Gosti N1: EU manje interesuje Srbija, četvrta ili peta na listi prioriteta

Vesti 30. sep 202110:45 9 komentara
N1

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku i Mihailo Crnobrnja iz Evropskog pokreta ocenili su u Novom danu da je opalo interesovanje u Evropskoj uniji za prijem novih zemalja članica, kao i da se zbog zastoja i predugog procesa isto desilo u čitavom regionu Balkana. "Mi smo sada četvrti ili peti na rang listi prioriteta Evropske unije i opao je interes u pojedinim zemljama Evropske unije i to sputava i usporava čitavu stvar", naglasio je Crnobrnja.

Podsetimo, predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen je uoči Samita EU i zapadnog Balkana 6. oktobra, počela svoju turneju u okviru koje je u poseti Beogradu.

„Sigurno da nije bez značaja njena poseta, ali ne treba ni precenjivati njen značaj. Glavni razlog njene posete nije da se postigne dogovor, nego da se zemljama da neka nada da će EU i dalje voditi računa o Balkanu. To nije lažna nada, ali je preterana“, kazao je Crnobrnja i dodao da smo daleko još uvek od potpisanog sporazuma koji će biti trajan.

Povezane vesti

Grubješić je kazala da je Fon der Lajen izrekla brojne pohvale po regionu, ali da je problem u tome što se Evropska komisija operativno bavi problemima, ali se odluke o proširenju „donose na nekom drugom mestu“.

„To je Savet (EU), u kome sede predsednici država članica. Postoje države članice koje su protiv proširenja, i tu se godinama, možda i deceniju ili dve, vodi ‘bitka’ oko toga da li će se Evropska unija dalje širiti ili ne“, kazala je Grubješić.

Ona je povodom teksta Rojtersa, u kome se navodi da EU više ne garantuje balkanskim državama sigurno članstvo u njoj, navela da je dobro da tako nešto dođe do javnosti, kao i da je na prethodnih nekoliko Samita EU bilo uvek nesuglasica oko potencijalnog proširenja između predstavnika zemalja učesnika.

„Radi se o tome da države članice sede i smišljaju kako će formulisati zajedničku dekleraciju (oko proširenja), da ponude dosta Zapadnom Balkanu, ali da ne ponude proširenje, i da svi budu zadovoljni“, ocenila je Grubješić.

Crnobrnja smatra da je Srbija trenutno četvrta ili peta zemlja na rang listi prioriteta Evropske unije, kao i da je opao interes unutar EU za proširivanje.

Grubješić je kazala da zbog svega što se izdešavalo, opada interesovanje kod građana u regionu za prijem, „zbog zastoja i zbog toga što proces predugo traje“.

Objašnjava da ne veruje da će doći do ponovnog uvođenja viznog režima, jer kako navodi, „vizna liberalizacija je najveći uspeh doasadašnjeg procesa integracija“.

„Ali, uvek postoji opomena da se povede računa o ilegalnim migrantima, kao što je bilo 2012. ili 2013. godine“, rekla je Grubješić.

N1

Crnobrnja: EU neophodno da sredi prvo svoju kuću, pre nego što primi nove goste

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji je rekao da trenutno „zveckanje“ oružjem zbog situacije na Kosovu neće doprineti boljem razvoju situacije, i podsetio na postojanje Bondstila, najveće NATO baze na ovim prostorima.

„Ona je ovde već više od 20 godina. Mislim da bi i jedna i druga strana dobile mnogo više ukoliko bi počele da se okreću ka onome što je suština, a to je – konačno rešenje. Da se nastave pregovori i da se utvrdi kako treba da izgleda to konačno rešenje. Da se vidi, i da se pregovara, i da se iz tih pregovora povremeno pojavi konsenzus, i da se ide dalje“, kaže Crnobrnja.

Slaže se sa ocenom da u Evropskoj uniji ne znaju kako da se postave prema problemu u dijalogu između Beograda i Prištine zbog toga što „ima vrlo ozbiljnih problema u samoj EU“.

„Njima je neophodno da srede kuću, pre nego što prime nove goste. Imaju problema i sa nacionalizmom. Barselona hoće iz Španije, Baskija hoće iz Španije, Škotska hoće u Evropsku uniju. Onda postoji drugi tip problema sa jakim vođama kao što je Orban… Unutrašnja politička struktura unutar EU se prilično zakomplikovala u poslednjih nekoliko godina i teško je očekivati da će biti u lakoj i brzoj saglasnosti oko0 ozbiljnih pitanja kao što je proširenje“, naveo je Crnobrnja.

Grubješić takođe ocenjuje da shodno dužini pregovora, „nešto nije u redu“ u dijalogu Beograda i Prištine.

„Kad podvučete crtu, 10 godina pregovora, vidite koliko ima rezultata… Ako EU nije u stanju da sprovede ono čiji je garant bila, onda nešto tu nije u redu. Da li je dobar pristup, pokazuju dela, a ne reči“, naglašava Grubješić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare