Gosti N1: Mnogo lažnih vesti i dezinformacija, novinari da budu oprezni

Vesti 03. mar 202218:35 > 18:59 17 komentara
AP Photo/Thibault Camus/Pool via REUTERS

Predsednik NUNS Željko Bodrožić i urednica Istinomera Milena Popović izjavili su u Danu uživo da je ratna situacija, kao što je sada u Ukrajini, veoma "plodno tlo" za širenje dezinformacija i da novinari treba da obrate dodatnu pažnju kako bi proverili verodostojnost informacija. "U ovakvim vremenima dosta je lako 'okliznuti' se na nešto što je lažna vest i nešto što je izmišljeno", smatra Popović. "Mnogo informacija ima koje su lažne ili poluistinite. Treba biti oprezan", ističe Bodrožić.

„S obzirom da ovo preti da postane veliki rat, sasvim je logično da su se sve oči okrenule ka Ukrajini i ka tom sukobu. A ove naše teme su i dalje prisutne i razumljivo je da su u ovom trenutku ljudi uplašeni od onoga šta će biti sa ratom i kako će se to odraziti na naše prilike. To je nešto što je sasvim normalno, i pitanje je da li se neke vesti provlače ‘ispod radara’ dok se mi zabavljamo sa velikim svetskim problemima“, kaže Bodrožić.

Popović kaže da je logično da je normalno što se svi mediji mnogo bave temom koja je „uzdrmala čitav svet, a ne samo Srbiju“.

Povezane vesti

„Ono što bih ja istakla kao problem je način izveštavanja medija o samoj temi. Ako pogledamo analizu organizacije CRTA, koja je pratila prethodnih mesec dana izveštavanje medija, vidimo jednostrano izveštavanje najutacajnijih medija u odnosu na ukrajinsku krizu. I to je problem sa kojim se trenutno suočavamo kada je medijsko izveštavanje u pitanju“, kazala je ona.

Govoreći o izvešavanju tabloida, Bodrožić je rekao da su oni „nastavili da rade ono što su radili do sada“.

„Oni su samo promenili temu, pristup je isti. Način izveštavanja je isti i to je taj jednostrani pristup. Ovde se samo nastavilo navijanje za jednu stranu. Mi imamo medije koji sakrivaju istinu, i lažu na dnevnom nivou zu korist vladajuće partije. A mediji koji su naklonjeni Vučiću i naprednjacima su uglavnom naklonjeni i Rusiji. Oni primenjuju isti nivo „novinarstva“ kao do sada, laž, targetiranje i preuveličavanje. Ono što tu isijava je mržnja prema drugoj strani“, ističe Bodrožić i dodaje da „što je veća nesreća – to su oni još zlobniji“.

Ocenjuje da su „društvene mreže i čaršija legitimna mesta za širenje neproverenih vesti“, ali upozorava da su mediji „registrovani i moraju se ponašati u skladu sa zakonima, i to je ono što ih odvaja od društvenih mreža , glasina i čaršijskih priča“.

Komentarišući cenzuru u ratnim uslovima, Popović je rekla da ona može da donese kontraefekte od onih zbog čega se uvodi.

„Svet se nalazi u ratu, i EU Sputnjik i RT ne doživljava kao medije, već kao propagandna glasila“, napomenula je ona.

Bodrožić misli da ukidanje ruskih medija u Evropi „dalekosežno ne valja, jer stvaraju se dva bloka i svako će imati svoju istinu, dok će građani ostati uskraćeni za jedan deo informacija“.

N1

„Mediji u Srbiji tradicionalno neguju proruski narativ“

Popović je kazala da mediji u Srbiji „tradicionalno neguju proruski narativ“, kao i da „to nije od juče“.

„Možemo videti da u prethodnim danima imamo divljanje medija jednostranim izveštavanjem, veliča se vojna nadmoć Rusije i gradi se kult ličnosti Vladimira Putina. Zanimljivo je to da su najuticajniji mediji od juče smanjili za nijansu taj proruski narativ, i da nisu u velikoj meri izvestili o glasanju Srbije u Ujedinjenim nacijama o sankcijama Rusiji„, kazala je urednica Istinomera.

Bodrožić dodaje da je „problem sa nama kako da se očitujemo prema zabrani Evropske unije spram ruskih medija“.

„Mi imamo posla sa zemljom koja je sa nama po mnogo čemu bliska, ali je duboko nedemokratska zemlja. U Rusiji se novinari ubijaju i nema sudova i suđenja tim ubicama i nalogodavcima. Vlada u mnogo čemu medijski rak. Znamo kao prolaze medijski profesionalci u Moskvi i drugim ruskim gradovima, ali opet morate da branite pravo svakog građanina da ima što više informacija“, napominje on.

Popović kaže da u ovakvim vremenima „novinari tebaju prilikom sakupljanja informacija da ulažu dodatni napor ne bi li proverili sve, jer ratna kriza je plodno tlo za širenje dezinformacija“.

„Ono što sam primetila kao jedan novi fenomen koji ranije nismo viđali su dezinfoirmacije o navodnim dezinformacija. Dakle, optužuje se suprotna strana da lažira određene informacije, pa smo imali primer o navodnom lažiranju CNN vesti o ubijenom novinaru, a takođe smo imali da su scene sa snimanja neke serije poturane kao dezinformacije da Ukrajina lažira žrtve, smatra Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare