Gosti N1: Građani će sve teže ispunjavati uslove za penziju

Vesti 29. dec 202019:062 komentara
Mirjana Stevanović i Jovan Samardžija
Izvor: N1

Novinarka Danasa Mirjana Stevanović i Jovan Samardžija iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata složili su se u Danu uživo da će novi propisi otežati građanima da ispune uslove za penziju, kao i da su nekada četiri zaposlena uplaćivala doprinose za jednog penzionera, a da je sada taj odnos skoro jedan prema jedan.

Podsetimo, Žene će od 1. januara 2021. godine u punu starosnu penziju moći da idu sa 63 godine i dva meseca, dok za muškarce starosna granica od 65 godina ostaje nepromenjena.

„ASNS je apsolutno protiv pomeranja starosne granice za odlazak u penziju, i za žene i za muškarce. Svake godine se granica pomera za dva meseca, i izračunali smo da bi 2031. godine došlo da se žene izjednačuju sa muškarcima, znači do 65. godine. Ljudi koji odu u penziju, to treba da urade vitalni, zdravi i da uživaju u plodovima svog rada“, navodi Samardžija i dodaje da bi penzionerski život trebalo da bude kvalitetan, sa svim beneficijama koje on podrazumeva.

Stevanović podseća da su penzioni fondovi nekada imali izuzetno velika sredstva, jer su četiri radnika uplaćivali doprinose koji su pokrivali penziju za jednog penzionera, a da je sada odnos skoro jedan – jedan.

„Penzioni fond je u tim ‘bogatim’ godinama, šezdesetih, sedamdesetih i osadesetih jako puno investirao. On je imao višak sredstava, pa i sada može da se čuje da neke banje pripadaju penzionom fondu. Problem je što se ta imovina u poslednje dve ili tri decenije praktično urušila, što je devastirana, a sada se i prodaje ispod cene“, kaže Stevanović.

Ona smatra da se granica za odlazak u penziju mora pomerati, kao i da druge evropske zemlje ne mogu da održe sistem sa niskom granicom odlaska u penziju.

„Praktično, svi pomeraju tu granicu. Taj odnos 60, 65 godina je prosečan odnos. Sa tim bi smo mogli da izađemo na kraj, ali je problem što penzioni fond više nema svoju imovinu, nema sredstava da uspostavi svoju održivost“, napominje Stevanović.

Samardžija dodaje da vlade evropskih zemalja produžavaju granicu za odlazak u penziju zbog produžetka životnog veka, ali ocenjuje da to ne može biti izgovor, jer sve „ide jedno sa drugim“.

„Kada imate manjak radne snage, onda se ne zapošljavaju mlađi ljudi, stariji ostaju da rade, a mladi ne mogu da dođu do posla. Nažalost, sveobuhvatna politika je takva. Tako je i kod nas, ali mi ne možemo da se poredimo sa EU i da prepisujemo zakone, jer je kod nas potpuno druga situacija. Mi i zemlje u okruženju smo prošli i ratove, i bombardovanja, i nemaštinu“, napominje on.

Podseća da su nekada sindikati imali predstavnika u penzionim fondovima, i da je vlast slušala sindikate.

Sagovornici su se složili i daje materijalni status penzionera u našoj zemlji veoma loš, ali su izrazili nadu da ćže se on u budućnosti popraviti.

 

Komentari

Vaš komentar