Godinu dana od prvog zvanično potvrđenog slučaja infekcije koronom u Srbiji

Vesti 06. mar. 202109:01 > 13:407 komentara
Podeli:
koronavirus, kovid, lekari
Izvor: N1

Na današnji dan pre godinu dana u Srbiji je zvanično potvrđen prvi slučaj infekcije koronavirusom, a do sada je zvanično potvrđeno 478.878 slučajeva zaraze dok je od posledica infekcije umrlo 4.525 osoba.

Vest o prvom inficiranom potvrdio je ministar zdravlja Zlatibor Lonačar na vanrednoj konferenciji za novinare. Radilo se o muškarcu od 46 godina iz Bačke Topole, koji je bio hospitalizovan u bolnici u Subotici.

Lončar je više puta ponovio da nema nikakvog razloga za paniku, da je pojava virusa bila pitanje sata i da je nerealno da ima zemlje bez inficiranih koronavirusom.

Povezano:

Ministar zdravlja rekao je da to pitanje ne treba politizovati, da nijedna odluka neće biti doneta iz političkih već samo iz stručnih i zdravstvenih razloga, kao i da struka ne može da zavisi od toga da li su raspisani izbori ili nisu, te da će na prvom mestu biti zdravlje građana.

Vlada Srbije 13. marta obrazovala je Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa, u kojem učestvuju pojedini članove Vlade, direktori relevantnih institucija i klinika i predstavnici drugih relevantnih tela.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je 15. marta da je državni vrh doneo odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele države.

Vanredno stanje podrazumevalo je da se starijima od 65 godina preporučuje da ne izlaze napolje i da škole nastavu vode onlajn.

Tri dana kasnije, 18. marta stupila je na snagu odluka Vlade Srbije da se starijima od 65 godina potpuno zabrani kretanje, kao i da se svim građanima zabrani kretanje od 20 sati do 6 sati ujutru.

Od 20. marta zatvorene su granice države i ukinut međugradski prevoz a dan kasnije zatvoreni su svi ugostoteljski objekti, tržni centri i ukinut je gradski prevoz.

Vanredno stanje bilo je na snazi do 6. maja, i do tada je u Srbiji potvrdjen 9.791 slučaj infekcije koronavirusom, a 1.971 osoba umrla je od posledica infekcije.

Izvor: Tanjug

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar