Gosti N1 o Kosovu: Vučić prepustio sever, odluka Kurtija kupovina vremena

Vesti 22. nov 202210:41 27 komentara
N1

Narodna poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić i politički analitičar Dragomir Anđelković ocenili su u Novom danu da je odlaganje primene odluke o preregistraciji vozila na Kosovu "kuvanje žabe,", odnosno kupovina vremena. Sagovornici su se složili u oceni da je "Vučić dogovorio prepuštanje severa Kosova", kao i da je neophodno vraćanje srpskih institucija. Oni su istakli da je Briselski sporazum iz 2013. godine "mrtav", da treba da se poništi, kao i da formiranje Zajednice srpskih opština ne bi značilo ništa za tamošnje Srbe, dok bi za državu Srbiju predstavljalo vid kapitulacije. "Meni se čini da se sprema kapitulacija pod maskama, ali na sofisticiran, politički vrlo spretan način", naglasila je Sanda Rašković Ivić.

Podsetimo, kasno noćas Priština je na nagovor SAD-a odlučila da na 48 sati odloži meru kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim tablicama. Toj odluci predhodili su osmočasovni pregovori u Briselu Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, koji su završeni bez dogovora. Brisel je predložio da Priština do daljnjeg odloži pimenu kažnjavanja vozača, a da Beograd prestane sa izdavanjem tablica sa oznakama kosovskih gradova. Na sve predloge Beograd je pristao, ali ne i Priština, zbog čega je šef evropske diplomatije Žozep Borel upozorio da se time situacija značajno pogoršava, a Vučić da je stanje na ivici sukoba. Srbe sa severa Kosova predsednik je zamolio da se ubuduće uzdržavaju od bilo kakvih aktivnosti koje bi vodile u sukobe i da čuvaju mir po savaku cenu. Da li je za tako nešto 48 sati dovoljno?

Povezane vesti

„Ovo je tipično kuvanje žabe, mrcvarenje ljudi, odlaganje nekih stvari koje će ponovo doći na sto. Ali, imamo i pacifikovanje Srba, jer je obično prva reakcija obično je najsrčanija. Ako vi odložite tu reakciju na 48 sati, nekako će ljudi da splasnu“, kaže ona i dodaje da je 48 sati dovoljno da se spuste tenzije.

Ocenjuje da se građani non stop plaše sukobima, tako da se posle određenog vremena stekne mišljenje da je bolji dogovor od novih sukoba.

Anđelkovič smatra da je odlaganje na 48 sati „deo jednog šireg paketa“.

„Zvanično, mi branimo Kosovo, ali vlast to radi krajnje licemerno. 2016. godine je ukinuta Civilna odbrana, struktura koja je obuhvatala 753 pripadnika nekadašnje vojske i policije, a Albancima, njihovim specijalnim snagama je omogućeno da dolaze na sever Kosova i rade šta god hoće. Zvanično ne damo tablice, a pustili smo na sever one koji te tablice mogu da otmu. Ovde se radi o amortizovanju narodnog otpora, da sam narod ne  proba nekako da se suprostavlja, da ne bi došlo do novog talasa izbeglica, što bi za vlast bilo opterećujući faktor“, naveo je Anđelković.

Dodaje da bi sukobi uticali loše na rejting vlasti i da gledaju da sa što manje šteta po sebe ispuni ono što je evidentno obećala. A to je – prepuštanje severa Kosova.

„Ovde se samo radi o dve stvari. Vučić se, uveren sam u to, dogovorio da prepusti sever Kosova, odnosno da ga integriše. S druge strane, Kurti bi voleo da se to desi za šest meseci ili dve godine, i hoće on da uzme ‘plodove’. A onda Vučić pokušava da sa Amerikancima dogovori da mu daju duži vremenski rok za ‘kuvanje žabe’. Ovde se radi o samo o raspravi oko rokova za kapitulaciju, ni o čemu drugom“, istakao je Anđelković.

N1

Rašković Ivić se slaže sa Anđelkovićem, i dodaje se da je „od severa Kosova ‘napravljen jug’ još 2013. godine“, potpisivanjem Briselskog sporazuma.

„On je evakuisao sve institucije Srbije i dao sve Prištini. I ne znam kakvo je to veliko postignuće ta Zajednica srpskih opština. Ovde se javnosti protura da je to nekakva Republika Srpska, a to nije. To je savez opština koje su ražalovane svojih ingerencija, i pod Ustavom su Kosova, tako da, iako bismo dobili Zajedncu srpskih opština, to bi bilo implicitno priznavanje nezavisnosti Kosova. Zato je i sad momenat za dve stvari. Da Vučić napiše pismo predsednicima Kine i Rusije u kome bi tražio da one upotrebe svoje pravo veta u Savetu bezbednosti, da spreče ulazak Kosova u UN. Drugo je da je ovo momenat da se vrate institucije Srbije na Sever, jer je Briselski sporazum mrtav“, kazala je Rašković Ivić.

Smatra da je besmisleno insistiranje na Zajednici srpskih opština nakon 10 godina, i da bi njeno formiranje predstavljalo – kapitulaciju.

Anđelković se slaže da formiranje Zajednice srpskih opština ne bi značlilo ništa, i ponavlja da je ukidanje Civilne zaštite mnogo toga Srbima oduzelo.

„Ko kontroloiše stanje na terenu, taj može svoju priču da drži u prvom planu. Kada neko može da hapsi na terenu, taj ima suverenitet. Sada na severu Kosova  Albanci mogu da hapse koga hoće i kako hoće. Ako hoćemo nešto da radimo, onda mora mo da obnovimo taj mehanizam, Civilnnu zaštitu. Ona može da se obnovi u centralnoj Srbiji, i onda tokom noći da se vrati na sever Kosova. Znate, ne mogu kriminalci da budu okosnica odbrane srpskih interesa na severu Kosova“, istakao je Anđelković.

I on misli da Briselski sporazum ne postoji, kao i da je potrebno vraćanje srpskih institucija kao pre 2013. godine.

„Da li ćemo mi moći sve da završimo? Videćemo. Ali, time smo barem poslali poruku da nećemo da učestvujemo u igri. Ovako, Zapad zna da učestvujemo u igri, i smao se malo opiremo radi javnosti i cenjkanja“, zaključio je Anđelković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare