Gosti N1: Nosite maske u zatvorenom, nema indikacija za četvrtom dozom vakcine

Vesti 28. jun 202210:41 > 15:0546 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Epidemiolog Zoran Radovanović i farmakolog Radan Stojanović apelovali su u Novom danu na građane da nose maske u zatvorenim prostorijama i na mestima na kojima ima dosta ljudi. Oni ističu da je porast broja novozaraženih u poslednjih nekoliko dana alarm kako bi se svi uozbiljili, i kako je to poruka da opasnost od koronavirusa nije prošla. Radovanović je pozivajući se na procene stručnjaka izjavio da će polovinom jula na dnevnom nivou biti više od 4.000 novozaraženih.

Iz dana u dan raste broj novozaraženih virusom korona, epidemiolozi navode da smo već u sedmom talasu epidemije, i da će broj još više rasti.

Stojanović napominje da bi maske morale da se nose u zatvorenim prostorima gde ima mnogo ljudi.

Povezane vesti

„Mislim da vreme nikada nije ni bilo da se zaboravi na maske. Kada smo u zatvorenom prostoru, kada je mnogo ljudi, ništa lakše nego staviti masku. Ne treba mnogo napora čoveku da bi se zaštitio, osim da stavi masku kada ima više ljudi na malom prostoru“, podseća Stojanović.

Radovanović dodaje da je stvorena takva atmosfera da ne treba nositi maske.

„Nažalost, nema sagovornika iz vlasti o ovoj temi, što bi bilo normalno, donosioce odluka, jer je ovo ozbiljna situacija. Nama se vrtoglavo povećava broj novootkrivenih slučajeva, dok je broj novozaraženih mnogo veći. Za šest dana se udvostručuje taj broj. Zbog toga bi morala da reaguje vlast“, kaže Radovanović.

Komentarišući vest o sedmom talasu koronavirusa u našoj zemlji, ističe da je to trebalo da urade zvaničnici, a ne doktorka Plavšić.

Radovanović navodi da je do povećanja broja novozaraženih širom Evrope uticalo to što su mutacije omikron soja koronavirusa nepredvidive, kao i da to može dodatno da doprinese novim brojem smrtnih ishoda u našoj zemlji, koja je na drugom mestu u svetu, u odnosu na broj stanovnika.

„Kod nas je umrlo blizu 60.000 ljudi. Mi imamo 37.000 penzionera manje nego što bi smo imali da nije bilo pandemije“, napominje Radovanović.

Govoreći o najnovijim sojevima koronavirusa, konstatuje da zemlje imaju drugačija iskustva, kao i da broj hospitalizovanih i umrlih varira od zemlje do zemlje.

Upozorava da ćemo narednih dana imati dodatno povećanje broja novozaraženih.

„Ima uglednih stručnjaka, pre svega poznavalaca statistike, koji kažu da ćemo narednih dana preći 1.000, a prvih dana jula 2.000. Postoji i opasnost da do polovine ovog meseca pređemo 4.500. To su procene na osnovu dosta oskudnih postojećih podataka“, rekao je Radovanović, ali je dodao da zvanične brojke zavise od broja onih koji će se testirati, kao i od onoga koji će brojke saopštavati javnosti.

Stojanović poručuje da nećemo pobediti koronu tako što ćemo ignorisati njeno postojanje.

Izvor : N1

Stojanović: Oružje protiv korone – vakcine, mere i lekovi

„To nije put za pobedu. Moramo da koristimo arsenal oružja koji imamo u borbi protiv nje. To su tri stvari: vakcine, epidemiološke mere i lekovi za lečenje obolelih“, podvlači Stojanović.

Podseća da vakcine mogu da spreče teži razoj bolesti, da smanje potrebe za bolničkim lečenjem i da smanje smrtnost. Kako navodi, utvrdilo se da vakcinje u značajnoj meri ne sprečavaju zaražavanje, jer je primetno da se zaražavaju i oni koji su vakcinisani.

Govoreći o dodatnim vakcinama, kaže da ne možemo na svaka tri ili četiri meseca da se vakcinišemo, „jer to nikada nismo radili“.

„Svedoci samo da originalne vakcine napravljene preme vuhanskom soju gube efikasnost, i ona je sve niža kako se pojavljuju nove varijante i podvarijante omikron virusa… Za mene su krunski dokaz efikasnosti i bezbednosti sprovedena klinička ispitivanja, odnosno rezultati isptivanja koji su publikovani u relevantnim medicinskim časopisima“, kaže Stojanović.

Naglašava da „za sada nema jasnih indikacija da u ovom momentu treba dati četvrtu dozu“.

Odgovarajući na pitanje o širenju koronavirusa tokom leta, Radovanović odgovara da nas je iskustvo u prethodnih nekoliko godina naučilo da virus itekako može da se širi u junu i julu, kao i da će predstojeći odlasci na godišnji odmor veoma uticati na porast broja novozaraženih.

„Jako je važno reći da je vakcina u 2021. godini spasila 20 miliona života. Da nije bilo vakcinacije, broj smrtnih slučajeva bi bio više nego dvostruko veći“, kazao je Radovanović.

Stojanović na pitanje šta da rade građani koji nisu primili drugu i treću dozu odgovara: „Ko nije primio drugu i treću dozu, mislim da treba da sačeka vakcinu koja je prilagođena omikron soju, pre nego da primi stare vakcine koje su pravljene prema vuhanskom soju. Dotle, to čekanje da ne provede u nedgovornom ponašanju, da nosi maske kada je u zatvorenom prostoru i da primenjuje najosnovnije epidemiološke mere“.

Komentari

Vaš komentar