Gosti N1 o naoružanju: Lepo zvuči „jači smo od svih“, nabavka – promocija vlasti

Vesti 24. dec 202111:07 27 komentara
Vojska Srbije

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za N1 da je naoružanje efikasan instrument za učvrščenje unutrašnje politike i da javno mnjenje očekuje tu poruku. "Lepo zvuči kada možete da kažete 'mi smo jači od svih', ozbiljna je tema. Govorim kao pristalica naoružanja, želim da Vojska Srbije dobije što više dobrog naoružanja, krenulo se u velike nabavke gde ne možete više da pratite tok zašto se neke odluke donose, sa zakašnjenjem dobijamo informacije", kaže on. Istraživač iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović ističe da je da se mora nadoknaditi zastareli vojni arsenal i da su neki sistemi poput dronova morali da se nađu na spisku. "Kada se jedna država naoružava, normalno da će da izazove neku skepsu, to je pravi način na koji možete da ublažite bezbednosnu anksioznost", rekao je Vuksanović.

Radić navodi da je medijska pažnja bitna, ali da mi za nabavke saznajemo dugo nakon što je to postala realnost.

„Kod nas se to krije da se postigne medijska pažnja, da je to ekskluziva, novac se koristi kao sredstvo za gradnju spoljne politike“, rekao je Radić.

Vuksanović kaže da prisustvujemo regionalnoj trci u regionu i da je ovaj proces nabavke naoružanja – proces modernizacije zastarele opreme.

„Taj proces se spinuje i instrumentalizuju u širem političkom kontekstu. Nabavka opreme se obavlja na dva nivoa – za spoljnopolitičku upotrebu, da može da se balansira između zapada i Rusije, ali isto tako je unutrašnja logika i dimenzija, nabavka se koristi kao promocija vladajuće koalcije. Vojska je uvek istuticja u koju građani imaju najviše poverenja, potencijalno se dobijaju važni poeni, problem je takođe da se nabavkom prikrivaju druge netransparentnosti sistema odbrane i masovni odliv profesionalnog kadra“, ocenjuje Vuk Vuksanović.

N1

Aleksandar Radić smatra da je čitav plan reorganizacije bio neophodan, jer su sredstva nasleđena iz prošlosti su prevaziđena.

„Zanemaran je ljudski faktor, tretira se arogantno. Očigledno da se u kadrovskoj slici dešava nešto ružno, od dolaska na vlast 2012. godine, imali su sve elemente o krizi, ukazivali smo da je prosek starosti pilota dosegao 40 godina, da je potrebno obnoviti kadar. Vojska sada broji 22.000 ljudi, žele da ulepšaju tu sliku. Proces je dugotrajan, treba školovati, to je dug period, odlaze generacije koje su školovane u bivšoj Jugoslaviji. Kada je reč o pilotima, navršenih 50 godina živorta je limit kada mogu u penziju. Očigledno da država nema reakciju, 2016. godine su školovana tri pilota, pa četiri, ove i prošle godine 10 – to je jako mali broj ljudi, zadnjih 10 godina je školovano malo pilota“, kazao je Radić i dodaje da se mora pričati i o običnim vojnicima.

„Ne znamo tačne podatke, nemamo informaciju kolika je brojnost formacijskih mesta i stvarnost popune. Vojnici su rastrgnuti, ono malo vojnika koje imamo se pokazuju po vašarima. Potrebno je uložiti novac, mnogi projekti su od pre 40 godina – sada se pokazuju kao novi, uradite to već jednom, ali posle 40 godina u redu je da se neke stvari modernizuju“, ocenjuje vojni analitičar.

Radić je rekao da je Srbija vojnoneutralna i da se nijednog momenta nije otvorilo pitanje o demilitarizaciji.

N1

„Da li je naoružanje potrebno Srbiji? Da, ali treba kritički analizirati mehanizam, jednog dana ćemo preispitati te papire, platite neku cenu. Mi nemamo tender, potpisuju se direktni ugovori, kritika je nemoguća. Mislili smo da smo siromašna zemlja, sada se pokazuje da smo neizmerno bogati, ako slučajno nešto kažemo reći će da je to najbolje za nas, kazao je Radić.

Američki analitičar i dobar poznavalac Balkana Januš Bugajski kaže da je zabrinut zbog ubrzanog naoružavanja Srbije zbog toga što bi Srbija to oružje moglo da upotrebi u lokalnim ratovima na Zapadnom Balkanu, a Radić ističe da je to teorija zavere.

„Možemo uvek da zamislimo kastastrofičan scenario, ali projektovati sada novi rat na Balkanu je proizvod crno-belog gledanja na ruski uticaj. Ako pođemo od procena da se Srbija vezuje dugoročno za zapadne zemlje, onda to izgleda malo neobično. Voleo bih da shvatim kako funkcioniše taj scenario, to je teorija zavera“, rekao je Radić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare