Gosti N1 o Vučićevim konsultacijama: Sve pro forme, odlučuje se na drugom mestu

Vesti 14. jul 202220:43 5 komentara

Počele su zvanične konsultacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima stranaka i lista koje će imati poslanike u novom sazivu parlamenta. Stvari oko formiranja nove vlade će se završiti daleko izvan zgrade Predsedništva, ako već nisu završene i o tim stvarima Vučić neće razgovarati s predstavnicima stranaka koje dolaze, ocenio je analitičar Cvijetin Milivojević u Novom danu. Novinar lista Nova Vojislav Milovančević smatra da je sve to pro forme i da je najveći problem ove države taj što je sastav Vlade u glavi jednog čoveka (Vučića). Gosti N1 saglasni su da će socijalisti biti u Vladi.

Vučić je ranije danas razgovarao sa predsednikom Partije za demokratsko delovanje Šaipom Kamberijem, predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislavom Žigmanovim, i predstavnikom izborne liste Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja Usameom Zukorlićem.

Milivojević kaže da primećuje da se konsultacije o Vladi dešavaju pre nego što je konstituisana skupština, što je, prema njegovoj oceni nonsens. „Nije jasno ko je pozvan – da li su to predstavnici kandidatskih lista ili je reč o parlamentarnim strankama ili je reč o poslaničkim klubovima“, dodao je.

Milivojević pita zašto predsednik Srbije nije uradio obećano – da će „prvo je rekao početkom aprila, pa krajem maja, pa do Vlade“ – da napusti  mesto predsednika stranke (SNS). „Tada bi to bile ozbiljne konsultacije, da predsednik koji je izabran sa dva miliona i 250 hiljada glasova može na meritoran način da prima predstavnike parlamentarne stranke. Ovako će to biti jedna komedija kad dođe njegova stranka na red“, naveo je Milivojević.

Milovančević kaže da njegov najveći utisak jeste da je sve ovo pro forme – da malo popričaju, popiju kafu, a da Vučić zna ko će biti u Vladi. Najveći problem ove države je što je sastav Vlade u glavi jednog čoveka, naveo je novinar Nove. Milovančević konstatuje da u Srbiji „demokratija ne postoji i da imamo prilično upitan način vladanja“, gde jedan čovek odlučuje o svemu i „od njegovog raspoloženja zavisi ko će biti deo vlasti“.

Ko će biti u novoj Vladi?

Milovančević je uveren da će ministarka Mihajlović biti u novoj Vladi. „Mi smo pisali o tome da su SAD izrazile želju da uz nju budu i ministarka (Tatjana) Matić, Nebojša Stefanović i da Ana Brnabić ostane deo izvršne vlasti. Verujem i ono što nam je sugerisano je da ministar (Aleksandar) Vulin neće definitivno biti neko ko će upravljati nekim ministarstvom sile – vojskom ili policijom. Može se dogoditi i da ne bude član Vlade. Ograđujem se s tim, jer predsednik Vučić može da sluša ovo i da kaže – e sad ću u inat njima Vulina da zadržimm na mestu ministra policije“, kaže novinar Nove.

On je uveren da – gde je vlast, tu je i SPS. Kaže da se to pokazalo poslednjih 30 godina, uz malo pauze. „Predsedniku Srbije Ivica Dačić, kao opozicija, ne bi odgovorao. Bio bi nezgodna opozicija“, ocenio je Milovančević.

Milivojević nije siguran da će Mihajlovićeva biti ministar, „ali će biti neki fotorobot Zorane Mihajlović, po želji Amerikanaca“. „Ne mora da bude Stefanović, ali mora biti neko ko je izgradio dobre odnose sa DEA, a na drugoj strani – ne mora biti Vulin, ali mora biti neko ko je po volji Moskve“, kaže Milivojević. Dodaje da je tako bilo kad su u pitanju sve Vlade od 2014. godine, pa i ona 2012. godine, „koja je još komplikovanija bila – koja je formirana po volji Berlina, Vašingtona i Moskve i još nekih centara moći“.

Vlada bez SPS je nemoguća Vlada, navodi i on. Milivojević ocenjuje da u ovom trenutku ni dobar deo okruženja Vučića nema pojma ko će biti u novoj Vladi. Stvari oko formiranja nove vlade će se završiti daleko izvan zgrade Predsedništva, ako već nisu završene, naglasio je.

Milovančević je rekao da je uveren da se Mali i Brnabić razmatraju kao potencijalni mandatari. Vučić je rekao da će oko 80 odsto ministara da bude izmenjeno, tako da su ove konsultacije – formalnost, zaključio je Milovančević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare