Gosti N1 o Nebojši Stefanoviću: Tihi odlazak uz „utešno“ mesto

Vesti 17. maj 202110:57 > 11:2235 komentara
Podeli:

"Nebojša Stefanović je već otišao, Vučić mu je pokazao gde mu je mesto. Stefanović nema tu vrstu autoriteta, on je mali od kužine. Međutim, odan je i to ga može spasiti neke odmazde", smatra analitičar Cvijetin Milivojević. Dejan Vuk Stanković je rekao da misli da neće biti političkih posledica odlaska Stefanovića. "Neće biti nove stranke, afera, niti će Stefanović postati gost opozicionih televizija. Mislim da će biti kao u slučaju Tomislava Nikolića", rekao je Vuk Stanković.

Nakon održanog Predsedništva Srpske napredne stranke na kom su najavljena nova kardovska rešenja i ujedinjenje sa Srpskim patriotskim savezom, nekoliko opštinskih odbora SNS izglasalo je nepoverenje predsedniku beogradskih naprednjaka i aktuelnom ministru odbrane Nebojši Stefanoviću. Izjašnjavanje o visokim funkcionerima stranke i ocenjivanje njihovog rada, kako mediji prenose, biće nastavljeno sve do 29. maja, za kada je zakazana sednica Glavnog odbora, na kojoj bi mogla biti određena sudbina pojedinih visoko pozicioniranih funkcionera.

„Reč je o diferencijaciji, naloži se iz vrha stranke i lokalni odbori su u obavezi da potvrde ono što želi vrh ili ide dotle da su kao oni autonomni, da su oni to predložili. Svi odbori daju dijagnozu, traže isključenje, pomeranje s funkcija, a samo mu se jedna stvar stavlja na teret – a to je prisluškivanje predsednika, sve ostalo visi, očigledno da je istina drugačija“, smatra Cvijetin Milivojević.

POvezane vesti:

Analitičar Dejan Vuk Stanković misli da se radi o procesu koji je baziran na nekoliko pretpostavki.

„Prva je da SNS smatra da je za ovu krizu institucija, kao što je policija, objektivnu odgovornost treba da snosi prvi čovek u prethodna dva mandata, druga je povezana sa radom stranke u Beogradu i potencijalom stranke, a to je nemogućnost Stefanovića da sprovede pobedu. Treća stvar, to se može iz medija pročitati, mislim da je Stefanović zbog dugo vremena na funkciji počeo u stranci da razvija svoj centar moći. Taj zaplet oko Beograda i dolazak Šapića podrazumeva da će Šapić postati oslonac SNS u Beogradu. U tom kontekstu mislim da je otvoreno pitanje Stefanovića, postoji uverenje da je bolje da oni sami ocene rad funkcionera nego da negativnu ocenu daju građani“, rekao je Stanković.

Na pitanje zašto bi opštinski odbori želeli smenu Stefanovića, Milivojević kaže da oni prate želju predsednika SNS.

„To nam govori da poruka koju je Vučić dao bila jasna – da ovo sa Stefanovićem treba da se završi dok se ne vrati iz Slovenije. Stefanović je u stranci završio svoje, njemu će se dati neko utešno mesto, biće verovatno pomeren s mesta ministra. Verovatno će se sad setiti da je plagirao doktorat, iako je, kad je ta tema otvorena, Vučić rekao da to nije tako“, rekao je Milivojević.

Stanković smatra da se radi o ptencijalu da se iznese teret beogradskih izbora, koji su, kaže, više od lokalnih.

„Otvoreno je i pitanje objektivne odgovornosti vezano za rad ministra policije, Stefanović je rotiran na mesto ministra odbrane. Što se tiče tehnologije – dve stvari, u SNS je nesporni autoritet Vučić, on ima neku vrstu instinkta i iskustva da konroliše štetu u ovakvim stvarima. To neće biti kao odlazak Koštunice iz DSS, ili kada su Nikolić i Vučić otišli iz SRS i napravili stranku ili kad je Tadić otišao iz DS. To će biti tiho povlačenje uz medijsku pripremu“, rekao je Dejan Vuk Stanković.

