Gojković: Neophodna jasna podrška žrtvama seksualnog nasilja

Vesti 18. jan. 202113:44 > 14:161 komentar
Podeli:
Maja Gojković
Izvor: N1

Ministarka kulture Maja Gojković apelovala je da se žrtvama seksualnog nasilja pruži "jasna podrška", navodeći da je prijavljivanje zlostavljanja jedini način da se izvršilac izvede pred lice pravde.

Povezane vesti

Ona je, povodom prijava za seksualno zlostavljanje protiv profesora glume Miroslava Aleksića, navela da je potrebna intenzivnija borba protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja, kako bi i druge žene bile podstaknute da prijave zlostavljanje, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Govoreći o zastupljenosti žena u državnim institucijama na Prvom multisektorskom društvenom dijalogu, ministarka je navela da je na rukovodećim mestima u republičkim institucijama kulture 16 muškaraca i 11 žena što, po njenim rečima, pokazuje da su žene u oblasti kulture „svojom sposobnošću, kvalifikacijama i obrazovanjem uspele da zauzmu mesto koje im pripada i u rukovođenju ustanova“.

Dmitrović: Milenina hrabrost menja srpsko društvo nabolje

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović izjavio je, povodom izjave glumice Milene Radulović da je od učitelja glume preživela seksualno zlostavljanje kao maloletnica, da „Milenina hrabrost menja srpsko društvo nabolje“, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

„Puna podrška glumici Mileni Radulović u borbi koju, ipak, koliko god se mnogi od nas trudili da budemo uz nju, vodi sama“, naveo je Dmitrović u pisanoj izjavi.

On je ocenio da je „njena odluka da izađe pred javnost i kaže šta joj se dogodilo, svesna svih mogućih reakcija, herojski čin“.

„Drama kroz koju prolazi, unutrašnji lomovi, predrasude na koje sigurno nailazi, komentari tipa ‘šta ti je to trebalo’, samo dodatno podižu njen čin na nivo koji će, duboko verujem, srpsko društvo promeniti na bolje. Najveći domet onoga što je učinila Milena Radulović nije samo razobličavanje jedne vrste sekte, koja je godinama pred našim očima egzistirala u centru Beograda, a njen vođa bio cenjen i uvažavan u našem društvu, već ulivanje hrabrosti sigurno značajnom broju devojčica i žena koje ćutke, iza zaključanih vrata, trpe seksualno nasilje, da prijave one koji to nasilje čine“, rekao je Dmitrović.

Dmitrović je naveo da će Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju uvek biti na strani ugroženih i činiti sve što je u njegovoj moći da ih zaštiti i odbrani.

Komentari

Vaš komentar