Gošće N1: Institucije ne koriste zakonski prostor da zaštite žrtve nasilja

Vesti 04. maj. 202114:09 > 15:591 komentar
Podeli:

Žene, žrtve nasilja trenutno nisu zaštićene, iako postoji zakonski prostor da se one zaštite, a koji institucije ne koriste, zaključile su gostujući u Novom danu Nađa Duhaček iz Centra za ženske studije i Ivana Perić koordinatorka Ženskog SOS centra, komentarišući slučaj Dragana Markovića i optužbe za podvođenje žena u Jagodini.

Povezano:

Nađa Duhaček kaže da trenutno imamo „na vlasti stranku, i koaliciju, koja je došla pod sloganom „Za našu decu“, ali se, navodi, praktično za te vrednosti ne bori. „Ono što smo čuli kao neke odbrane u medijima bila je to recimo da se Dragan Marković Palma zalaže za porodične vrednosti. Ta vrsta porodice je ona porodica koja prećutkuje probleme i nasilje, a ne porodica koja pokušava da ih reši na neki afirmativan način i traži način da ono što je zločin – da se kazni, a ono što su neki problemi koji mogu da se reše razgovorom – da se reše na taj način. Više se radi o zataškavanju“, ocenila je gošća N1.

Ivana Perić kaže da je najvažnije za žene da, kad izađu u javni prostor, dobiju podršku i poverenje. „Nažalost, to se ne desi često u praksi i to je zapravo, onako, sistematski dogovor iza kog i dalje stoji duboko nerazumevanje fenomena nasilja nad ženama, uključujući, naravno, i seksualno nasilje“, dodaje ona.

 

Komentari

Vaš komentar