Gosti N1 o akušerskom nasilju: Svedočenja nas porazila, ovo mora da eksplodira

Vesti 21. jul 202210:37 > 10:4133 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Sonja Tošković iz Beogradskog centra za ljudska prava rekla je u Novom danu N1, povodom spota o indukovanom pobačaju koji je ta organizacija napravila, da ih je na to podstakao slučaj Milice Filipović. "Bili smo potreseni kada smo čuli Milicu, znali smo da nešto moramo da uradimo. Ona je bila prva, porazila su nas svedočanstva stotina žena koje su nam se obraćale, koje su bile spremne da podele iskustva, to se ne dešava zadnjih godina, već decenijama, niko tome još uvek nije stao na put", kazala je. Glumac Branislav Jevtić, koji je radio spot, kaže da ga je podstakao broj žena koji im se javio. "Bio sam usisan u sve ovo i rekao sam da ovo ne može da se pusti, mora da eksplodira, stvaranje ovog video je bilo jako traumatično, ali nije ni deseti deo onoga što se njima desilo", istakao je.

Tošković kaže da je akušersko nasilje širok termin i da obuhvata različito nasilje, od verbalnog, fizičkog, psihološkog tipa.

„Ovde se žena našla u ginekološko-akušerskoj proceduri, pripremili smo vodič, svima je dostupan, govori koja su to prava i kako procedura treba da izgleda, koja su prava kada procedura krene. Sve što sam čula i videla, niko nije imao priliku da mu je medicinsko osoblje prvo objasnilo šta se dešava u tom trenutku, kako izgleda procedura, a kamoli čitav set prava. To ne sme da se dogodu u WC, osim u prostoriji predviđenoj za to, to im je garantovano. Nažalost, o tome se ne priča, nikada nije bila ovako važna društvena tema, postoje institucije, nije problem u procedurama, već je stvar u praksi i odnosima – poenta je da to mora da bude dostojansven čin, kada gubite dete sam proces ne sme da bude ponižavajući“, rekla je ona.

Povezane vesti:

Jevtić kaže da su sve te žene njegove „sestre, prijateljice, kologinice“ i da će se možda i njima desiti ovako grozna stvar ili će možda biti svedok.

„Hajde onda da ih obestimo – imate pravo da uradite to i to, da se ovo više ne dogodi nijednoj ženi, to je suma-sumarum ‘da, ja sam prošla tragediju, ali želim da se ovo više ne dogodi nijednoj ženi’. Žene su najčešće govorile da ostavljaju dostojanstvo onog trenutka kada ulaze u porodilište. Bilo je hiljade ispovesti žena, javljaju se one koje kažu da je i mnogo gore, to treba da se promeni u ljudskosti, nije možda bitna ni institucija, nego da se pozovemo na ljudskost, ako se već desio tragičan slučaj da onda makar sve ostalo bude humano, a ne da se koriste medicinske lopate“, kaže Jevtić.

Tošković kaže da to što lekari i medicinsko osoblje ćute ne treba da bude razlog da misle da se sistem neće promeniti.

„Lekari štite svoje instrese, mnogi sudski postupci su teški, ne samo kada su u pitanju indukovani pobačaji. Ništa nije nemoguće, ali je važno da zaista imamo razgovor i dijalog i sa Ministarstvom zdravlja i sa porodilištima, bolnicama, sa svima iz te profesije, taj trenutak će da se desi. Ovo je toliko javno, da nema nazad, deslio se i imamo postupke koji su u toku, da li će da se reši do kraja godine ne, neće, ali je krenulo. Među lekarima i medicinskim radnicima ima fantastičnih ljudi, sigurno će i oni reagovati. Uvek ima onih koji su pravi i dobar primer, borba je na nekoliko nivoa. Nemamo partnera u Ministarstvu zdravlja, u ovom trenutku nam se Ministarstvo nije javilo, nikakav odgovor nismo dobili“, rekla je ona.

Jevtić kaže da je video napravljen na drugarskoj bazi i da su bili nošeni talasom ispovesti.

„Ćutanje nadležnih ne može da traje dugo, u jednom momentu će morati da kažu ‘o, da, ovo je veliki problem’. Napravili smo video, nisam znao da će biti naporno praviti ga, od scenarija do snimanja. Hvala Hani Japundžić, Ceci Bojković, pozvao sam je (i pitao) da li bi pružila podršku, neko je ko ima autoritet, njena prva reakcija je bila ‘da li se ovo dešava’ i rekla je apsolutno da“, navodi glumac i apeluje na ono što je večiti problem – manjak sredstava.

„Apelujem na kolege da prepoznaju problem, da kažu ‘da, ovo se dešava na metar od mene’, i uključiće se još ljudi“, dodao je.

Tošković je saglasna i veruje da će u sudskim postupcima neko odgovarati.

„Sada neće moći neko tako nonšalantno da se ponaša, to se stvarno desilo, i ovaj video su svedočanstva žena. Želim da se zahvalim celoj ekipi, ovo nije projekat, mi smo kao ljudi, kao građani duboko bili poraženi da se ovo dešava u Srbiji i odlučili da uložimo i nađemo ljude dobre volje i uđemo u borbu, nemamo kapacitet da zastupamo sve žene, potrebni su nam saborci“, zaključila je Sonja Tošković.

Komentari

Vaš komentar