Gosti N1: Obračun krijumčarskih bandi, migranti žrtve sukoba

Vesti 05. jul 202210:27 > 10:3512 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / Aleksandar Orlić

Novinar BIRN-a Saša Dragojlo i Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava složili su se u Novom danu da su nedavni "obračuni migranata" zapravo obračuni krijumčarskih bandi, kao i da su tu najveće žrtve zapravo izbeglice.

Prema rečima Dragojla, važno je naglasiti da je u pitanju sukob dve grupe krijumčara.

„Vidimo da je u medijima krenuo diskurs ‘migranti ratuju’, ta kovanica je besmislena kao kad biste rekli da Srbi ratuju kad grupe poput one Veljka Belivuka izvrše na primer ubistvo. Ovo je sukob dve avganistanske krijumčarske grupe“, objašnjava on.

Pročitajte još

Dragojlo je objavio tekst pod naslovom „Krijumčar-prevodilac i ‘major Deki’: Tvrdnje o kriminalu uz policijsku pomoć“.

„Jedan sudski tumač, koji radi s policijom, a prema istraživanju se može zaključiti da je on vođa jedne od najozbiljnijih krijumčarskih bandi. Nakon teksta niko nije pozvao, ja imam kontakt sa određenim policijskim službenicima kada je reč o istraživanju, u policiji ili cure informacije ili ne postoji volja da se nešto uradi“, kaže on.

Todorović ističe da se Inicijativa mladih za ljudska prava migrantskom krizom bavi od 2015. godine i da su uglavnom radili s ljudima na terenu.

„Nismo imali slučajeve da nam se jave da prijave probleme koje potencijalno imaju na terenu sa krijumčarskim bandama.

Sašin tekst smo imali prilike da pročitamo i pre ovog događaja. Ovde govorimo o kriminalnim grupama, ljudima koji nose oružje, činjenica iz koje su zemlje, koje su nacionalnosti, ne bi trebalo da nam menja sliku o ovoj vrsti ljudi“, kaže ona.

Dodaje da „izbeglice kao jedna ranjiva grupa jesu žrtve ovog sukoba“.

„Jer se povećava distanca i dodatno se kreira jaz među njima. Krijumčarske bande, koje god bile nacionalnosti, nose sa sobom oružje, imaju svoj interes, rade za veliku količinu novca od ljudi koji se nalaze u nevolji. Ukoliko bilo ko od organa sarađuje sa ovakvim grupama, postoji razlog za bojazan“, smatra Todorović.

Dragojlo se slaže da su u ovom slučaju žrtve „obične izbeglice“.

„Veliki broj povređenih su bili klijenti, a ne članovi bandi. Gejm se zove prelezak granice, a cena je različita. Informacija koju sam ja dobio u toku jednog istraživanja je da je fiksna cena iz Srbije ka Zapadnoj Evropi oko 3.500 evra. Postoji sistem kako se taj novac ostavlja i kome, kafić služi kao banka i suština je da migrant ostavlja novac u toj banci i krijumčar ne može da ga uzme dok se ovaj ne javi da je stigao u redu“, kaže on.

Govoreći o konkretnom slučaju, misli da je, „najkraće rečeno, država zakazala“.

Komentari

Vaš komentar