Kancelarija za KiM: Goran Stanišić u Prištini osuđen na 20 godina zatvora

Vesti 05. okt 202113:17 3 komentara
N1, Ilustracija

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je prištinski Osnovni sud osudio danas, "bez čvrstih i jasnih dokaza i na osnovu kontradiktornih izjava svedoka, na 20 godina zatvora Gorana Stanišića zbog navodnog ratnog zločina u selima Slovinje i Trbovce kod Lipljana, aprila 1999. godine".

„Ovime je prištinsko pravosuđe nastavilo praksu izricanja drakonskih kazni Srbima i da im sudi na osnovu etničkog ključa, a ne prema pravu i pravdi“, navedeno je u saopšenju.

Kako je Kancelarija navela, „ono što posebno ukazuje na neravnopravan tretman koji je Stanišić imao tokom suđenja jeste činjenica da ga nijedan od komšija i prijatelja stradalih nije označio kao izvršioca nakon zločina, već da su svoje iskaze promenili 20 godina kasnije“.

Advokat koga je angažovala Кancelarija za Кosovo i Metohiju uložiće žalbu Apelacionom sudu Privremenih institucija samouprave na ovu prvostepenu presudu.

Kako je Kancelarija naglasila, prištinski sudovi pokušavaju da „naprave veštački balans u odnosu na zločine takozvane OVК i sudski postupak koji se vodi u Hagu protiv Tačija, Veseljija i drugih koji su optuženi za najteže ratne zločine protiv Srba“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare