Gosti N1: Ne može više da se ćuti, sprovesti ozbiljnu istragu o eksploziji

Vesti 25. nov 202121:43 > 22:08 16 komentara
N1

Vojni analitičar Aleksandar Radić i bivši radnik SDPR-a i član Glavnog odbora Narodne stranke Aleksandar Milovanović ocenili su u emisiji 360 stepeni povodom tragedije u Leštanima da je neophodno da nadležni organi sprovedu punu i ozbiljnu istragu kako bi se utvrdilo šta se zapravo dogodilo u krugu fabrike "Edepro", šta je prouzrokovalo tragediju, a nakon toga da se javnost obavesti o tome. "Naša država je dužna da svojim građanima kaže u takvim ozbiljnim slučajevima šta se dogodilo. Ne može više ovako da se ćuti, i da svi držimo glave u pesku. Previše žrtava i štete je bilo da bismo to mogli da zanemarimo", istakao je Radić.

Podsetimo, još jedna eksplozija u fabrici namenske industrije u Srbiji odnela je i nove žrtve. Prema dostupnim podacima, imamo 19 poginulih radnika u poslednjih 15 godina u nesrećama ovakve vrste.

„Kod takvog tipa nesreća obično je reč o ljudskom faktoru. Ali, u ovom slučaju eksplozija se desila u skladištu gotovih proizvoda, tamo gde su bili raketni motori koje je napravio ‘Edepro’. I mnogo je toga što bi sada moglo da bude predmet analize. Otkud tako brzo da se pojavljuje takva jedna osetljiva informacija?  Da se razumemo, kada se vodi istraga, vi zatvorite prostor, i ptica tu ne sme da uleti, i to je sada jedna ozbiljna tema. Ako stavimo na stranu biznis, ‘Edepro’ je jedna izuzetno važna firma, jer to što pravi, to su jedni od ključnih sredstava ukoliko bi došlo do pogoršanja bezbednosnih uslova“, kaže Radić.

Povezane vesti

Dodaje da se nakon njegovih poslednjih komentara u medijima, pojavilo spinovanje, „gde se otvoreno ide od strane botovske mašinerije sa stavom: ‘“E, to je bio ljudski faktor, to znamo’.

„S jedne strane je tačno,. Ljudski faktor je gotovo uzrok uvek nesreća u odbrambenoj industriji, a sa druge strane, kako su tako brzo došli do saznanja i stekli toliko samouverenosti  da mogu tako nešto da kažu. previše je osetljiva tema. Čini mi se da postoje interesne grupe kojima je sada bitno da se to tako ‘zacementira’ kao slika. A šta ako nije tako“, zapitao je on.

Radić je pojasnio da se radilo o objektu koji je napravljen tako da čuva proizvode u propisanoj ambalaži  i da je neodgovorno tako prerano tvrditi šta je uzrok eksplozije.

„Pitanje je kako je iscurela ta informacija. Stalno cure podaci, jer nekome to treba. I to je poenta. Kome treba da se stvori slika da se saznalo“, ističe on i podseća da se mnogo puuta dešavalo da se u medijima objavi ime i prezime kada neko pogine, a da to još ne zna ni njegova porodica.

Napominje i da je preduzeće „Edepro“ veoma vredno u proiztvodnim lancima naše odbrambene industrije.

MIlovanović navodi da ova firma ima 250 radnika i da više od polovine njih čine pojedinci sa visokom stručnom spremom.

„To je privatna kompanija, i ono što pravi razliku u odnosu na celu namensku industriju Srbije je raketno gorivo“, kazao je Milovanović i dodao da to gorivo produžava domet raketa.

N1

Prema njegovim rečima, sa ovom situacijom koja se je desila, dolazimo u situaciju da odrežene fabrike municije u našoj zemlji dolaze u problem, jer neće moći da odrade ugovorene pošiljke.

Radić je takođe podsetio da je istorija naše odbrambene industrije puna nesreća, od SFRJ, pa do najskorijih dešavanja.

„Mi ne znamo šta se desilo, i možemo samo na nivou privatne komunikacije da čujemo neke stvari. Ali, mi nemamo nijedno zvanično sopštenje o tome šta se dogodilo“, konstatuje Radić i naglašava da  bi to trebalo da se uradi, jer se ta informacija tiče građana ove zemlje.

Kaže da naše norme omogućavaju da se sve informacije proglase poverljivim, i da se na taj način može sakriti šta se zaista dogodilo.

N1

Jako bitno da se utvrde činjenice, jer se radi o ljudskim životima

Komentarišući činjenicu da javnost nema podatke o istini, a nešto slično je bilo i nakon eksplozije u fabrici Sloboda u Čačku, Milovanović smatra da je „jako bitno da se utvrde člinjenice, jer se radi o ljudskim životima“.

„To su jako bitne stvari da javnost zna šta je stvaran razlog i jako je bitno da postoji određena odgovornost, jer ta odgovornost će možda u nekom trenutku naterati rukovodeći organ u bilo kojoj fabrici da duplo više razmišlja o mogućim posledicama po te iste radnike“, ističe Milovanović.

Spominje i slučaj u Lučanima, i epilog te tragedije.

„Na žalost, mi živimo u takvoj državi. To što se desilo u Lučanima je užas. To je paradigma naše države, i mogu da reflektujem odnos vlasti ka narodu“, ocenio je on.

Radić je kazao da se kod ovakvih događaja kod nas po pravilu sakrivaju činjenice od javnosti, i da „ostaju bolne uspomene“.

„Ako je u njihovom interesu da objave šta se desilo u fabrici, to će biti tako. Očigledno je da sa ‘Edepro’ stvari nisu tako jasne, i očigledno je potrebno da nam unapred stvore sliku pre završtka bilo kakve istrage. Da se zna šta se desilo, da je u pitanju ljudska nemarnost. A mi zaista ne znamo šta se tačno desilo… Mi moramo obazrivo i odgovorno da analiziramo situaciju. Da kažemo: ‘Sačekajte, da vidimo šta se desilo“, upozorava Radić.

360

Milovanović navodi da od ozbiljnosti države zavisi i ozbiljnost odbrambenog sistema, i dodaje: „Što je država ozbiljnija, to je i sistem ozbiljniji“.

Komentarišući činjenicu da je kao posledica eksplozije oštećeno oko 70 kuća, on je naveo da je to „plod neuređenosti države“, jer u ozbiljnim državama nikada ne bi došli u situaciju da se porodične kuće nalaze blizu jedne takve fabrike.

„Ljudi se naseljavaju, a država kao država, ne funkcioniše. Vesić je paradigma ove vlasti na gradskom nivou, i jedna od građanki koja je pogođena eksplozijom sa pravom je zapitala: ‘Zašto se ta fabrika nije napravila dublje u šumi'“, naveo je gost N1.

Oba sagovornika su se složila da naša zemlja nema dovoljno namenskih mesta za ispitivanje novih oružja, kao i da postojeća strelišta ne zadovoljavaju zahteve kada se vrše ispitivanja novih vrsta oružja i municije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare