Gosti N1: Dijalog sa vlastima neophodan, neke stvari moraju da se promene

Vesti 29. apr 202122:17 > 22:402 komentara
Podeli:

Poslanik Vladan Glišić i opozicioni političar Đorđe Vukadinović ocenili su u emisiji 360 stepeni da je neophodan dijalog između vlasti i opozicije u našoj zemlji kako bi se dogovorili neophodni uslovi za predstojeće izbore, ali se nisu složili oko svrhe oba formata pregovora. Dok Glišić navodi da i pregovori u kojima ne učestvuju evroparlamentarci mogu da doprinesu poboljšanju izbornih uslova, Vukadinović taj format dijaloga smatra farsom, odnosno predstavom. "Nama je potrebna dubinska promena izbornog sistema i mi to ne možemo da uradimo van institucija ove zemlje. One su sada jednopartijske, i nama je potrebna dubinska promena sistema", istakao je Glišić. "Čitava strategija vlasti će biti da se minimalizuje ovaj 'pravi' pregovarački proces, odnosno dijalog uz posredovanje Evropske unije, a da ustupke čine 'konstruktivnoj' opoziciji. I mislim da je to manevar kojim će vlast ići", naglasio je Vukadinović.

Glišić je opisujući jučerašnji sastanak vlasti i dela opozicije rekao da na njemu nije bilo žustre rasprave, ali da detalje o njemu ne može javno da otkriva.

„Meni je bilo neprijatno, znajući kako to izgleda kada se uključe kamere između lidera raznih stranaka. A u suštini, kada se isključe kamere, to izgleda dosta pristojno. Atmosfera na sastanku je bila konstruktivna. Mislim da je greška što politička klasa ne pokazuje javnosti da ne postoji toliki animozitet kao što se prikazuje u medijima. U okviru te atmosfere su i iznošeni neki predlozi koji su poznati javnosti, ali o detaljima ne bih mogao ništa više da kažem. Dogovoreno je da će se ‘ubzati’ ti sastanci, da bi se što pre došlo do nekog kompromisa i dogovora“, naveo je Glišić i dodao da nije bilo rasprave niti povišenih tonova između predsednika Dveri Boška Obradovića i predsednika Srbije Aleksandara Vučića.

„Bila je normalna komunikacija. Nije bilo bratimljenja, shodno tome da postoji animozitet između njih dvojice, ali je bila normalna komunikacija. Niko nije pravio tenziju, tako da ne znam zašto je to izašlo u javnost“, kazao je Glišić.

Vukadinović je komentarišući tvrdnju da bi razgovori trebalo da budu završeni pre održavanja samih izbora, naveo da je to nešto što je očekivano, kao i da je šest do osam meseci minimalan period kako bi to što je dogovoreno na sastanku vlasti i opozicije, moglo da se implementira u praksi.

Povezane vesti

„Nekog pomaka mora biti. U protivnom, Vučić će se ‘igrati sam’, kao što se ‘igrao’ prošle godine, u junu, i to nije baš najbolje ispalo. Nije baš najbolje ispalo ni za opoziciju, ali ni za Vučića. Zato i pričamo sada o novim izborima i o dijalogu. Sa ili bez međunarodnih posrednika. To je elementarna stvar. Bilo bi dobro da je ovo još ranije počelo, ali bi pre leta moralo da se okonča, da bi imali taj period od šest, sedam, osam meseci da se to malo normalizuje“, kaže Vukadinović.

Dodaje da mu smeta to u srpskoj politici ima lica koja izgovaraju pred kamerama veoma teške reči, dok kada se ugase kamere onda „pričaju fino“.

„Voleo bi da politički akteri budu uzdržaniji u javnoj komunikaciji, u tom istresanju i tim emocijama, i onda ono što bi trebalo da bude normalna komunikacija, bilo bi primerenije i opravdanije“, smatra Vukadinović.

Glišić demantuje navode da ne želi da učestvuje u pregovorima u kojima učestvuju i evroparlamentarci i navodi da se prijavio za učešće u oba formata, ali navodi da bi na sastanku sa predstavnicima EU njih pitao „otkud im legitimitet da se mešaju u naše izbore“?

„Oni nisu reagovali na probleme koji su se desili na izborima u SAD, koji su bili ogromni, nisu reagovali po pitanju kršenja volja naroda na Balkanu po pitanju referenduma u Severnoj Makedoniji, i mislim da me zbog toga Dačić nije pozvao (na taj sastanak) kako sebi ne bi pravio neprijatne situacije“, naveo je on.

Otkriva da su ga zbog administrativne greške „zaboravili“ i na sastanku na kome je trebalo da učestvuje, pa kaže da su mu nadležni „na brzinu“ odštampali karticu i omogućili na taj način da učestvuje u pregovorima sa predstavnicima vladajuće koalicije.

„Malo sam kao samostalni poslanik ‘trinaesto prase’. Ovaj drugi sastanak je bio preko ‘Skajpa’, inače bih došao i na taj drugi skup. Treba šire da postavimo dijalog, koji treba da se desi našem društvu. S jedne strane, nama kao narodu je potreban nacionalni konsenzus, ali nam je potreban i društveni konsenzus, mnogi širi od nacionalnog. Treba svi da se uključimo i dogovorimo kakav izborni sistem hoćemo. Mislim da je potrebno da svi zajedno razgovaramo i da svi zajedno nađemo neki konsenzus“, ocenjuje Glišić.

Vukadinović je ocenio da je pregovore u dva formata u Skupštini Srbije napravio Aleksandar Vućić, kako bi  „umanjio značaj dijaloga i posredništva evroparlamentaraca, ali pre svega stranaka iz opozicije koje su bojkotovale prošle izbore“.

„Bojkotaška opozicija ga nervira. Juče nije učestvovao niko, sem Obradovića, ko je bojkotovao izbore. Pokazalo se da su deo njihovih primedbi opravdane, i zbog njih se izbori ponavljaju. Dakle, to je jedna vrsta parlamentarne predstave, gde se pokazalo da je to vrsta konstruktivne opozicije koja neće da sedi sa ‘mrskim’ strancima“, ocenio je Vukadinović.

Vukadinović: U Srbiji „nema ni ‘d’ od demokratije, ali to ponekad odgovara strancima

Kaže da je evroskeptik, da je takvo uverenje sada postalo politički popularno, kao i da se može uočiti širom Evrope.

„Da smo mogli da se dogovorimo, ne bi ni imali tu situaciju da nam i pre godinu i po dana, i sada, dolazi posrednička misija. Čitava strategija će biti da se minimalizuje ovaj ‘pravi’ pregovarački proces, odnosno dijalog uz posredovanje Evropske unije, a da se ustupci čine ‘konstruktvinoj’ opoziciji. I mislim da je to manevar kojim će vlast ići“, naglašava Vukadinović.

Glišić je rekao da je nakon održavanja prethodnih izbora, i dobijanja skoro jednopartijske Skupštine Srbije, vlast shvatila da je „đavo odneo šalu“, i da se zbog toga pristupilo dijalogu sa opozicionim strankama.

„Postalo je očigledno da vi Srbiju na izborima pretvarate u jednopartijsku državu. Ako se Srbija odlučila za EU, onda parlamentarizam mora da bude mnogo ozbiljniji. Svesni su tih pritisaka, i režim je krenuo u pregovore“, smatra Glišić.

On se ne slaže sa ocenom Vukadinovića da su pregovori u formatu u kojem ne učestvuju evroparlamentarci „farsa“, ali ne isključuije tu nameru vlasti.

„Nama je potrebna dubinska promena izbornog sistema i mi to ne možemo da uradimo van institucija ove zemlje. One su sada jednopartijske, i nama je potrebna dubinska promena izmena sistema“, rekao je on i pojasnio da o izborima mora da odlučuju građani , „na koje neće uticati tajkuni i ambasadori“.

Glišić je istakao da zemlja u kojoj vladajuća partija ima skoro 700.000 članova, a sedam miliona stanovnika, ima ozbiljan problem, kao i da su joj potrebne korenite promene.

„Nešto se mnogo dubinski pogrešilo u našem sistemu, i sumnjam da tu može da bude demokratije“, ističe on.

„Umesto da na izborima vidite konkretne ljude i konkretne programe, vi vidite samo priču o jednom čoveku, jednoj stranci, i gledate samo medijsku propagandu“, kaže samostalni poslanik u Skupštini Srbije i dodaje da bi nakon izbora trebalo sprečiti uticaj stranih ambasada na vođenje politike.

„Sve to treba dubinski i suštinski da se menja, i to neće moći da se desi u ovom procesu“, kaže Glišić i dodaje da se zalaže za ulogu predstavnika EU u tom procesu, ali da „ne sme da se dozvoli da oni budu arbitri“.

Oba sagovornika su se složila da su evroparlamentarci u pregovorima koji su održani pred prošlogodišnje izbore imali veliki uticaj na predstavnike opozicije, kao i na vlast. Oni su naveli da su se učesnici u razgovorima ponašali na jedan način kada bi evroparlamentarci bili prisutni, a sasvim drugačije kada bi predstavnici Evropske unije bili odsutni u sali u kojoj se održavao sastanak.

Vukadinović je ocenio da u Srbiji „nema ni ‘d’ od demokratije, ali da to ponekad odgovara i strancima.

„Jasno je to i strancima, ali ponekad žmure i gledaju kroz prste iz nekih razloga. Taj razlog je delom Kosovo, ali ne samo Kosovo, već i drugi aranžmani koje je ova vlast tokom ovih osam, devet godina činila. Govorim o ekonomskim koncesijama, govorim o kreditima, zaduživanja, privatizacija i prema Zapadu, i prema Istoku. Ti su dogovori na ‘dođem ti’ i zato su skuplji kada dođu na naplatu“, tvrdi Vukadinović.

Glišić je kao najveće probleme u izbornoj kampanji video pritisak na birače, medije, kao i funkcionersku kampanju vlasti.

„To su problemi koji se dugi niz godina dešavaju, i naš izborni sistem u 30 godina obnove parlamentarizma ih nije rešio. To su stvari na kojima će svi insistirati, na jednoj i na drugoj strani, i režim u tim smislu mora da izađe u susret na neki način. Svest kod vlasti postoji da moraju da izađu u susret u nekoj meri“, rekao je on i naveo kao primer nosioca izborne liste na lokalu.

On je naveo da sledeći izbori moraju da pokažu ozbiljnost, kao i da preti opasnost da ukoliko se ponovi situacija od prošlogidišnjih izbora, smatraćemo se „raspadnutim društvom“.

„Zbog toga i mislim da postoji svest sa druge strane da neke stvari moraju da se promene. To možda neće da se desi za prve konkretne izbore, ali će se neke stvari menjati“, predviđa Glišić.

Vukadinović je napomenuo da Vučić pokušava da stvori kult ličnosti u Srbiji, kao i da je na političkom polju „progutao stranku“.

„Stvaranje kulta ličnosti je tendencija. On svojim zračenjem i veličinom treba da proguta, pokrije i amnestira sve. To je namera, nema druge“, istakao je bivši poslanik u Skupštini Srbije.

Govoreći o planovima za sledeće izbore, Glišić kaže da je prerano o tome pričati.

„Turbulentna je situacija i u okruženju, ne znamo da liu će uopšte doći do izbora. Drugo, ne znamo koji će izbori biti raspisani. Može da se desi da je sve ovo bio manevar režima da se spuste tenzije“, rekao je Glišić.

„Neću po svaku cenu trčati da se vratim u taj dom. Taj povratak mora biti častan, bilo ko deo vladajuće većine, bilo kao ozbiljne i respektabilne opozicije“, zaključio je Vukadinović.

Komentari

Vaš komentar