Gosti N1 o zagađenju u Smederevu: Železara isključivo glavni zagađivač

Vesti 24. nov 202218:2112 komentara

Krivična prijava, koju je pokret Tvrđava iz Smedereva, podneo protiv kineske kompanije HBIS, koja upravlja Železarom u Smederevu, zbog zagađenja životne sredine, dopunjena je novim saznanjima, koja po rečima predstavnika Tvrđave nedvosmisleno potvrđuju da je HBIS odgovoran za zagađenje u Smederevu. Nikola Krstić iz tog pokreta kaže da su od juna, kada su podneli krivičnu prijavu, do oktobra pratilili situaciju i videli da se ništa nije promenilo na bolje. "Shvatili smo da je to krivično delo nastavilo da se dešava, zato smo sa našim pravnim timom odlučili da opet pokušamo da zaštitimo zdravlje građana. Angažovali smo međunarodne eksperte koji su izvršili analizu mernih faktora, leti ne postoji grejanje, saobraćaj, jer se stanica nalazi u porti crkve. Jedini izvor zagađenja je Železara", ocenjuje on.

Advokatica Nina Nicović u Danu uživo na TV N1 navodi da su želeli da olakšaju tužilaštvu, jer „kad je nekome ugroženo zdravlje mora hitno da se dela“.

Povezane vesti

„S obzirom na količinu dokaza, pomažemo tužilaštvu da reaguje što brže. Analiza pokazuje da su izuzeti svi drugi faktori koji bi mogli da dovedu u pitanje da je Železara glavni zagađivač“, ističe Nicović i dodaje da je to bila treća analiza koja je namerno urađena u leto da bi se isključili svi drugi faktori zagađenja.

Krstić navodi da su zato predali dopunu krivične prijave i da se tužilaštvo oglasilo da sa posebnom hitnošću pristupaju tom predmetu.

Ukazuje da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Smederevu godišnje umru 223 osobe zbog prekomernog zagađenja vazduha.

On poručuje i da su i svi državni službenici, koji budu angažovani na ovom slučaju a ne budu se držali zakona, odgovorni pred zakonom.

Dodaje da je zagađeno i zemljište i da su oni uzeli uzorak mulja u reci Ralji, 30 metara ispod ispusta u Železari, i utvrdili da tu ima teških metala – kadmijuma, nikla, olova.

„A to je najplodnija zemlja u Srbiji koju imamo, tu kamen da stavite tu će da nikne“, ističe Krstić i dodaje da je došlo do toga da seljaci iz smederevskih sela na pijaci kriju odakle su, jer kad ljudi to saznaju, niko neće da kupi njihovu robu.

Nina Nicović dodaje da su podaci do kojih su došli bazirani na merenju državnih mernih stanica, što, kako zaključuje, znači da država zna za taj problem.

„Namerno smo uradili analize van grejne sezone da bi se pokazalo koliko je zagađenje Železare i da bi tužilaštvu dali vremena da reaguje pre početka grejne sezone“, navodi ona.

Na pitanje protiv koga tužilaštvo podiže optužnicu, ona kaže protiv zakonskih zastupnika, tj. direktora HBIS.

„Ne postoji razlog da se više čeka sa saslušanjem okrivljenih i ispitivanjem svedoka“, ocenjuje.

Krstić se osvrnuo i na primedbe prisutne u javnosti zašto meštani žive u blizini Železare, navodeći da je, na primer, selo Radinac koje se nalazi u neposrednoj blizini Železare, nastalo u 19. veku i u trenutku kada se Železara gradila u njemu je živelo 3.500 ljudi.

Upozorava i na alarmantne podatke smederevskog doma zdravlja, prema kojima je 2011. bilo 1.780 obolelih od malignih bolesti, a 2019. čak 6.819 obolelih.

„Da li je naše zdravlje žrtvovano zbog profita“, pita on i dodaje da oni nisu protiv fabrike, ali da mora da se poštuje zakon.

Upitan kako se može rešiti pitanje zagađenja smederevske Železare, on kaže da su pitali eksperte i oni su im rekli da „jednostavno moraju da se stave filteri, odnosno da se promene na tim proizvodnim pogonima, to je veliko ulaganje, ali, milijardu evra je HBIS izvezao iz Srbije prošle i ove godine“.

Komentari

Vaš komentar