada, on kaže da su to oni koji se ne bave konkretno ovom materijom, odnosnom tužbama u vezi sa bankarskim kreditima i ukazuje da je „elementarna stvar solidarnost advokata“.

„Nadam se da shvataju da je sada potrebna solidarnost oko ovoga i da nam pruže podršku, da bismo mi njima pružili podršku oko nečeg drugog sutra što se može desiti“, poručuje on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare