Gosti N1: Cela Evropa se zaključava, a kod nas važi samo „hleba i igara“

Vesti 21. dec 202111:02 > 16:11 24 komentara
N1

Novi omikron soj koronavirusa ponovo zatvara Evropu i to uoči praznika. Holandija uvodi jednomesečni karantin, London je proglasio kriznu situaciju, a Italija i Francuska pooštravaju mere i za vakcinisane. U Srbiji opada broj novozaraženih, ali stručnjaci upozoravaju da bi nas organizacije proslava dočeka Nove godine mogle skupo koštati. Infektolog profesor Dragan Delić i epidemiološkinja Ivana Prokić upozoravaju za N1 da će neodgovoran pristup države nastaviti da nas košta života. Dr Delić naglašava da je vreme koje protiče saveznik virusu, a ne nama, a da se ceo koncept epidemioloških mera svodi na onaj kojeg su promovisali još stari Rimljani - "hleba i igara". "Previše je slobode, zabave, provoda kao da je to presudno za razvoj ove zemlje", kaže dr Delić. Dr Ivana Prokić, koja je i članica udruženja Ujedinjeni protiv kovida (UPK) kaže da nadležni potpuno ignorišu njihove predloge mera. "Ne postoji spremnost da se bilo šta promeni što je suprotno nekom rejtingu, javno zdravlje nije u interesu", rekla je Prokić.

Povezane vesti

Delić je u Novom danu N1 naglasio da epidemiologija mora da ide u susret problemima i mora da vidi šta se dešava „iza brda“, a da post festum reagovanje koje je od početka pandemije zastupljeno kod nas – nije dobro. Delić ističe i da ne možemo biti sigurni da omikron soj nije već u Srbiji, a da će, i ako nije, uz očekivani ulazak velikog broja stranaca pred praznike, on uskoro biti sa nama.

Upitan kako komentariše to što se u Srbiji organizuju dočeci Nove godine, a Krizni štab se uopšte i ne sastaje, on navodi da taj štab postoji samo na papiru. „To jeste objektivan problem. Prošle godine odluke Kriznog štaba bile su proizvod kompromisa, a ove godine u pitanju su ogoljene političke odluke bez stručnog pokrića“, rekao je Delić.

Istakao je i da ako predsenica vlade kaže da veruje jedino u vakcine, a ne i u epidemiološke mere – mi smo onda u problemu, pogotovo zbog činjenice da je vakcinacija stala.

„Podilazi se većini koja treba u aprilu da izađe masovno na glasanje“

Prokić kaže i da „nekako deluje kao da nikada nije bilo ovako“, da smo kroz istoriju važili za solidaran narod koji se međusobno pomaže…“Scene koje vidimo poslednje dve godine jako su poražavajuće i jedan su od većih problema društva. Pored pandemije, isplivali su problemi u institucijama, državi i društvu“, rekla je Prokić.

Ona je naglasila da su iz UPK pre nekog vremena napravili strategiju suzbijanja epidemije i da su pokušali da obuhvate mere koje bi mogle da se primene brzo i jednostavno. „U mnogome ti naši predlozi liče na lockdaun u Holandiji, ali nismo došli do sluha nadležnih i nikakvog odgovora. Obratili smo se premijerki, Ministarstvu zdravlja, Batutu…Tu postoji preko 40 tema sa gomilom mera i naša spremnost da razradimo ideje, ali ne postoji spremnost da se bilo šta promeni što je suprotno nekom rejtingu. Javno zdravlje nije u interesu, ali i ljudi su odgovorni za svoje ponašanje i oni odlučuju da li će doći na doček ili ostati u uskom krugu prijatelja“, rekla je epidemiološkinja.

Dr Delić ističe da se povodom najavljenih proslava Nove godine „podilazi većini koja treba u aprilu da izađe masovno na glasanje. „Kupuju se glasači, ide se linijom manjeg otpora. To je politika nezameranja, a odgovorna država mora da stane iza nekih odluka i da spasi živote“, rekao je Delić i dodao da se to mora učiniti i na uštrb gubitka određenog broja glasova.

„Pozorišta su puna, nema slobodnog mesta, u javnom prevozu jedna trećina ne nosi maske a manji deo nepravilno nosi. I labave mere koje važe ne poštuju se, a očekujete da se strože ako budu uvedene poštuju“, rekao je dr Delić.

Prokić navodi da mere koje imamo državni vrh ne poštuje. „O čemu onda da pričamo ljudima…“, zapitala je Prokić i ukazala na nedostatak hrabrosti da se potez koji nije popularan donese i da se sve posmatra kroz prizmu rejtinga.

„Primarno je sesti u kafić i organizovati svadbu sa 300 zvanica“

Delić navodi da cena tog podilaženja građanstvu od strane vlasti ako omikron uđe u Srbiju i budu masovna slavlja, nosi opet isti rizik – da ćemo ostati bez života.

„I do sada smo platil nerazumno visoku cenu, izgubili smo grad srednje veličine. Biće opet ista cena, ali mi smo nekako spremno za to. O tome niko ne raspravlja. Primarno je sesti u kafić i organizovati svadbu sa 300 zvanica, a ne da li ćemo iz ovoga izaći sa manje umrlih, sa manje posledica na kardiovaskularnom sistemu, i mentalno zdravlje će biti oštećeno…Ne mogu da uporedim živote i zdravlje – sa provodima“, naglasio je Delić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare