Godinama traži pravdu – otkaz joj dao v.d. kom je, po zakonu, istekla funkcija

Vesti 17. jan 202119:57 > 19:59 10 komentara

Kada je 2016. godine nakon više od tri decenije staža dobila otkaz u JP "Nuklearni objekti Srbije", Želmira Ilić je odlučila da potraži pomoć institucija. Bila je uverena da će pravda biti na njenoj strani, pošto je rešenje o prestanku radnog odnosa doneo v.d. direktora Dalibor Arbutina, koji je u tom momentu bio na funkciji duže nego što zakon dozvoljava. Međutim, za Želimiru pomoći nema do danas, a nema ni reakcije nadležnih, pa Arbutina u martu obeležava sedmu godinu na poziciji vršioca dužnosti.

Otkako je Želmira Ilić pre pet godina započela pravnu borbu zbog, kako navodi, nezakonitog otkaza, sve je manje-više ostalo isto. Promenila se samo torba za dokumenta, kojima pokušava da dokaže da v.d. direktora Dalibor Arbutina, koji ju je zajedno sa još nekoliko kolega otpustio, na to nije imao pravo.

„Otkaz sam dobila zbog navodne radne discipline i zbog toga što je moje ponašanje takvo da ne mogu da nastavim rad kod poslodavca, za šta nisu dati potpkrepljujući dokazi“, navodi Ilićeva.

Tvrdi da se pod neprihvatljivim ponašanjem podrazumevalo njeno insistiranje da zbog nove zakonske regulative reorganizuje sektor polikliničke službe koji je vodila.

„Pretpostavljam da je bio problem taj što je on trebalo da se pojavi pred ministarstvim kao v.d. direktor koji ima određenih problema u radu, pa da bi izbegao da on ima probleme, smatram da je to bio razlog za davanje otkaza meni“, kaže.

Kao glavni argument Ilić je pred sudom isticala da joj je Arbutina uručio otkaz 2016, nakon što mu je po zakonu prestala funkcija.

Prvi šestomesečni mandat mu je istekao 28. avgusta 2014. godine, a dan kasnije mu je Vlada produžila funkciju za još šest meseci. Međutim i nakon drugog mandata ostao je v.d.

Drugi osnovni sud doneo je u 2017. presudu u korist Ilić, ali neke druge instance su je vratile na početak.

„Obrazloženje Apelacionog suda za ukidanje prvostepene presude kojom sam ja vraćena na posao je to što je Dalibor Arbutina još uvek prema prvom rešenju o imenovanju upisan kao zakonski zastupnik u APR-u i to je za njih dovoljno. Činjenica da je njemu istekao mandat, što je jasno i očito, u tom trenutku nije bio predmet njihovog interesovanja“, navodi Ilićeva.

A u Agenciji za privredne registre iz nepoznatog razloga nije zabeležen reizbor Arbutine, iako je rok za to bio najkasnije 15 dana nakon odluke Vlade.

Zahtev za ponovnu registraciju APR je dobio tek 2018, ali ju je odbacio, između ostalog, jer prema Zakonu o javnim preduzećima „period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine. Isto lice ne može biti dva puta imenovano za vršioca dužnosti direktora“.

U organizaciji „Transparentnost Srbija“ napominju – svaka odluka koju donese v.d. direktora ili direktor kojima je istekao mandat je ništava, bilo da je reč o ugovoru ili otkazu.

„I bilo šta drugo što, dakle, takvi „građani“ potpišu nema nikakvu veću pravnu snagu nego da je potpisalo bilo koje drugo lice“, navodi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Vlada u najmanje 19 preduzeća krši sopstvene zakone, jer ne postoji nijedan zakonski osnov za prekoračenje mandata v.d-a, dodaje Nenadić.

Ali zakon je jedno, a stvarnost drugo – to potvrđuje i činjenica da sindikat JP „Nuklearni objekti Srbije“ već godinama traže da se dovrši konkurs i izabere direktor preduzeća.

„Međutim, mi nismo dobijali nikakve odgovore. Ali, čujte, mi naprosto nemamo drugi izbor nego da ustrajemo u zahtevima za poštovanje zakonitosti u radu preduzeća“, navodi Jovanka Đurić, predsednica Sindikata JP „Nuklearni objekti Srbije“.

Iako je stekla uslov za starosnu penziju, drugog izbora nema ni Želmira, pa poručuje: „Cilj mi je, da se makar na dva dana vratim na posao, da bih svojim saradnicima, prijateljima, svojoj porodici pokazala da sam nezakonito, nelegitimno i na neprimeren način potpuno bez razloga oterana sa svog posla“.

Na pitanje po kom osnovu neko može da bude v.d. direktora čak sedam godina, ne odgovara ni Vlada, ni Arbutina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare