Godišnja konferencija predsednika prošla, afere ostaju – za sledeću godinu

Vesti 30. dec 202119:10 38 komentara

Godišnja konferencija predsednika države po svemu je ličila na svako od njegovih prethodnih obraćanja javnosti, uključujući tu i tretman pojedinih medija. Nije bilo mnogo reči o strateškim pravcima zemlje, ali ni odgovora na brojne afere koje su obeležile proteklu godinu.

Stizali su cifra cifru, a procenti procente, duže od pola sata pre nego što je predsednik za Novu godinu poželeo plasman fudbalera u polufinale Svetskog prvenstva, a onda je na kraju novinarima otvorio dušu.

POVEZANE VESTI

„lako je odgovarati na pitanja onih koji su ne retko saglasni sa vama, a ja mislim da je veoma važno odgovarati na pitanja onima koji sa vama nikada ili gotovo nikada nisu sa vama saglasni ni po jednom pitanju“, kazao je Vučić.

A da li veoma važno videlo se samo par minuta ranije kada je N1 pokretanjem pitanja odgovornosti podsetio predsednika na brojne nerešene afere u 2021.

N1: Ove godine imali smo nekoliko pokušaja atentata na vas, a nijednog osumnjičenog

Vučić: Nismo imali nijedan pokušaj atentata

N1: Mogu li samo da završim?

Vučić: A Vi ste u stvari došli na političku tribinu, odmah je trebalo to da kažete, jer ja poštujem političke protivnike i tribina je dozvoljena.

I onda umesto da o tome debatuje sa političkim protivnicima, predsednik pita novinara:

„Moje pitanje za Vas, koju bolnicu su izgradili oni koji nas za to optužuju? Maca pojela jezik?“

„Nije maca pojela jezik nego uzela mikrofon“, prokomentarisao je u jutarnjem programu novinar NewsMax Adria Željko Veljković.

I zato sebe neretko titlujemo.

N1: Ne želim da odgovaravam na Vaša pitanja…

Vučić: Da ne mislite da je pružio nekakav odgovor, samo je rekao da neće da odgovara.

Ni na jedan dan, na godišnjem presu, predsednik se nije odrekao svog manira.

„…Da novinare targetira, da ih omalovažava, diskvalifikuje i da ih ustvari prebacuje u poziciju da oni budu neka vrsta njegove opozicije ili neprijatelja, a manir predsednika je takođe da ne odgovara na pitanja – vi pitate jedno, on odgovara drugo i još vas ubeđuje da ste ga pitali nešto što ga niste pitali, a nema načina da ga potpitate“, objašnjava urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić.

A pitali smo i za prisluškivanja, poligrafe, plagirane doktorate, biznismene sa Kosova na crnoj listi SAD, retoriku vređanja koja vlada Narodnom skupštinom, itd.

„Nijedna od tih afera verovatno neće biti rešena zato što su sve afere tokom ove godine funkcionisale kao papirnate afere koje se dešavaju u medijima i izjava predsednika a institucije ih ne dotiču. Suština je da ćemo ostati bez epiloga“, kaže Mališić.

A epilog predsednikove godišnje konferencije – Vučić je govorio o svemu za šta nije nadležan – zaključuje politikolog Cvijetin Milivojević.

„Čini mu se da se Vučić nalazi stalno negde između čekića i nakovnja. On je govorio o mnogim stvarima. Sve to nije u njegovoj ustavnoj nadležnosti, on je toga svestan, zato je ta pres konferencija izgledala tako okruglo pa na ćoše“, rekao je Milivojević.

A okruglo pa na ćoše završilo se…pa kao da se ništa nije desilo.

„Pozivam vas na koktel…“, rekao je.

Živeli, iako se tom pozivu predsednika nismo odazvali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare