Gosti N1: Ni ministri ne znaju da li će ostati u vladi, o svemu odlučuje Vučić

Vesti 25. avg 202210:3245 komentara
Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je od izbora mandatara za sastav nove vlade napravio farsu kojom šalje poruku da on odlučuje o svemu, kaže bivši potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać. Politikolog Boban Stojanović ocenjuje da ni Ana Brnabić i Miloš Vučević ne znaju ko će biti premijer i da ih Vučić „vrti na ražnju“.

Pročitajte još:

„On samo šalje neprekidnu poruku – o svemu u Srbiji oćekujem samo ja“, kaže Žarko Korać o izboru mandatara.

Stojanović smatra da se Vučić „kvalitetno šali sa nama“. Komentarišući izjavu Vučića nakon sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, kada je rekao da će ime mandatara saopštiti kao predsednik Srbije, upitao je kako će izgledati „transfer informacija“ između predsednika SNS-a i predsednika Srbije.

„Hoće li stati ispred ogledala i preneti informacije koje je juče imao?“ upitao je Stojanović.

Korać dodaje da Vučić pravi „nekompetentne vlade“ i da šest meseci postoji samo vlada u tehničkom mandatu.

„Imam informacije da veliki broj ljudi ne zna da li će biti u vladi“, kazao je on o ministrima.

Stojanović očekuje da će biti organizovani vanredni parlamentarni izbori na proleće 2024. godine i ističe da je Vučić propustio priliku da od premijera napravi „osobu broj dva“ u državi.

Korać ističe da „u autoritarnim režimima nemate ’broj dva’“, i da je priroda autoritarnog lidera da nema zamenika, jer je nezamenljiv.

„On ruši ljude koji bi eventualno mogli da budu zamenici“, rekao je Korać.

On smatra da će SNS pokušati da „razvuče“ trajanje vlade što duže. Obojica sagovornika N1 smatraju da je Ana Brnabić verovatniji mandatar od Miloša Vučevića.

Stojanović je ponovio da bi Vučić trebalo da „časti“ lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića premijerskim mestom jer mu je doneo pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora tako što se nije kandidovao.

Za SPS kaže da će svakako biti u vlasti, ali da je mnogo važnije da li će Nebojša Stefanović biti ministar, uz ocenu da Vučić „ne sme da ga izbaci iz vlade“.

Podseća da je Stefanovićev saradnik Goran Papić osuđen zbog „saradnje sa kriminalcima“ a bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović optužena za kriminal.

Međutim, kako kaže, Stefanović ostaje na poziciji ministra odbrane i sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Vučić ne sme takvog čoveka da smeni sa funkcija, nego ga smenjuje iz partije“, rekao je Stojanović.

Komentari

Vaš komentar