Golubović: MUP se stavio na jednu stranu, saveti predsednika su protiv Ustava

Vesti 03. dec 202113:41 > 15:053 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Katarina Golubović kaže za N1 povodom saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova da građani kojima zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilja usled blokade puteva da to prijave MUP-u, da je ovo ministarstvo jedinom slobodom okarakterisalo slobodu kretanje, pritom zaboravljajući slobodu okupljanja. "MUP je dužan da obezbedi slobodu okupljanja, treba sve građane da tretira jednako, ne može se unapred protest osuđivati. Ovaj protest ima za cilj legitimnu kritiku određenih akcija vlasti, i zaustavljanje i konačno usvajanje problematičnih zakona", rekla je.

Ona kaže da se MUP stavio na jednu stranu, pozivajući samo one čije je sloboda kretanja povređena.

Povezane vesti:

„Uloga MUP-a je da spreči nasilje, da obezbedi i njih od onih koji hoće njih na napadnu, ne mogu se povući, imaju obavezu da zaštite bezbednost, kao i one koji moraju u nekom trenutku da prođu saobraćajnicom“, rekla je Golubović dodajući da predsednik države Aleksandar Vučić „apsolutno nema prava da se meša u nadležnosti MUP-a“.

„(To) prelazi prekoračenje ovlašcenja, MUP ima po Zakonu o policiji jasne nadležnosti. Svi zakoni su iznad saveta predsednika, ne samo da je prekoračenje, već je i protiv zakona i Ustava. Ne verujem da će to da se desi, verujem da će policija biti tamo gde treba da bude, čuli smo da su skupovi prijavljeni, da je policija informisana, ponuđena je saradnja od organizatora. Imamo najavu mirnih okupljanje, pozivam policiju da vrši svoje nadležnosti i spovodi zakone koji ih obavezuju“, kazala je Golubović.

Kaže da je, u suštini, sloboda mirnog okupljanja dozvoljena, a ako dođe do neke štete, ljudi bi imali pravo na naknadu.

„(Sloboda mirnog okupljanja) kao takva nije zabranjena, to je standard ljudskih prava, imali smo i na nivou Evropske unije blokade autoputeva. Sloboda kretanja robe nema primat nad slobodnom okupljanja“, rekla je direktorka Jukoma.

Ona dodaje da je dobro što skupovi proteklog vikenda nisu sprečeni, ali da nije dobro to što se sve više građana javlja sa prekršajnim prijavama.

„U praksi su kazne dosta visoke, mnoge nemaju utemelejnje. Samo održavanje skupa kada nije prijavljen je povreda i povod za prekršajnu kaznu, što nije u skladu sa međunarodnim standardima. Zakon se selektivno primenjuje, odnosno protiv onih koji su glas protiv onoga koji vrši vlast, ako su drugi skupovi – ne vidimo procesuiranje, selektivna primena je problem“, kaže Golubović.

Ističe da se na ocenu ustavnosti zakona čeka dosta i da su protesti rezultat pasivnosti institucija, kao i neaktivnosti Ustavnog suda.

„Ne možemo da očekujemo da Ustavni sud da ocenu o Zakonu o eksproprijaciji, imamo dovoljno argumenata, imamo kritičnu masu, ne vidim zašto Aleksandar Vučić želi da potpiše ovaj zakon, kada ima signala. Mi i bez zakona imamo mehanizam koji se postavlja kao opšti i može se primeniti na bilo kom delu Srbije – Beograd na vodi se ne može ponoviti, bilo kakva vrsta javne eksproprijacije mora da bude potvrđena od strane građana“, zaključila je Katarina Golubović.

Celo gostovanje možete pogledati u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar