Gošće N1: Nema izgovora, država hitno da reaguje na slučaj radnika iz Vijetnama

Vesti 19. nov 202110:36 > 11:24 4 komentara
N1

Advokatica Nina Nicović i Andriana Radoičić iz NVO Atina slažu se da ima elemenata krivičnog dela trgovine ljudima u slučaju vijetnamskih radnika u fabrici Linglong u Zrenjaninu. Nicović za N1 kaže da nadležni organi nemaju izgovor da hitno ne postupe vezano za istragu trgovine ljudima i u slučaju da je inspekcija rada već izašla na teren. Ona ističe da bi policija i tužilaštvo morali hitno da reaguju i pokrenu predistražne radnje i da će u suprotnom Srbija prekršiti zakone i konvencije na koje se svojim potpisom obavezala. Sagovornice N1 ukazuju i da će, ako se nastavi zataškavanje i relativizacija ovog slučaja, i Srbija do kraja ne dovede postupak o trgovini ljudima, ona moći da se nađe pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Prema poslednjim informacijama, vijetnamski radnici premešteni su u Kaštel Ečka i tu se trenutno nalazi njih 90. Radnici su dovedeni autobusima gradskog prevoza, praćeni kineskim menadžerima u džipovima. Njih oko stotinu smešteno je u industrijskoj zoni Zrenjanina u uslovne barake. Svega toga verovatno ne bi bilo da mediji nisu pokrenuli priču o neuslovima u kojima su ti ljudi do juče živeli i radili…

Povezane vesti

Nicović ističe da činjenica da su u pitanju žrtve trgovine ljudima i podsetila na nehumane uslove u kojima su živeli, činjenicu da su im oduzeti pasoši i da nisu dobili sve zarade. Ona je rekla da naše zakonodavstvo predviđa kaznu zatvora od tri do 12 godina i to samo po stavu 1 zakona, a da su moguće i strože kazne. Država bi, dodaje, morala da reaguje i pored toga što oni koji eksploatišu koriste izgovore da je bio u pitanju dogovor sa radnicima i da su oni na sve što im se dogodilo pristali još pre nego što su došli u zemlju. Naš zakon, dodaje Nicović, predviđa da to ne utiče na postojanje krivičnog dela trgovina ljudima. „Tužilaštvo i policija treba da pod hitno pokrenu predistražne radnje i brzo sprovedu istrage“, rekla je ona i dodala da tužilac može radnike da uvede i u zaštitu svedoka da bi mogli bez straha da kažu šta im se desilo.

Andriana Radoičić naglašava da u ovom slučaju ima elemenata trgovine ljudima i da je u pitanju jedan od primera potencijalnog ropstva koji postoji u ovom delu Balkana i Evrope, što je, kaže nedopustivo u 21. veku.

Onaj ko zadržava dokumenta i lične isprave u svrhu prinudnog rada čini krivično delo trgovine ljudima i naša legislativa omogućava da se povede istraga i podnese krivična prijava za delo trgovina ljudima, naglasila je Radoičić.

Nicović je istakla da mora da se reaguje na ono šta je bilo pre nego što su radnici premešteni u humanije uslove i da to što su premešteni nikako ne utiče na postojanje krivičnog dela koje se desilo prethodno.

„Moderno ropstvo u Srbiji, nedopustivo da nadležni još nisu regaovali“

Sagovornice N1 ocenjuju da je nedopustivo da još nema reakcije tužilaštva i policije koja ne ulazi u fabriku da obavi predistražne radnje.

One, međutim, dodaju da to i ne čudi pošto Srbija od 2017. ne zadovoljava minimume u borbi protiv trgovine ljudima, što je zaključio Stejt department, a i Evropska komisija stalno govori da su u toj oblasti potrebni veći napori. I sve to uz činjenicu da je Srbija potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima još od 2004. godine.

Radoičić naglašava da se krivično delo ne može abolirati zbog toga što su radnici premešteni, da je i pitanje ko ih je premestio i da li je država reagovala na slučaj potencijalne trgovine ljudima…Pored toga, kako je dodala, i ne veruje da je Kaštel Ečka specijalizovan smeštaj za žrtve trgovine ljudima.

Naglašava i da bi država morala da podnese odgovornost za to što nije prepoznala šta se dešava, a možda je i zataškala šta su radnici trpeli, a da potom preduzme korake u cilju zaštite žrtava trgovine ljudima i da u skladu s tim im obezbedi radnicima prava za bezbedno učešće u postupku, da im obezbedi odgovarajući smeštaj u kom će moći da imaju kontakt sa porodicama, advokatima, kao i prevodioce.

„Toga za sada nema i ne bi ni bilo da nije bilo aktivnosti civilnog društva i medija. Verujem da je ovo prilika da država pokaže spremnost i pošalje poruku da bilo kakav oblik modernog ropstva u Srbiji nije dozvoljen, nebitno o kojim radnicima se radi“, rekla je Radoičić.

Ona je naglasila da svi građani očekuju da vide ozbiljno reagovanje države povodom ovog slučaja, a da će ako ono izostane civilni sektor nastaviti da opominje i ukazuje na sve propuste, te da će država morati da snosi kritiku i odgovornost za propušteno.

Upitana da prokomentariše činjenicu da premijerka u ovom slučaju spominje samo Zakon o radu, a ne i krivično delo, advokatica Nicović navodi da i tu postoji mogućnost da civilni sektor reaguje i da državu pozove na odgovornost.

Ukazala je i da ako država propusti da reaguje, može da se nađe pred Evropskim sudom za ljudska prava pred kojim protiv država postoje brojne presude za slične primere u oblasti trgovine ljudima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare