Gojković: Misija Halijard da bude uvrštena u državni program godišnjica

Vesti 25. sep 202116:27 14 komentara
Ministarstvo kulture

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao izaslanica predsednika Aleksandra Vučića, prisustvovala je obeležavanju 77. godišnjice „Misije Halijard“ u Pranjanima, i tom prilikom istakla da hrabrost i požrtvovanost ne smeju nikada više biti žrtva našeg zaborava.

Povezane vesti:

„Na ovom mestu, jednog od najvećih podviga srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, zajedno slavimo hrabrost našeg naroda Pranjana i Šumadije. Ovaj blistavi čin humanosti usred ratnog vrtloga, potvrđuje da je srpski narod i u najtežim trenucima veran slobodarskim principima“, napomenula je ministarka kulture i dodala da je Srbija i danas čvrsto opredeljena za izgradnju mira i mostova prijateljstva, zajedno sa saveznicima iz svetskih ratova i svim drugim ljudima dobre volje.

Gojković je kazala da je ta operacija bila izraz solidarnosti sa ratnim drugovima iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade i drugih savezničkih zemalja, iskazavši želju za daljom afirmacijom i jačanjem odnosa sa državama saveznicama iz Drugog svetskog rata, među kojima Sjedinjene Američke Države zauzimaju jedno od najistaknutijih mesta, a što bi se postiglo i svrstavanjem „Misije Halijard“ u Državni program obeležavanja.

„Zato sam predložila da „Misija Halijard“ bude uvrštena u Državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije. Očekujemo da ta inicijativa bude prihvaćena već na narednoj sednici Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Time ćemo odati zasluženu počast jednoj od najvećih vojnih akcija na prostoru Srbije tokom Drugog svetskog rata“, naglasila je ministarka kulture i podsetila da i Republika Srpska od 2020. godine, u Boljaniću pored Doboja, 4. septembra takođe obeležava godišnjicu Misije.

Gojković je ocenila da je pored odavanja zvaničnog, državnog priznanja, važno i da velike vojne operacije poput „Halijarda“ ne budu deo skrivene istorije, što je, kako navodi, bio slučaj decenijama nakon završetka Drugog svetskog rata, te da su, zahvaljujući odgovornoj politici, pokušaji da se ta operacija marginalizuje i njeni rezultati umanje ostali neuspeli.

Gojković je podsetila da srpski narod i pripadnici Kraljevske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, nisu imali dilemu u pružanju podrške i skrivanju savezničkih pilota od neprijatelja, te da su sopstvenim rukama izgradili pistu – njihov put ka slobodi.

„Tako je Misija ʼHalijardʼ, poznata i kao ʼvazdušni mostʼ, postala put izbavljenja, ali i most duboke povezanosti naših naroda, koja nas je i danas ovde okupila“, navela je ministarka kulture, poručivši da su nakon završetka Drugog svetskog rata, spaseni vojnici u Sjedinjenim Američkim Državama osnovali udruženje „Nacionalni komitet američkih vazduhoplovaca za pomoć generalu Mihailoviću i srpskom narodu“, kao i da je predsednik Hari Truman 1948. godine posthumno odlikovao generala Mihailovića ordenom Legije zasluga.

„Velika je stvar što danas možemo slobodno da kažemo da je srpski narod Pranjana i drugih mesta u Srbiji, kao i u Republici Srpskoj, učešćem u ovoj slavnoj operaciji stajao na boljoj i pravednijoj strani čovečanstva. Obaveza nas kao njihovih potomaka je da uspomenu na ovaj herojski čin čuvamo od zaborava i obeležavamo kako i dolikuje velikim delima“, zaključila je Gojković.

Gojković je prethodno položila venac, nakon čega je posetila crkvu i prisustvovala svečanosti povodom dodele sertifikata u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“.

Obeležavanju godišnjice spasilačke misije u Pranjanima, pored ministarke Gojković, prisustvovali su i ambasador SAD Entoni Godfri, komandant američke Komande za specijalne operacije u Evropi general-major Dejvid Tejbor, predsednik Fondacije „Halijard“ Džon Kapelo, kao i predstavnici Vojske Srbije i drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u Operaciji „Halijard“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare