Gojković: Kuća bana Jelačića simbol očuvanja tradicije hrvatske manjine u Srbiji

Vesti 16. okt 202121:04 4 komentara
N1

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je svečanosti povodom obeležavanja Dana rođenja bana Josipa Jelačića u njegovoj rodnoj kući u Petrovaradinu, jednog od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji. Ona je kazala je da se još jednom potvrđuje ne samo čvrsta želja da "čuvamo kulturno nasleđe, već i opredeljenje da gradimo bolje odnose i razumevanje izmedju srpskog i hrvatskog naroda".

„Poštujući sopstveni identitet, Srbija istovremeno poštuje i pravo svih drugih naroda na njihov identitet i negovanje različitosti. Samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, možemo da učvrstimo poverenje izmedju dva naroda, u čemu Hrvati u Srbiji, kao i Srbi u Hrvatskoj, imaju značajnu ulogu“, kazala je Maja Gojković.

Ona je podsetila da i pripadnici hrvatske manjine kao gradjani imaju sva prava u skladu sa zakonima Srbije.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić podsetila je da je Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, osigurala povratak rodne kuće bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji, kao i deo finansijskih sredstava za njenu obnovu.

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je očuvanje i negovanje identiteta hrvatske nacionalne manjine u svim njegovim segmentima, kao i svih drugih nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini „trajno opredeljenje“ Pokrajinske vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare