Godišnjica izručenja Miloševića, Srbija bez kritičkog osvrta na njegovo nasleđe

Vesti 28. jun. 202119:33 > 20:1718 komentara
Podeli:

Na današnji dan pre 20 godina Haškom tribunalu isporučen je Slobodan Milošević, bivši predsednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije. Žarko Korać, koji je u vreme izručenja Miloševića bio potpredsednik Vlade, kaže da Srbija nije nikada do kraja kritički progovorila o prošlosti i nasleđu Miloševića.

Na Vidovdan 1989. godine nije samo obeleženo 600 godina od Kosovke bitke, već je taj datum i ta godišnjica, u senci raspada Jugoslavije – iskorišćena za ustoličenje novog srpskog lidera.

Naime, na današnji dan je nekadašnji predsednik Slobodan Milošević održao čuveni miting na Kosovu.

Povezane vesti

„Drugarice i drugovi, na ovom mestu u srcu Srbije, na polju Kosovu, pre punih 600 godina, dogodila se jedna od največih bitaka onoga doba. Danas šest vekova kasnije, opet smo u bitkama i pred bitkama, one nisu oružane, mada ni takve nisu isključene.“, izjavio je tada Milošević.

Nakon ovog govora usledila je čitava decenija oružanih bitaka – u Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu , praćena ekonomskim slomom i međunarodnom izolacijom zemlje. Tokom 12 godina Milošević je prešao put od predsednika Srbije do haškog optuženika. Baš 28. juna 2001. godine, izručen je Tribunalu u Hagu.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Đokica Jovanović vidi simboliku u tom datumu.

„Na Gazimestanu je u stvari trebalo da se pokaže simbolična moć neuništivosti srpstva, odnosno njegove vlasti i njegove politike i vizije, a drugi 28.06 je pokazao kako sve to srušilo u šta se srušilo. Ima tu i simboličkog, i te kako. I oni koji su ga odveli 28. juna, pretposavljam da su to operisali sa tom idejom“, objašnjava on.

Izvor : N1

Odluka o izručenju Miloševića koju je donela Vlada Zorana Đinđića, u to vreme je pokazala duboku podelu koja je postojala unutar stranaka, koje su ga 5. oktobra prethodne 2000. godine, svrgle sa vlasti.

„Mi smo smatrali da je to neophodno da bi Srbija išla dalje“, kaže ministar u Vladi Zorana Đinđića Žarko Korać.

„On je vodio Srbiju više od 10 godina, ratnih godina. Završio je na Međunarodnom sudu koji je formiran za to, ali Srbija nikada nije do kraja kritički progovorila o toj prošlosti“, napominje on.

Priča o nasleđu Slobodana Miloševića ostaje otvorena, naročito sada kad su su Srbiji na vlasti oni koji su bili deo Miloševićevog režima.

„Ne da je nismo zatvorili, mi je zatvaramo na pogrešan način. To je kao rana koja gnoji i ti staviš flaster, ali neće to tako ići“, ocenjuje Korać.

Proces koji je vođen protiv Miloševica zbog ratnih zločina počinjenih u ratovima na prostorima bivše SFRJ, nije doveden do kraja . Milošević je 2006. godine preminuo od srčanog udara u pritvorskoj jedinici Međunarodnog suda.

Komentari

Vaš komentar