Gosti N1: Nisu advokati krivi za ovakvo stanje, kriv je sistem u našoj zemlji

Vesti 16. nov 202118:294 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Advokati Dušanka Davidov i Marko Anđelković Slijepčević ocenili su u Danu uživo da "nisu advokati krivi zbog situacije" u kojoj su se našli predstavnici ove branše u našoj zemlji, već "da je za to kriv - sistem". Oni se nisu saglasili oko pitanja obustave rada i načina na koji se održavaju protesti advokata. Davidov kaže da je obustava rada legitiman način da se izvrši pritisak na Vrhovni kasacioni sud, dok se Slijepčević ne slaže sa načinom na koji se održavaju protesti, a izričito se protivi "upadanju" u sudske institucije.

Podsetimo, ni korak nazad, poruka je dela advokata, koji ne prihvataju odluku skupštine Advokatske komore Srbije, da ne podrži obustavu rada sve dok Vrhovni kasacioni sud ne ukine odluku o troškovima obrade kredita. Kažu, spremni su da obustavu rada izdejstvuju na drugačiji način. Taj vid borbe međutim, nije prihvatljiv za sve advokate.

Povezane vesti

Marko Anđelković Slijepčević je u grupi advokata koji su bili protiv protesta i načina na koji se on odigravao.N1

„Ja sam protiv protesta na taj način. Za obustavu sam rada samo pod uslovima da se u nju uključe i dodatni zahtevi, a ne samo zahtevi užeg dela advokata koji su se bavili bankarskim tužbama. Moram da shvatim potrebu za jedinstvo advokata, iako samo deo advokata želi da protestuje. Mi kao advokati bi trebalo isto to da razumemo i da podržimo. Ja jesam za podršku kolegama, i potpisao sam inicijativu koja je pokrenuta za sazivanje vanredne Skupštine Advokatske komore Beograda, gde će se naći obustava rada advokata u Beogradu“, naveo je Anđelković Slijepčević.

On je dodao da je advokatura u Beogradu najuticajnija i da ima najveći broj članova, oko 5.500, gotovo polovinu ukupnog broja advokata u zemlji.

Izvor : N1

„Ovde se dogodilo da je Konferencija advokata najviši i najširi organ advokature u Srbiji, i ona se je sastala. A ja na toj Konferenciji nisam bio, ali su mi kolege prenele. Oni su jednoglasno bili za obustavu, da bi se na jedan neobičan način prvo donela odluka o tajnom glasanju delegata Skupštine Advokatske komore Srbije, da bi onda rezultat tog glasanja bio – protiv obustave“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to jedan ozbiljan broj advokata „jako iritira“, i napominje da taj problem mora da se rešava na zakonit način.

„Obustava kao obustava jeste zakonita, ali upadati u Vrhovni kasacioni sud nije dobar način i ja sam sigurno protiv toga“, poručio je Anđelković Slijepčević.

Dušanka Davidov navodi da je obustava rada legitiman način da se izvrši pritisak na Vrhovni kasacioni sud da preinači odluku koja se tiče troškova obrada kredita.

Izvor : N1

„Obustava advokata je volja većine advokata u Srbiji. I to je pokazala Konferencija koja se dogodila 6.11.2021. godine gde je doneta jednoglasna odluka da se da preporuka Skupštini za obustavu rada. U vezi sa tim želim da istaknem tri stvari kao i da ovo nije problem samo grupe advokata koji se trenutno bave bankarskim predmetima. Prvo, sve tri komponente prava – pravda, svrsishodnost i pravna sigurnost poništene su neposrednom neposrednom akcijom Vrhovnog kasacionog suda i posrednom akcijom izvršne vlasti“, kazala je Davidov.

Kao drugu stvar ističe ponašanje sudija, za koje kaže da nijednim svojim postupkom nisu iskazali protest bilo kakve vrste na ovakvo ponašanje Vrhovnog kasacionog suda. Treća stvar na koju ukazuje je „lukavo podmetanje koje služi za pravno nasilje koje je učinjeno“.

„U našoj državi pošto je neuređen društveni sistem postoje čitave oblasti gde se regularno ne primenjuje zakon… Masovne parnice zatrpavaju sudove i onda advokati koji nemaju te predmete iz bilo kojih razloga, oni sa prezirom i potcenjivanjem posmatraju ove kolege koje to rade. Smatraju tim predmetima žigosanim svoje kolege. Ali, to je zamena teza. Nisu advokati krivi za to, nego je kriv sistem“, poručila je ona.

Dodaje da je sve moglo da se sredi, ali nije.

„Sve masovne parnice su mogle da se reše zaključivanjem sudskih ili vansudskih poravnanja. To se nije dogodilo“, naglasila je Davidov.

Oba sagovornika su se složila da se sudije plaše za svoje funkcije i da prihvataju naredbe bez pogovora.

Anđelkov je napomenula da je „tačka pucanja“ kod advokata bila odluka vezana za bankarske predmete i dodala je da Vrhovni kasacioni sud uopšte nije morao da postupa po ovim predmetima.

Komentari

Vaš komentar