Gosti N1 o situaciji u CG: Političari krivi za sve, ovo nije smelo da se desi

Vesti 06. sep 202109:59 > 12:01 17 komentara

Verski analitičar Draško Đenović i izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocenili su u Novom danu da su političari u Crnoj Gori svojim delovanjem i postupcima dosta uticali na dešavanja u prethodna tri dana, kao i na sukobe između demonstranata i policije na Cetinju. Oni su se složili da sve ovo nije smelo da se desi, kao i da je ustoličenje palo u drugi plan zbog slika okršaja. "Sigurna sam da mitropolit Joanikije ne može dobro da se oseća kao hrišćanin nakon onog što se desilo. Ne mogu da se osećaju dobro ni vernici koji su to gledali, ni oni koji su protestovali, koji nisu bili za takav čin. Ako neko likuje nad bilo čim što se juče desilo, onda mi imamo ozbiljan problem", istakla je Uljarević.

„Ustoličenje je prošlo, a ostao je gorak utisak da do svega ovoga nije moralo da dođe. Samo uvođenje u tron mitropolita crnogorsko – primorskog Joanikija bio je svečan čin, međutim, po ovim slikama, možemo govoriti da je bilo reči o svemu – samo ne o svečanom činu. Plašim se da je ovaj čin okarakterizovala politika, a ne da se proslavi Hristos. U celoj ovoj situaciji niko nije ni spomenuo veru, Hrtista, ni sve ostalo. Mi se i danas bavimo svim ovim stvarima, a ne bavimo se crkvom i duhovnošću“, rekao je Đenović.

Povezane vesti

On konstatuje da je vera bila paravan za političke događaje i dodaje da je problem što su političari preuzeli taj svečani čin za svoje lične interese.

Na pitanje koji su to političari, odgovara da su to prema njegovom mišljenju uradili političari sa „obe strane“.

„I Đukanović, i sadašnja većina u Narodnoj skupštini Crne Gore. Čini mi se da su iskoristili SPC za svoj međusobni okršaj. Đukanović je pokušao da pokaže kako još uvek ima vlast, iako je on predsednik, i samim tim, nema ovlašćenja koje može da ima kao amrički predsednik, već je to više protokolarna funkcija. Sa druge strane, imamo poziciju u Skupštini, koja iako ima većinu, i na vlasti su, imaju problema sa sadašnjom opozicijom“, ističe Đenović.

Ocenjuje da je juče u Crnoij Gori „maltene bilo ratno stanje“, kao i da je Srbija imala „određenu ulogu u dešavanjima“.

„Vidimo da je patrijarh srpski Porfirije otišao i vratio se avionom Republike Srbije. Moje pitanje je gde je tu onda sekularnost? Ako taj avion postoji za predsednike države i vlade, crkva je Ustavom jasno odvojena od države. Sa druge strane, Crna Gora je potpisnica Povelje UN , gde se garantuje sloboda veroispovesti, a vidimo da je na delu bio pokušaj dela vlasti da spreči verski čin“, podseća naš sagovornik.

Uljarević napominje da su protekla tri dana dodatno produbila već podeljeno crnogorsko društvo, kao i da nema razloga da se niko oseća kao pobednik.

„Mi smo kao društvo doživeli veliki udarac i gubitak. Političari su pokazali da javni interes ne stavljaju iznad partijskog i partikularnog i to je rezultiralo tim gubitkom. Ma koliko oni mislili da je neko od njih bolje prošao, to pokazuje ozbiljnu defektnost političkih elita koje imamo“, rekla je Uljarević i dodala da su i mitropolija crnogorska i SPC morale biti svesne da će jučerašnji dan ostati upamćen jedino po načinu na kojem je ustoličen Joanikije, kao i da su morale da ulože mnogo više napora da se to izbegne.

Nesposobnost političara da dijalogom reše problem

Konstatuje da su optužbe za izazivanje državnog udara dolazile sa obe političke strane u Crnoj Gori, kao i da je Predsednik Crne Gore Milo Đukanović imao ozbiljnu udeo u organizaciji jučerašnjih dešavanja.

„Moram da naglasim da ne smemo zanemariti emotivni naboj koji ova priča nosi i da je jedan deo ljudi tamo zaista bio iz uverenja, da na taj način može da odbrani državnost i dostojanstvo Crne Gore“, rekla je ona.

Podseća i da su funkcioneri Demokratskog fronta izjavljivali da su pojedinci iz policije otkazivali poslušnost, i da je u Crnoj gori došlo do određene vrste državnog udara.

Povezane vesti

Uljarević je ocenila da su jučerašnja dešavanja pokazala nesposobnost političara u Crnoj Gori, i dodaje da su mnogi od njih nakon pokazivanja nesposobnosti da dijalogom reše problem pokušavali da prebace krivicu na suprotnu političku stranu.

Kaže i da je iznenadio pristup celoj situaciji patrijarha Porfirija, jer je očekivala na osnovu njegovog minulog rada da će pokazati mnogo više senzibiliteta.

„Ta izjava (o snajperu) je jako čudna. Mi nismo čuli od policije da su postojale tako raspoređene snage sa druge strane, i mislim da na to treba da odgovore upravo iz policije“, navela je Uljarević.

Đenović je rekao da pancir ćebe i naoružano okruženje miropolita prilikom dolaska na Cetnje „definitivno nije uobičajeno za crkvene velikodostojnike, pa čak ni za političare“.

„Znamo da se takve stvari preduzimaju u krajnjoj nuždi kada su zaista ugroženi životi štićenih osoba. Ja ne mogu da garantujem da li je negde bilo, ili nije snajpera, ali ako znamo stepen naoružanja u Crnoj Gori, da svako ima makar ‘neku kuburu od prađeda’, onda je moguće da su bezbednosne snage procenile da neko ima snajper i da može da ga upotrebi. Možemo samo da zamislimo šta bi se desilo ako bi život duhovnog oca Srba, a to je uvek patrijarh, bio ugrožen“, naveo je Đenović.

Slaže se sa ocenom predsednika Crne Gore da je ovo „pirova pobeda“, i da slike sa helikopterom i pancir ćebetom nisu trebale da obiđu svet.

„Mislim da nije trebalo da dođe do ove eskalacije i da je to trebalo da bude svečan i miran čin. Političari su najviše krivi za sve što se u prethodnih tri dana dešavalo u Crnoj Gori“, podvukao je verski analitičar Draško Đenović.

Uljarević ističe da je celu ovu situaciju u Crnoj Gori „trebalo preseći pre nego što se desila“.

„Mi nismo smeli doći u ovu situaciju, nije trebalo dozvoliti neprijavljeni sklup, ali isto tako ni doček patrijarha Porfirija suprotno svim važećim merama. To je trebalo blagovremeno, u samo začetku, sprečiti. Za društvo nije dobro da je bilo ko iznad zakona, ni DPS, ni SPC“, zaključila je Uljarević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare