Gosti N1: Izbor patrijarha sam po sebi ništa ne znači, struje su uvek postojale

Vesti 18. feb 202110:522 komentara
Podeli:

Gosti N1 teolog Nenad Simić i Vojislav Milovančević sa portala Nova.rs saglasni su da su struje u okviru Srpske pravoslavne crkve uvek postojale i da sam čin izbora patrijarha sam po sebi ne znači ništa.

Povezane vesti:

Simić kaže da često čujemo pitanje da li će novi poglavar biti po meri vlasti.

„Treba reći da izbor patrijarha ništa ne znači. To je tek početak priče, a to kako će on raditi, to ćemo videti tek kasnije. Često se čuje da patrijarh upravlja, ali glavne odluke donosi Sabor, on upravlja crkvom i on donosi ključne odluke. Sa druge strane, da li će biti po meri vlasti, to je pitanje. Pozvaćemo se na partijarha Germana, on je važio za čoveka Brozovog režima, a onda promenio je izborni zakon, koji je i dalje važeći, da se ograniči upliv države u izbor partijarha. Tako da izboru ne treba prilaziti fatalistički, ta funkcija se menja“, rekao je teolog Simić i dodao da ne zna da li bi vlastima odgovara neko ko liči na patrijarha Irineja.

„Svako od njih je za sebe, onda postoji i struja neopredeljenih. Svi oni različito misle. Ne bih ih ja tako delio“, kazao je Simić.

Milovančević je podsetio na izjavu Hrizostoma, koji je narodskim jezikom rečeno zamenik patrijarha, da su u SPC uvek postojale struje.

„Sama crkva propagira slobodu izbora. Postoji i struja neopredeljenih, oni će i presuditi koja struja će pobediti. Sabor SPC uopšte ne zaseda, glavne odluke donosi Sinod, a Sabor je potpuno potisnut poslednjih godinu i po dana. Ukoliko bude patrijarh neko ko nije po meri vlasti, neće biti harmonije države i crkve i onda neće biti klimanja glavom na svaki potez vlasti“, rekao je on.

Milovančević kaže i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na Saboru SPC, za koji jeste dobio poziv, ali da su mu mnoge vladike to zamerile.

Gosti N1 su prokomentarisali i česta pisanja u medijima o tome gde će izbor za novog patrijarha biti organizovan.

Teolog Simić kaže da to uopšte nije bitno i da je moglo da bude i u Peći, Žiči…

Milovančević je rekao da su četvorica episkopa uputila pismo Sinodu rekavši da bi njihova privatnost bila narušena.

Izvor : N1

„Nije sporna lokacija, mogao je to da bude i Ostrog, ali to se radi na takav način da je sve dovedeno u pitanje, zbog svih tih kamera u Hramu Svetog Save. Ja episkope doživljavam kao ljude slobodnog duha“, kazao je Milovančević i objasnio da je za pobedu potrebna natpolovična većina i da poslednju kovertu izvlači arhimandrit iz manastira Sisojevac.

„Onda se ta koverta predaje predsedavajućem Sabora koji će pročitati ime novog patrijarha. Čitaju se imena još dva kandidata. Postoji mogućnost da u sve tri koverte budu ljudi iz te ‘državne struje’, onda uloga Svetog duha nije toliko važna“, kaže Milovančević.

Teolog Simić objašnjava proceduru izbora.

„Predsedavajući je najstari među njima, on predsedava Saborom, utvrđuje kvorum. Potrebno je da dve trećine vladika budu tu. Onda se verifikuju glasovi onih koji nisu tu, potom se biraju dva sekretara, a to su najmlađi episkopi. Zatim svaki od episkopa koji ima pravo glasa, dobija listu imena onih koji imaju pravo da budu birani. Glasa su u prvom krugu, skupljaju se listići i sekretari sa predsedavajućim čitaju rezultate i moguće je već u prvom krugu dobiti 3 kandidata“.

Simić dodaje da su mediji doprineli celoj atmosferi da su izbori za patrijarha predstavljeni kao rat za tron.

„Bilo bi lepše ovaj događaj predstaviti kao praznik, kao jedinstvo crkve“.

Milovančević kaže da će biti interesantno videti koji će biti najveći izazovi novoizabranog patrijarha

„Sigurno je da će to biti Kosovo. Stava sam da crkva treba da se bavi crkvenim pitanjima, a država državnim. Novom patrijarhu će biti nešto lakše jer je Irinej gledan kroz prizmu patrijarha Pavla“, zaključio je

Komentari

Vaš komentar