Gošće N1: Posledice traume dalekosežne, podrška svim devojkama

Vesti 18. jan. 202121:46 > 21:48
Podeli:

Marija Lukić i psihološkinja Jasna Veljković iskazale su u Danu uživo podršku glumici Mileni Radulović i istakli da rano doživljene traume mogu da ostave nesagledive posledice na celokupni razvoj ličnosti. Lukić je poručila devojkama "da istraju, da budu hrabre, da se ne obaziru na ružne komentare".

Lukić je istakla da nažalost jeste bila žrtva i da je jako teško.

„Ne znam da li ima razlike to što je, moram da napomenem, moja situacija bila specifična, iz razloga što je osuđeni Jeličić, koga sam prijavila, bio funkcioner vladajućih stranaka dugo, neko ko je u svojim rukama imao sistem spojenih sudova, a obzirom da je u dva mandata bio poslanik, njegov uticaj nije dosezao samo do Brusa. Obzirom na sve te okolnosti, mnogo mi je teže bilo da se izborim za pravdu koju sam na kraju dočekala, ali i sama javnost koja je bila duboko polarizovana mi je otežala put“, kaže Lukić.

Veljković kaže da su posledice trauma koje pretrpe žrtve nasilja uvek veoma teške i dugotrajne.

„Mogu da se protegnu na celokupno životno funkcionisanje“, kaže ona.

Ono što najpre čini trauma je, kaže Veljković, stanje straha.

„I jedno ogromno nepoverenje u odnosu prema ljudima. Trauma ima dalekosežne posledice i osnovna stvar jeste eksternalizovati temu, ne ćutati, ne držati je u svom telu. Prvi korak jeste reći to i izaći napolje s tim“, kaže ona.

Povezane vesti

Lukić je istakla da se ona susrela sa „groznim reagovanjem okoline“, kao i da mora da kaže da Milena ima njenu ogromnu podršku.

„I sve druge devojke, bilo koja žena da prijavi bilo koga ima moju ogromnu podršku i divljenje. Ja, nažalost, isprva nisam imala tu podršku, to je ono što mi smeta što se tiče naše javnosti, to je licemerje i ta polarizacija. Niko me od funkcionera niiti žena iz vladajuće stranke, niti koalicije nije podržao, niti javno izgovorio, ne samo mene, već i druge žene koje su Jeličića prijavile, a to je sedam žena“, kaže ona.

Kako je rekla, „teško joj je zbog drugih žena“.

„Sve se to odvijalo pod budnim okom javnosti koja je pratila ceo proces. Krivo mi je što se pred njihovim očima odvijalo sve to i što one žene koje bi prijavile nasilje zbog svega toga što su videle i doživele se boje da bilo šta kažu“, kaže Lukić.

Veljković kaže da treba naglasiti da je ovo specifičan slučaj, jer je osoba bila maloletna, a zlostavljanje je bilo proces, trajalo je.

„Drugo, žrtva je razvila odnos sa svojim nasilnikom, jer je on bio posebno značajna figura u njenom životu. Ova mlada osoba trpela je strašne muke psihološke prirode, osećanje stida, krivice, i možda strah da će biti osuđena od strane sredine, usamljena dugo u tim emocijama. Ova vrsta traume stvara strah, osećanje nemanja puta, bespuća, nemanja smisla, ovakve stvari ponekad se vrlo loše završavaju, čak autoagresijom prema samoj sebi. Ovo su opasne stvari i mogu da imaju vrlo opasne ishode. Jako je dobro da se o njima sada govori, i da onaj ko je krivac dobije zasluženu kaznu, a to je samo jedan korak do izlečenja“, kaže ona.

Kako je rekla Veljković, tek kada je ova glumica rekla šta se dešavalo, javljaju se i druge devojke koje su imale slično iskustvo.

„Tek sada kada čovek nije sam i kada je dobio podršku, javljaju se i drugi. Pitanje je šta če iz ovog svega da izađe, ovo bi trebalo da bud stimulus svima koji su doživeli loše iskustvo, uopšte neku vrstu zlostavljanja da prijave zlostavljanje“, kaže ona.

Lukić kaže da „nažalost nije dobila informacije o Jeličiću dok nije počela da radi“.

„Da sam to znala, svakako ne bih dozvolila sebi da se nađem tu“, kaže.

Poručila je devojkama „da istraju, da budu hrabre, da se ne obaziru na ružne komentare“.

„Ljudi da se maksimalno uzdrže od komentarisanja ako nemaju empatije. Samo da istraju, da budu hrabre, to je ogromna stvar što su uradile. Uvek apelujem na žene da ne ćute i da prijave nasilje bilo koje vrste, kada budu psihički i fizički spremne za to“, kaže Marija Lukić.

Komentari

Vaš komentar