Gosti N1: Interesuje li Nemačku litijum i da li će nam Zeleni dati crveno svetlo

Vesti 06. dec 202122:01 > 07. dec 2021 13:19 25 komentara
N1

Evidentno je da će nemačka spoljna politika ubuduće biti mnogo više zasnovana na poštovanju univerzalnih prava i principa demorkatije, rekao je Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike. Programski direktor organizacije “Novi treći put” Dimitrije Milić kaže da će u novoj vladajućoj koaliciji Nemačke Zeleni biti najstroži prema Srbiji.

Pročitajte još:

“Ako pogledamo ‘semafor kolaliciju’, Zeleni su stranka koja bi prva našoj zemlji dala crveno svetlo, a onaj crveni deo koalicije, socijaldemokrati, bi možda najradije dali zeleno svetlo”, rekao je Milić u emisiji Global Fokus na N1.

Srđan Majstorović kaže da se “iskreno nada” da u Beogradu ispravno čitaju poruke koje stižu iz Berlina – da je vreme da se Vlada Srbije uhvati ukoštac sa problemima kao što je korupcija.

Prema njegovim rečima, onim vladama u regionu koje nisu preterano raspoložene da se uhvate ukoštac sa takvim izazovima to bi moglo da predstavlja određeni problem.

“Mislim da ćemo od nove administracije čuti oštiju retoriku i snažnije zahteve šta Srbija treba da uradi da bi nastavila proces evropskih integracija”, rekao je Majstorović.

Milić dodaje da je od svih članica nemačke vladajuće koalicije Zelenima pozicija Srbije verovatno najmanje prihvatljiva, kako u smislu odnosa sa Kinom, Rusijom i Mađarskom, tako i energetskom politikom koja se zasniva na uglju.

Međutim, ističe da će u spoljnoj politici glavnu reč imati stožerna socijaldemokratska partija, te da je pozicija kancelara Olafa Šolca ona koju će sprovoditi i ministarka spoljnih poslova iz redova Zelenih, Analena Berbok.

Na pitanje da li će Srbija poslušati Nemačku i učiniti nešto ako iz Berlina dođe kritika, Majtorović kaže da nije siguran da će to biti slučaj.

“Pre svega zbog toga što ne može Berlin sam da promoviše evropsku budućnost Srbije ili bilo koje druge zemlje. Za to je potreban konsenzus svih 27 članica”, rekao je on.

Na pitanje šta bi se desilo ako se Nemačka, koja želi da u skorijoj busućnosti ima 10 miliona električnih automobila na ulicama, zainteresuje za eksploataciju litijuma u Srbiji, Majtorović smatra da su građani Srbije jasno stavili do znanja šta misle o takvoj investiciji.

“Velika nalazišta ovih minerala se nalaze i u Nemačkoj i u Portugaliji, pa tamo niko ne žuri sa eksploatacijom, tako da ne vidim zašto bi neko to tražio od Srbije”, rekao je on.

Rujević i Radičević: Šta će Berbok “uneti” u politiku Nemačke prema Srbiji?

Novinar Dojče Vele Nemanja Rujević smatra da će nemačka vladajuća koalicija “iznedriti neke jake ministre” jer su tri partije u relativnoj ravnoteži”.

“To znači da ne može da se diktira, recimo, Analeni Berbok, kao budućoj šefici diplomatije iz redova Zelenih, iz kancelarijata šta će ona da radi”, rekao je Rujević.

On očekuje da Berbok unese svoj partijski program i sebe u ulogu ministarke spoljnih poslova.

Za Berbok kaže da je na neki način političko čedo Jozefa Fišera, bivšeg ministra spoljnih poslova u vreme bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, i da je spremna i da bude politički “jastreb”, što se videlo po oštrijoj retorici prema Rusiji i Kini.

Novinar Nenad Radičević smatra da bi Zeleni mogli da imaju presudnu ulogu u kreiranju politike prema regionu.

“Očigledno će Zeleni u ovoj konstelaciji imati prilično jak glas unutar vlade i ne verujem da će socijaldemokrate i liberali mnogo da ih koče, barem što se tiče Zapadnog Balkana”, rekao je on.

Dodaje da je najviše zasluga Zelenih to što se Zapadni Balkan pominje u koalicionom sporazumu nemačih stranaka.

“Očigledno je da Zeleni pokušavaju tu temu da nametnu, ali to što su sad uspeli u koalicionom sporazumu ne znači da će to pokrenuti proces na evropskom nivou”, dodaje Radičević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare