Golubović: Politička odgovornost zahteva ozbiljan odgovor Vulina o fotografiji

Vesti 26. avg 202109:45 18 komentara
vulin navijač rada
Privatna arhiva/predragpopovic.wordpress.com

Predsednica Jukoma Katarina Golubović izjavila je da pitanje političke odgovornosti zahteva ozbiljan odgovor ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina nakon objavljivanja njegove zajedničke fotografije sa vođom navijača FK Rada Vladimirom Kovačevićem Kovačem.

„Neozbiljni izgovor nije isto što i odgovor na njegovu potencijalnu ugroženost i višestruku poruku koja je objavom fotografije poslata“, rekla je Golubović za nedeljnik NIN.

Golubović je kazala da je u martu, od kada je najavljeno objavljivanje fotografija zločina, postalo jasno da vlast ne može da prepusti borbu protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka institucijama.

Povezane vesti

Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) izjavila je da javnost ne treba da zanima šta Vulin ima da kaže o fotografisanju s Kovačevićem, osuđivanim za posedovanje oružja, niti ima smila da on svoju odbranu iznosi u medijima.

„Jedino mesto gde se ta stvar može razrešiti je sud, a za to nam je potreban tužilac. Pre svega toga bi bilo normalno da ministar, makar i zbog najnižeg stepena sumnje u umešanost u kriminalne aktivnosti, podnese ostavku“, rekla je Mandić.

Prema njenim rečima „ključno“ u ovom trenutku je – gde je postupajući tužilac i kada će se obratiti javnosti, a kako je ocenila, ta pitanja u današnjoj Srbiji su „vapaj žednog u pustinji“.

„Poziv tužiocu da se oglasi može delovati i naivno, ali to više govori o tome koliko je naše društvo zapušteno, šta smo sve normalizovali i na šta smo pristali“, dodala je Mandić.

Majka ubijenog Aleksandra Halabrina, Mara Halabrin izjavila je da fotografija Vulina sa vođom navijača FK Rada koji se dovodi u vezu sa ubistvom njenog sina, govori o njihovoj povezanosti.

„Slika govori sve, a oni mogu da pričaju šta hoće. To mi govori definitivno da su povezani i da su tačne priče koje sam čula da su Kovač i sin predsednika uzeli Rad pod svoje. Zgrozila sam se kada sam videla fotografiju. Nisam im verovala ni ranije, ali baš toliko… Šta sada da mislim ko je ubio mog sina i ko je naredio“, rekla je Mara Halabrin.

Ona je dodala da Kovačević „zavisi od policije“ i da sumnja da je „nateran da da takvu izjavu da se ne poznaje sa ministrom Vulinom“.

„Čitam da ga traže u Bosni, a u policiji su mi rekli da se njegov brat tereti za tri ubistva“, rekla je Halabrin.

Mediji su objavili fotografiju Vulina i Kovačevića snimljenu na Bir festu ovog meseca, na kojoj su njih dvojica zagrljeni, a Vulin je o tome kazao da njemu na javnom mestu svako može da priđe i fotografiše se s njim.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare