Gosti N1 o mobilizaciji u Rusiji: Dovoljno za “status kvo” ili “nova posrnuća”

Vesti 22. sep 202210:3277 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS

Odluka Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji dolazi nakon ozbiljnog neuspeha koji pokazuje da nešto nije u redu, i verovatno ćemo svedočiti i drugom i trećem talasu mobilizacije, kaže nekadašnji član skupštinskog odbora za bezbednost Srbije i Crne Gore Vladimir Petković. Politikolog i novinar Boris Varga kaže da je Putin svestan da gubi rat u Ukrajini i da se nazire njegov poraz.

Pročitajte još:

“Delimična, pa i šira mobilizacija samo će voditi u nova posrnuća ruske armije. Mi smo videli snimke dronova kako ruski vojnici sramno beže, zato se pre mobilizacije menjao krivični zakon u Rusiji vezano za dezerterstvo”, rekao je Varga u emisiji Novi dan na N1.

Petković kaže da broj vojnika koji je Rusija angažovala na početku rata nije mogao da se suprotstavi ukrajinskoj armiji.

“Ja mislim da je ovaj novi kontigent mobilisanih ljudi dovoljan da se održi ‘status kvo’”, ocenio je on.

Na pitanje zašto se Putin sada odlučio na delimičnu mobilizaciju, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Časlav Koprivica kaže da je pitanje zašto ranije nije urađeno.

“Nejasno je zašto je trebalo Rusiji toliko vremena da se prizna situacija da se rat ne može dobiti sa tolikim sastavom”, kazao je on.

Izvor : N1

Ističe da je važno što se održavaju referendumi u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti i ocenjuje da je to poruka Putina Zapadu da će pripojiti sve što u budućnosti zauzme.

Govoreći o izjavi Putina da će, ako bude postojala pretnja teritorijalnoj celovitosti Rusije, biti upotrebljena “sva sredstva”, Varga kaže da je ruski predsednik u martu i aprilu “pretio nuklearnim glavama”, i da sve više postoji sumnja da će iskoristiti takvo naoružanje.

“Putin pokušava da sačuva sebe, jer je njegov poraz u Ukrajini kraj njegove političke karijere”, ocenio je Varga.

Izvor : N1

Ipak kaže da ne treba potcenjivati tu pretnju i “otuđenost autoritarnog Putina”, iako “nije baš da jedan čovek može da odluči o nuklearnom ratu”.

Vladimir Petković kaže da ako Putin kaže da ne blefira, možda stvarno to misli, i da se nada da će Zapad to uzeti u obzir.

“Ja se iskreno nadam da će do zapadnih elita doći ozbiljnost ovog momenta”, rekao je on.

Varga kaže da narativ koji u Srbiji vlada o ratu u Ukrajini vuče korene iz devedesetih godina: kako “Ukrajina pripada Rusiji, a loši Zapad je hteo da naškodi dobroj Rusiji pa imamo rat”, i kako su Ukrajinci izmišljen narod, da ta kultura ne postoji…

“Taj potcenjivački odnos koji mi u Srbiji imamo prema susednim narodima i republikama, isto tako gledamo na rat u Ukrajini i Rusiju. Srbija je već napravila pogrešne procene ruskog rata u Ukrajini i može zbog toga platiti visoku cenu”, kazao je on.

Komentari

Vaš komentar