Milivojević je naglasio da je Aleksandar Vučić zloupotrebio mesto predsednika Republike ostavši na mestu predsednika stranke i pita zašto bi problem SNS-a morao da bude problem Srbije.

„Za mene je pitanje da li će vlada smeniti Stefanovića? Ako je tačno da je umešan u afere kao što pišu režimski mediji, on mora da bude smenjen. Režimski mediji i opštinski odbori reaguju na naređeje, ako oni insinuiraju da je on radio ono što je radio mora da bude smenjen danas. Ova stvar će se razrešiti kad Vučić podnese ostavku na mesto predsednika stranke, jer Vučić treba da se bavi pitanjem života svih građana“, smatra Milivojević.

Stanković je istakao da niko nije došao na funkciju predsednika tako što je bio slobodan građanin i da se svuda u percepciji predsednik ne odvaja od stranke.

„Identifikaciju predsednika Republike, koji se direktno bira, ne možete da odvojite od političke opcije“, poručuje Stanković.

Kada je u pitanju izglasavanje nepoverenje i Zlatiboru Lončaru, Cvijetin Milivojević je navepo da je pročitao da je jedan odbor izglasao nepoverenje i ministarki Mariji Obradović i zato napominje da to nije samo unutarstrančka tema.

„Vučić stvara problem funkcionisanja državnih institucija. Mi imamo otvaranje na partijskom nivou pitanja tri ministra – odbrane, zdravlja i lokalne samouprave, što je veoma važno mesto. Umesto da je to tema za predsednicu vlade i parlament, to ne može biti tema za gradski odbor Niša. Da će to da se desi bilo je jasno kada je Šešelj počeo kampanju protiv Lončara, bilo je jasno da ta kapmpanja ima pozadinu. Protiv Obradović su neki tabloidi krenuli s kampanjom. Optuižili su je da je umešana u neke opasne kriminalne radnje, to ne treba da bude tema za partiju“, kaže Milivojević.

„Ti ljudi su izabrani od te partije, zašto ne bi bila tema? Partije su subjekti i partija je ta koja je delegirala i poslanike i ministre. Ako partija ima negativan stav prema njima, ne vidim šta je problem da se izjasni. To je sastavni deo demokratskog društva. Kao što je i predsednik izabran kao predsednik partije, ne može on da zaboravi stranku“, smatra Dejan Vuk Stanković.

Ujedinjenje Srpskog patiotskog saveza i SNS Milivojević vidi kao deo „unutarpartijskog pročišćavanja“ i dodaje da je jasno da ulazak Šapića znači „micanje“ Stefanovića.

„Kako Vučić koji je završio fakultet i bio dobar student, dozvoljava sebi da bude orkužen ljudima sa sumnjivim diplomama. U ovom trenutku SNS nema adekvatnog kandidata za gradonačelnika, tu je reč o pokušaju da se zauzmu dobre startne pozicije pred lokalne izbore. Kako SNS među 750 hiljada članova nema jednu osobu da bude kandidat, ja da sam član stranke ja bih se osećao posramljeno. Uvozite čoveka da vam bude kandidat za gradonačelnika“, rekao je Milivojević.

„Ja ne znam da li će opozicija da izađe, ili će izaći u više kolona, opasnost od rasipanja glasova, ne znamo ko su kandidati. Ako ne izađu na izbore to će biti kraj ove političke elite u opoziciji, jer stranke postoje da bi izašle na izbore. Priča o doktoratima jeste relevantna, ali daleko manje nego što se ovde pretpostavlja. Nije ulaznica za neko mesto da li imate doktorat“, smatra Dejan Vuk Stanković.

Komentari

Vaš komentar