Gosti N1 o Hilu: Poznaje aktere i situaciju, nema samo jednu temu u agendi

Vesti 16. okt 202110:19 > 10:36 14 komentara
Ivan Vujačić, Milan Krstić
N1

Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD i Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu složili su se u Novom danu da Kristofer Hil, koji je nominovan za novog ambasadora SAD u Srbiji, nije donosio odluke u Rambujeu. Vujačić dodaje da Hil poznaje aktere i ovu situaciju. "Trebaće mu vrlo kratko vreme da reaktuelizuje svoja znanja i da se prilagodi ovim događajima ovde. Jedan od prioriteta Bajdenovih je da bude u saglasnosti sa EU", kaže on.

Vujačić očekuje da će aktuelni ambasador SAD Entoni Godfri verovatno biti do septembra ili do ovog leta u punom kapacitetu ovde.

„Ne bih rekao da odlazi, ide verovatno nekom regularnom smenom. Iznenađen sam delimično jer je Kristofer Hil već bio penzionisan, a nisam jer Bajden izvlači ljude koje poznaje iz Senata“, kaže Vujačić.

Povezane vesti

Krstić kaže da Hil nije čovek koji ima samo jednu temu u svojoj agendi.

Vujačić je mišljenja da su Amerikanci ovde u funkciji pomaganja ovom regionu da uđe u EU.

„Pod uslovom da vlade sprovode reforme i ne stvaraju nestabilnost, da situacija bude stabilna, da ne bude novih konflikata i da vlade napreduju kroz te reforme“, kaže on.

Krstić kaže, komentarišući princip „štapa i šargarepe“, da bi u ovom slučaju ekonomski element mogao da bude prateći deo „šargarepe“.

„I vrlo bliski bilateralni odnosi sa SAD koji bi mogli da uslede kao posledica rešavanja kosovskog pitanja“, kaže on.

Vujačić dodaje da Hil poznaje aktere i ovu situaciju.

„Trebaće mu vrlo kratko vreme da reaktuelizuje svoja znanja i da se prilagodi ovim događajima ovde. Jedan od prioriteta Bajdenovih je da bude u saglasnosti sa EU“, kaže on.

Krstić ističe da je Hil u Rambujeu pokušavao koliko toliko da komunicira sa stranama.

„Tek kad je došla Madlen Olbrajt, onda je bilo potpisaćete ili će biti bombardovanja. Nije baš Kristofer Hil bio najveći jastreb u toj priči, Hil je figurirao za nekoga ko je bliži Ričardu Holbruku. Prevashodno je uticaj Madlen Olbrajt na to da to ne budu pravi pregovori“, kaže Krstić.

Vujačić se slaže sa ovim i dodaje da je „Rambuje već bio kraj nečega“.

„Do njega nije trebalo ni da dođe, i kad je došlo, moglo je da se nagađa šta će tu da se traži. Sam Rambuje je bio takav kakav jeste, nije Hil taj koji je donosio odluke, to je išlo iznad njega“, kaže.

Vujačić dodaje da će Hil koordinirati politiku i sa drugim ambasadorima Amerike u regionu.

„Gledaće širi kontekst, na kraju on je dosta upoznat sa tim širim kontekstom“, kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare