Gojković: Rezolucija EP deluje neusaglašeno sa stanjem u Srbiji

Vesti 27. mar. 202110:2412 komentara
Podeli:
Maja Gojković
Izvor: N1

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ocenila je da je rezolucija Evropskog parlamenta, koja sadrži oštre ocene izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika, "iznenađujuća" i da deluje "neusaglašeno" sa stanjem u Srbiji.

Ona je u saopštenju navela da Srbija ostaje dosledna izgrađivanju demokratskog društva, samim tim i svom evropskom putu, „bez obzira čime je motivisan ovakav ton poruke evropskih parlamentaraca“.

POVEZANE VESTI

Gojković dodaje i da Srbija svoju posvećenost slobodi medija dokazuje „brojnim aktivnostima na unapređenju ne samo medijske scene nego i dijaloga na njoj“.

„Akcioni plan za Medijsku strategiju, formiranje Radne grupe za implementaciju tog Akcionog plana i Medijske strategije, kao i formiranje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara pokazuje da smo posvećeno prišli unapredjenju medijskih sloboda i slobodi izražavanja u skladu sa vrednostima koje zastupa EU.

Bilčik, izvestilac EP za Srbiju, sačinio je izveštaj za prethodne dve godine na osnovu Izveštaja Evropske komisije o Srbiji iz novembra 2020. godine.

U tom izveštaju EP je pozvao vlasti da reše afere „Krušik“, „Jovanjicu“, „Telekom Srbija“ i rušenje u Savamali, ali i osudjuje napada na portal KRIK i organizaciju CRTA.

Konačna verzija izveštaja ima više od 100 članova i pokriva oblasti evropskih integracija, vladavine prava, stanja demokratije, ekonomiju, životnu sredinu, spoljnu politiku i druge.

U usvojenoj rezoluciji EP upozorava se, između ostalog, da su normalizacija odnosa Srbije i Kosova i istinsko poštovanje osnovnih prava ključni za određivanje brzine pregovora o članstvu sa EU.

Evroposlanici su takođe izrazili i zabrinutost zbog funkcionisanja parlamenta Srbije, u kojem nema opozicije, i legitimiteta tog tela koji osporavaju opozicione stranke.

Komentari

Vaš komentar