Gosti N1 o predlogu za Kosovo: Ako Kosovo uđe u UN, Srbija bi ubrzano ušla u EU

Vesti 10. okt 202210:39 85 komentara

Vojislav Milovančević, novinar lista Nova, koji je imao uvid u dokument Nemačke i Francuske u kojem je predložen model rešenja kosovskog problema, kaže za N1 da je, prema njihovim izvorima iz Brisela, usmeno rečeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da bi kada bi Kosovo postalo članica UN Srbija odmah postala članica EU. U samom dokumentu se, kako dodaje, spominje ubrzani ulazak Srbije u EU, ali se ne navode konkretni datumi. Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka navodi da se predlog bazira na modelu dve Nemačke i podrazumeva da Beograd pristane da Kosovo uđe u UN, ali da ga formalno ne prizna.

„Utisak mi je da je ovo momenat gde ćemo mi morati da se odlučimo, jer će svaka naredna ponuda biti gora od ove koju smo sad dobili“, kaže Milovančević u Novom danu, ali sumnja da će predsednik prihvatiti ovaj sporazum.

Povezane vesti

Krstić pojašnjava da ako Kosovo uđe u UN, njima više naše priznanje neće biti od suštinske važnosti i podseća da se dve Nemačke nikad formalno nisu priznale, iako su obe bile članice UN.

Zapravo, kako dodaje, prijemom u UN, Kosovo dobija ozbiljno spoljno priznanje, to je „ozbiljan štih za Prištinu i dobijanje onog što ona želi“.

Na pitanje da li se u dokumentu spominje formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), Milovančević odgovara „ne“, ali kaže da on podrazumeva implementaciju svega dogovorenog u Briselu, što uključuje i ZSO.

A na to da li će Rusija i Kina kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i do sada protivnice kosovske nezavisnosti uložiti veto na odluku da Priština uđe u UN, Krstić misli da ako bi se Beograd saglasio sa takvim rešenjem, moguće je da ni Rusija ne bi bila protiv, a Kina bi verovatno bila uzdržana.

On, takođe, ocenjuje da će Evropljani verovatno odustati od nekih suštinskih pitanja „ako će dobiti rešenje pitanja (Kosova) koje percipiraju kao ruski uticaj u regionu“.

Dodaje i da ne misli da bi puki ulazak u EU bio rešenje, „jer je članstvo mnogo više put na kojem se reformišete, a Srbiji bi, ovakva kakva je sada, bilo potrebno najmanje pet godina da realizuje preostale reforme“.

Milovančević smatra da bi predlog Nemačke i Francuske trebalo da ide na referendum i da bi pitanje moglo da glasi: Da li ste za ubrzano članstvo u EU, a da Kosovo uđe u UN.

Krstić kaže da, prema ispitivanju FPN, u ovom trenutku bi većina građana bila protiv.

Prema istraživanju, 46 posto građana je kao nacionalne interese imenovalo ekonomske, a isto toliko misli i da je ulazak u EU važan nacionalni interes. Oko 23 posto građana smatra da su politički interesi od nacionalnog značaja, u šta spada očuvanje Kosova i Republike Srpske.

Međutim, 59 odsto ne bi žrtvovalo ekonomske interese zarad političkih, a dve trećine smatra da Vučić radi u skladu sa nacionalnim interesa, a jedina tabu tema bi bilo formalno priznanje Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare