Gosti N1: Novak žrtva raznih igara, ne bi valjalo da postane antivakserska ikona

Vesti 13. jan. 202210:40 > 10:50133 komentara
Podeli:
Izvor: FoNet/AP

Psiholog Žarko Trebješanin kaže da je iznenađen podelama u srpskom društvu koje se tiču slučaja Novaka Đokovića i smatra da u ovoj situaciji u kojoj se najbolji teniser sveta nalazi trenutno, čekajući da li će ga australijske vlasti deportovati ili ne, nije vreme da se pravi neka istraga i "tobože utvrđuju činjenice koje ne možemo da utvrdimo, možemo samo da nagađamo" o svemu što se tiče toga da li je njegov PCR test bio validan ili ne. Dodaje da se pokazalo da je Đoković žrtva raznih igara, da je u Australiju došao u loše, predizborno vreme. S tim se slaže i novinar NIN-a Zoran Preradović, koji ocenjuje da Đoković jeste kolateralna šteta predizborne kampanje, gde premijer Australije Skot Morison "oštri svoj rejting na jednoj velikoj glavi kao što je Novak zbog problematičnog upravljanja pandemijom", u zemlji koja je više od 250 dana bila u strogom lokdaunu, ali ističe da bi bilo razumno da Novak pruži nekakve odgovore na nedoumice, "ne bi bilo dobro za njega da postane neka vrsta ikone antivakserskog pokreta, a bojim se da mu to preti".

Povezane vesti

„Mislim da se napravio cirkus, a stvar nije takva da bi se od toga pravila senzacija, Novak je u ozbiljnim problemima, i pokazalo se da je žrtva raznih igara, da je došao u loše vreme tamo – predizborno. Bune me te tako zaoštrene podele, znamo da se lako delimo, ali ko bi to očekivao pre godinu dana – izgledalo je da su svi za Đokovića. Iznenadio me je i nedostatak uzdržanosti i razuma u ovoj situaicji. Ako govorimo o činjenicama, imamo neke, ali na osnovu njih niko ne može ni da tvrdi ni da opovrgne šta je tu u pitanju kada se radi o eventualnom lažiranju testa“, smatra Trebješanin u Novom danu na TV N1.

Preradović, pak, navodi da sport po definiciji nosi pojačan naboj i emocije, te je razumljivo da će to posebno biti prisutno u vezi sa Đokovićem, „čiji je legat sportski i ljudski ogroman“. Ističe da „naravno dolazi do podela“.

„Ne pristajem da učestvujem u histeriji da se ne sme postaviti pitanje, a da se istovremeno navija za Novaka. Želim da osvoji Australijan open, ali razumno bi bilo da Novak pruži nekakve odgovore na nedoumice. Ne bi bilo dobro za njega da postane neka vrsta ikone antivakserskog pokreta, a bojim se da mu to preti. On nije militantni antivakser, njegovo je pravo da se spram toga odnosi prema svojim uverenjima. Ali, njega sad prisvajaju i antivakseri i vakseri, i ta vrsta reputacije bi mogla ozbiljno da mu naškodi“, ocenjuje Preradović i dodaje da je Australijan open bez Novaka „turnir bez ukusa i mirisa“.

Navodi da je postupak australijske vlade, koja je najpre odobrila Đokoviću vizu za ulazak u zemlju, a posle mu poništila, smestivši ga na pet dana u hotel za azilante, „apsolutno odvratan i neljudski, ali moramo imati u vidu da je više od 250 dana australijska država Viktorija (u kojoj se Melburn nalazi) bila pod strogim lokdaunom, naravno da su pojačane emocije“.

Trebješanin: Iznenađen sam količinom malicioznosti prema Novaku

Trebješanin je iznenađen i količinom malicioznosti i zluradosti koja je isplivala trenutno prema Đokoviću i dodaje da mu je to psihološki razumljivo, ali ljudski neprihvatljivo.

Izvor : N1

Kaže da je baveći se uzorima mladih utvrdio da je više od decenije jedina svetla tačka u uzorima mladih upravo Novak Đoković, dok su ostali uzori uglavnom starlete, kriminalci…

„Uspeo je da povrati naciji neku vrstu samopouzdanja“, navodi Trebješanin.

I Preradović se slaže i kaže da „ima nečeg odvratnog u tom šutiranju čoveka koji je na zemlji“.

„Nije reč o presudi Đokoviću, već bi zbog njegove karijere koja je bila bez mrlje bilo dobro da čujemo objašnjenje – pravu istinu o njegovom putešestviju… Niti bi eventualno samoinicijativno povlačenje Novaka (sa Australijan opena) bilo njegov poraz, niti je ono što se desilo na sudu njegova pobeda, naprosto to je demonstracija kako funkcioniše nezavisno pravosuđe od izvršne vlasti, kamo sreće da mi to imamo, zašto govorimo o kategorijama pobede ili poraza“, ukazuje Preradović.

Dodaje, međutim, da i ako Novak na kraju ne bude deportovan, apsolutno je strašno igrati pod tim pritiskom. Smatra da je „Novak sasvim nesvesno, kad su ga stavili u hotel, nagazio na priču koja je veća od tenisa i njega samog, a to je sudbina ljudi koje oni u tom hotelu drže zatvorene godinama“.

„S tom vladom nešto nije u redu. Svet je pun država koje imaju neke takve kazamate, voleo bih da Novak progovori o tome“, kaže Preradović.

Preradović: Ni Australija, ni turnir ni Novak ne mogu izaći kao pobednici

Upitan kako komentariše to što se Novak nije vakcinisao, Trebješanin navodi da „ako išta zameram i mislim da nije razumno to je što se nije vakcinisao“.

On smatra da je greška što je ostavljeno slobodnoj volji da li neko treba da se vakciniše ili ne.

Izvor : N1

A na pitanje kakav bi mogao biti ishod cele ove sage, Preradović kaže da mu se čini „da u ovoj igri gde je Novak, teniskim jezikom rečeno, uvučen u dugačku i tešku razmenu udaraca, on ne može biti pobednik“.

„On jeste kolateralna šteta predizborne kampanje, gde premijer Morison oštri svoj rejting na jednoj velikoj glavi kao što je Novak zbog problematičnog upravljanja pandemijom. Niti Australija kao država može da bude pobednik, niti sam turnir, niti Đoković, jer kako god se ovo završilo, bojim se da će za njim ići taj trag“, smatra Preradović.

Komentari

Vaš komentar