Golubović: Obraćanje Đukanovića potvrđuje da Dolovac ima čvrste veze sa SNS

Vesti 21. jul 202113:09 > 15:52 8 komentara

Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava izjavila je da obraćanje predsednika odbora za pravosuđe Vladimira Đukanovića, koji je konstatovao da niko drugi nije imao hrabrosti da se pojavi kao protivkandidat Zagorki Dolovac za republičkog javnog tužioca, govori u prilog tome da ona ima itekako dobre i čvrste veze sa SNS i da oni u njoj vide nekog na kog mogu da se oslone.

Na pitanje N1 da li je Dolovac trebalo da se oglasi o ponovnom prikazivanju fotografija žrtava Veljka Belivuka koje je Vulin objavio na TV Pink, Golubović bez dileme odgovara:

povezane vesti

„Apsolutno, i kao republički javni tužilac i kao neko ko je na čelu Državnog veća tužilaca koje treba svaki istup policije da oceni i proceni. Ona je to morala da učini“, rekla je Golubović i dodala da je Dolovac bila tiha i sada, kao i ranije u pogledu mnogih drugih stvari, i to mnogo opasnijih.

Podsetila je da Državno veće tužilaca godinu dana nije držalo nijednu sednicu kada su bili veliki problemi sa ostvarivanjem ljudskih prava u Srbiji, kada su ljudi bili procesiurani. „U tom smislu moramo da imamo u vidu da je generalno Zagorka Dolovac viđena u očima javnosti kao nevidljiva i tiha figura“, kaže Golubović.

„Ona je svojim nepostupanjem, pasivnim držanjem doprinela da se percipira kao neko ko je veoma u sprezi sa npolitikom i SNS, ali i pre toga – pošto je ona jako dugo na funkciji“, rekla je Golubović.

Istakla je i da se Yukom zalaže da Javno tužilaštvo više komunicira s građanima, te da bi u tom smislu “ bile otklonjene možda i neopravdane sumnje“ da postoji sprega sa politikom.

„Dolovac nije primenjivala bilo kakve strategije komunikacije koje tužilaštvo s građanima mora da ima jer štiti javni interes i trudi se da zaštiti prava građana“, rekla je Golubović i dodala:

„Nepostupanje i nekomunikacija s građanima doprinosi lošem imidžu Zagorke Dolovac, ne poznajem nijednu osobu koja ima mišljenje koje je Đukanović izneo danas“.

Obraćanje Đukanovića:

Ona je naglasila i da će se izbor Dolovac svakako naći i u novom izveštaju EK o Srbiji pošto, kako kaže, nije bilo opravdanja da se po ubrzanoj proceduri vrši izbor republičkog javnog tužioca, naročito kada imamo u revidiranom akcionom planu da se do kraja godine menja Ustav i da se biraju novi nosioci funkcija.

„Sama činjenica da će da se promeni način procedure izbora govori u prilog da će se morati ponovo prolaziti kroz ovaj postupak, da će Zagorki Dolovac ovaj mandat biti prekinut i da će se ponovo ući u izbor. Zato smatramo da apsolutno nije bilo potrebno da se u ovom momentu vrši izbor“, rekla je Golubović.

Pogledajte snimak emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare