Gosti N1 o nesrećama u namenskoj industriji: Naučene lekcije se pišu krvlju

Vesti 16. avg 202210:33 > 11:14 6 komentara
N1

Nesreće u fabrikama naoružanja su posledica sveopšteg javašluka u namenskoj industriji, u kojoj ima mnogo korupcije, kaže novinar Vuk Cvijić. Reporter N1 Adam Santovac kaže da sami radnici odustaju od krivičnih postupaka kada vide koliko oni dugo traju. Nikola Lunić, izrvšni direktor Saveta za strateške politike, kaže da se naučene lekcije moraju implementirati u bezbednosne procedure, jer se „pišu krvlju poginulih“.

Pročitajte još:

„Kada kršimo procedure nipodaštavamo smrti koje su se dogodile“, rekao je Lunić u emisiji Novi dan na televiziji N1.

Cvijić kaže da se na primeru uzbinjivača iz Krušika, Aleksandra Obradovića, vidi da u Srbiji nije problem korupcija nego oni koji je otkrivaju.

Podseća da je u Lučanima direktor fabrike „Milan Blagojević“, kako kaže, izveo radnike da protestuju protiv porodice poginulog kolege.

„Sve to su poseldice korupcije kojom se izgleda niko ne bavi“, rekao je on.

Kada stradaju radnici, vlast se ne ponaša kao da je to medijski problem i imaju krizni menadžment kako da ga reše, dodaje Cvijić.

Adam Santovac podseća da su u fabrici u Lučanima nakon nesreće neke stvari poboljšane u vezi bezbednosti, i da su to rekli sami radnici.

U julu je bila peta godišnjica te nesreće, kaže Santovac i podseća da porodica jednog od poginulih radnika nije tužila rukovodstvo zbog toga.

„Sami radnici kad vide kako to sporo ide odustaju od krivičnog gonjenja“, rekao je on.

Nikola Lunić kaže da bezbednost nikada neće biti stoprocentna za ljude koji rade sa eksplozivom, ali da postoji mogućnost da se podigne na prihvatljiv nivo.

Naglasio je da mora biti pružena socijalna bezbednost porodicama tih radnika.

Vuk Cvijić kaže da kadrovi umešani u korupciju u namenskoj industriji samo napreduju, i da se i dalje pojavljuje ime Slobodana Tešića, trgovca oružjem na crnoj listi SAD.

Komentarisao je i izjavu predsednika Aleksandra Vučića da namenska industrija ima posla, rekavši da ga je direktorka Krušika praktično demantovala, jer je obavestila radnike da se smanjuje proizvodnja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare