Gošće N1: Vršnjačko nasilje u porastu, kažnjavanjem se doliva ulje na vatru

Vesti 03. maj 202210:39 > 10:4547 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Predsednica Udruženja ''Roditelj'' Gordana Plemić i psiholog Radmila Vulić Bojović ocenile su u Novom danu da je vršnjačko nasilje rastući problem na koji se u našoj državi malo vodi računa, kao i da se neretko dešavaju sitacije u kojima se nasilje minimalizuje ili "gura pod tepih". "Koreni vršnjačkog nasilja su u predškolskim ustanovama. Edukacija protiv toga bi trebala takođe da krene od predškolskih ustanove. Kada dođu u školu, oni su na neki način, već formirani", istakla je Vulić Bojović. Gošće N1 su se složile da u slučajevima vršnjačkog nasilja nije rešenje u kažnjavanju , "jer se time ništa ne rešava", kao i da decu treba edukovati, kako bi se problemi rešili. Konstatovale su i da ovaj problem "može da ima koren u kući, ali da bi rešenje problema moralo da bude sistemsko".

Podsetimo, tokom prošle godine Ministarstvu prosvete prijavljeno je skoro 600 slučajeva fizičkog nasilja u školama. Podatak posebno zabrinjava ako se ima u vidu da su škole zbog korone radile po kombinovanom modelu. Psihologe i roditelje više brine brutalnost koja iz godine u godinu postaje sve izraženija.

„Mislim da to nije iznenađujući podatak. Podaci sa terena pokazuju da je zbog korone toga bilo manje, ali, sa druge strane, problemi i eskaliraju, jer se ne rešavaju na adekvatan način“, navela je Vulić Bojović.

„Nije me uopšte iznenadilo, jer mi uopšte nemamo podatke koji je broj slučajeva fizičkog nasilja u redovnoj nastavi. Mislim da je možda bilo i više, ali da se dosta toga ne prijavljuje, a ima i toga da se zataška nešto, iz raznoraznih razloga.“, kaže Plemić.

Povezane vesti

Vulić Bojović smatra da je kod nas prva strategija u borbi protiv vršnjačkog nasilja da se ono minimalizuje. Napominje da je takva politika potpuno pogrešna i da vodi ka eskalaciji nasilja među vršnjacima.

„Koreni vršnjačkog nasilja su u predškolskim ustanovama. Edukacija protiv toga bi trebala da krene od predškolskih ustanove. Kada dođu u školu, oni su na neki način, već formirani“, ukazuje ona.

Dodaje da se vršnjačko nasilje ne rešava kažnjavanjem i kritikom, kao i da je veliki problem to što sa decom niko ne razgovara o nasilju.

Plemić se slaže da se kao društvo uopšte ne bavimo prevencijom vršnjačkog nasilja. Kako navodi, dete vaspitavaju roditelji, ali i društvo u kome živimo, pa i škola u kojoj provodi dosta vremena. Ukazuje da smo „svi u tom krugu vaspitavanja odgovorni“.

„Kao da promovišemo tu vrednost, kao da je nasilje neka vrednost, i deca gledaju nas odrasle, bez obzira, da li ste roditelj ili ste nastavnik“, smatra Plemić.

Ona je upitana za uzrok toga navela da je jedan od glavnih razloga – svojevrsno otuđenje.

„To je postalo kao problem ovog modernog života. Roditelji i porodica žive sami. Manje se viđamo sa društvom, a retko se viđate i sa širom porodicom. Kada smo pre mi, koji smo drugačije vaspitavani, živeli u grupama dece, dok su sada roditelj i dete sami. I naravno da smo jedno na drugo usmereni, i da je to važno, to je neki naš svet. I to dovodi do raznoraznih problema, a li sa druge strane izostao je društveni deo, gde svi zajedno treba da komuniciramo. Izgubili smo poverenje u instituciju, i došli smo do toga da smo izgubili poverenje u nastavnika… U svemu tome, deca su nam ostala sama“, napomenula je Plemić.

Vulić Bojović primećuje da smo došli do situacije u kojoj su škola i roditelji došli u odnos „suprostavljenih strana“.

„Roditelj zastupa dete kod nastavnika, nastavnik zastupa sistem, i onda tu dete strada. Ne postoji drugi način da se problem reši, osim da se u obrazovnom sistemu vrati ugled i kompetencija“, kaže ona.

Izvor : N1

Konstatuje da mnogi nastavnici u slučaju problema tvrde „da je dete zaštićeno“, kao i da „oni tu ništa ne mogu“.

„Nije tačno da ne mogu ništa. Postoji puno stvari koje mogu da se urade. Postoji pojačan vaspitno-obrazovni rad sa detetom. Gde pravite indidvidualni plan kako podržati dete. Jer, ponavljam, nije stvar u kažnjavanju, time se ništa ne rešava, time se samo doliva ulje na vatru“, kaže Vulić Bojović.

Obe gošće su se složile da nasilje može da ima koren u kući, ali da bi rešenje problema moralo da bude sistemsko.

Izvor : N1

„Porodica jeste osnovna ćelija društva. Ali, suština je da ta porodica ne živi u vakuumu. Živi u kontekstu, koji, u najmanju ruku nije prijateljski nastrojen. I ono što pravi razliku i kod dece, i kod roditelja, to je da li preispituješ sopstvenu poziciju. Da li si u stanju da u nekom trenutku staneš na loptu, objektivno sagledaš šta se dešava, i da kažeš: ‘ovo mi je prioritet'“, navela je Vulić Bojović.

Gošće N1 su zaključile da dok sistemski ne bude postavljeno tako da ne budemo društvo nasilja, roditeljima ostaje izazov da se izbore sa problemima vršnjačkog nasilja njihove dece.

Komentari

Vaš komentar