Gojković: Žene da budu spremne da prijave seksualno zlostavljanje

Vesti 25. jan 202115:57 > 19:06 6 komentara
N1

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ukazala je na konferenciji Ženske parlamentarne mreže da smo kao društvo u godinama za nama uspeli da ostvarimo značajne pomake i srušimo mnoge "tabue" kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, ali i skrenula pažnju na izazove koji nas još prate, a među kojima je i govor mržnje.

Gojković je rekla da tema konferencije „Hrabrost je ženskog roda“ ukazuje da i dalje moramo da se nosimo sa brojnim izazovima, kao i da su za to često potrebni hrabrost, odlučnost i upornost, saopštilo je Ministarstvo.

„Da je hrabrost zaista ženskog roda najbolje potvrđuju aktuelni primeri mladih glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić. Upravo su one skupile hrabrost da prijave i javno progovore o seksualnom nasilju koje su doživele“, rekla je Gojković.

Ona je dodala da je zato od izuzetnog značaja i to što su dobile ogromnu podršku našeg društva, ali i osvrnula se na neumesne komentare kojima su pojedinci pokazali da ne razumeju patnju i torturu kroz koju su ove žene prošle, odnosno da nemaju empatiju.

„Oni čak postavljaju pitanja zašto je do sada ćutala i slično. To samo pokazuje da i u ovakvim situacijama, kada zaista moramo da budemo jedinstveni u osudi seksualnog nasilja, ima pojava omalovažavanja žrtava i govora mržnje, koliko god oni bili u manjini“, izjavila je ona.

Ministarka je napomenula da se moramo intenzivnije boriti protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja u javnosti kako bi i druge žene bile spremne da prijave zlostavljanje, a posebno da bi ohrabrili žene koje nisu poznate javnosti, a kojima je još teže da progovore.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu uvela rodno odgovorno budžetiranje, kao i Indeks rodne ravnopravnosti, ali da je puno izazova ispred nas.

„Važno je da donesemo i novu strategiju za rodnu ravnopravnost, kao i strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama. Na nama je da učinimo sve da jednom ostvarena ženska prava opstanu i da budu još veća. Ženska parlamentarna mreža važan nam je partner na tom putu, da zajedno menjamo lošu statistiku i loše primere“, rekla je ona.

Mihajlović je istakla da je, pre svega, važno da što pre dobijemo zakon o rodnoj ravnopravnosti, krovni u ovoj oblasti, na putu ka stvaranju društva jednakih mogućnosti za sve građanke i građane, saopštilo je Ministarstvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare